CAMERA JAPAN 2016: genieten van Japanse films

Terwijl de meesten op Nishicon of Firstlook liepen, genoot ik van boeiende Japanse films. Het was genieten van overheerlijke sushi en ontzettend aardige mensen. Dat allemaal in een fijne, relaxte sfeer. Afgelopen weekend was ik op mijn favoriete jaarlijkse evenement: CAMERA JAPAN.

De 11e editie van het filmfestival had het thema comedy. Dat moest dan ook dolle pret worden! Het is de 5de keer dat ik het evenement in Rotterdam bezocht. Dit jaar echter op een iets andere manier: ik was vrijwilliger op CAMERA JAPAN!

De zenuwen die ik van te voren had, waren nergens voor nodig. Ik moest tweemaal helpen. Donderdag als screening attendant bij twee films. Zaterdag stond ik achter het kraampje bij de izakaya (Japans café). Ehh…, dat werd uiteindelijk de merchandise stand. Maar goed. Het was super gezellig en leuk om te doen!

camerajapan-2016-1

Op zaterdag was er ook stand-up comedy van Zenjiro tijdens CAMERA JAPAN.

Mijn top 3 CAMERA JAPAN films.

Als vrijwilliger krijg je als voordeeltje dat je gratis naar de film kunt. Inclusief de films die ik ‘moest’ zien op donderdag, heb ik in totaal 7 films gezien dit weekend. Als ik die allemaal zou bespreken, zou deze blog te lang worden. Daarom noem ik hier alleen mijn drie favorieten.

Cats Don’t Come When You Call

Cats Don’t Come When You Call was een film die ik zag tijdens mijn dienst als screening attendant op donderdag. Deze gaat over een jonge, professionele boxer die door zijn broer opgezadeld wordt met twee verweesde kittens. Hij heeft er helemaal geen zin in. Hij is een hondenmens! Maar wie kan zulke kleine pluizenbolletjes nou weerstaan? Cats Don’t Come When You Call is gebaseerd op de manga Neko Nanka Yondemo Konai.

Ken and Kazu

Ken and Kazu was een yakuza-film die tegen al mijn verwachtingen in één van de beste was. Het is de debuutfilm van regisseur Shoji Hiroshi, die zeker een goede indruk heeft achtergelaten. Dat de film een bescheiden budget had, was in mijn ogen niet te zien. Het gaat over jeugdvrienden Ken en Kazu die drugs dealen. Terwijl Ken de banden met de yakuza wil doorsnijden, begint Kazu in het geheim zijn eigen handeltje wat voor hen beiden problemen oplevert.

Magnificent Nine

De laatste film die ik heb gezien was Magnificent Nine. De film gaat over een dorp dat failliet dreigt te raken. Jazuburo en andere dorpelingen beramen een plan om het dorp van de ondergang te redden. Het plan? Geld uitlenen aan de landheer en daar interest over vragen. Het was een hilarische draai op een jideigeki (films die zich afspelen in het Edo-tijdperk). De humor was heel flauw, maar de hele zaal lag een paar keer helemaal dubbel. Een geslaagde film!

Een aantal van deze films kun je nog zien in het Kriterion in Amsterdam!

Knus festival met liefde voor de Japanse film

camera japan 2016 markt

Aan alles merk je dat het filmfestival met veel liefde georganiseerd wordt. Als vrijwilliger zat ik er met mijn neus dichtbij. En ik voelde het. Iedereen die eraan meewerkt is gemotiveerd. Dat komt niet omdat je gratis naar de film kunt. Sterker nog: daar moet je het niet voor doen. Zeker als je meer taken hebt, is het onzeker of je ze te zien krijgt. Daarnaast is het zo dat de kans bestaat dat ze uitverkocht raken. Dan mag je er niet meer in. Op die manier heb ik de anime film moeten missen waar ik voor kwam: Miss Hokusai.

Het is heel anders dan een anime conventie. Ik vind het ook veel interessanter, omdat je weer andere mensen ontmoet. Nederlands, Chinees, Japans, Engels, half Slowaaks (ik)…het was een mix van nationaliteiten. Toch hadden ze allemaal één ding met elkaar gemeen: interesse voor de Japanse film.

Volgend jaar ben ik er weer bij!

Lekker sushi! #camerajapan

Een foto die is geplaatst door Animeazing (@animeazingnl) op

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

2 reacties

  1. Kinako schreef:

    Leuk! Ik had ook graag willen gaan maar het zat er niet in dit jaar. Heeft je blog een nieuw uiterlijk gekregen? Ziet er goed uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: