You are here
Home > Blog > Hoe leg je anime uit aan je ouders?

Hoe leg je anime uit aan je ouders?

Dat wat ik nu ga vertellen zal menig anime- en mangafan bekend voorkomen:

Je bent nog niet zo heel lang geleden begonnen met het kijken van anime en hebt, bijvoorbeeld, Fairy Tail op staan en je ouders komen binnen.

“Ben je nou alweer tekenfilms aan het kijken? Ga iets serieus doen!”, dat krijg je dan te horen. Klinkt bekend, toch?

Of wat dacht je van klasgenoten, die je dan uitmaken voor nerd of nog erger. Op het werk is het ook niet altijd makkelijk om uit te leggen dat je strips leest en graag naar tekenfilms zit te kijken.

En als je het dan uitlegt aan iemand die er nog nooit van gehoord heeft, krijg je zo’n wazige blik terug: ‘Huh, anime, manga? Wat is dat?’

tumblr_mk4iqbwype1r00z5xo1_500

Praten over anime en manga

In het begin was ik zelf ook wat terughoudend als het ging om praten over mijn interesse voor anime en manga. Schaamte? Nah, dat niet, maar ik vond het wel vervelend om steeds opnieuw moest verdedigen dat het niet kinderachtig is om naar tekenfilms te kijken of een strip te lezen.

Zo’n tien jaar later, ben ik daar tegenwoordig heel open in. Niet alleen naar mijn ouders toe, maar ook op verjaardagen en op mijn werk vertel ik dat ik anime en manga leuk vind.

Ik wil hier een aantal tips meegeven over hoe je anime en manga uitlegt aan iemand zonder dat je meteen scheve gezichten krijgt. Ik spreek hier uit eigen ervaring, maar hopelijk heb je er wat aan šŸ™‚

Tip 1: laat het zien

Dit is wat bij mij vaak het beste werkt, dus is het wat mij betreft de grootste tip: laat een manga die je leest of anime die je kijkt gewoon zien.

En dan bedoel ik niet dat je meteen je topstuk moet laten zien waar heel veel bloed en geweld in voorkomt, maar iets bekends zoals de films Howl’s Moving Castle, Wolf Children of Grave of the Fireflies. Het zijn mooie, goede animatiefilms die voor jong en oud leuk zijn, Ć©n absoluut niet kinderachtig zijn -zeker die laatste-.

In mijn geval heeft het er zelfs voor gezorgd dat mijn moeder Howl’s Moving Castle graag met mij mee kijkt als ik die opzet.

grave-of-the-fireflies-post-lrg
Grave of the Fireflies vind ik niet alleen Ć©Ć©n van de beste anime films, maar zeker ook de beste anti-oorlog film die ik tot nu toe heb gezien.

worldofmanga-boek

In 2014 ben ik naar de tentoonstelling World of Manga in het Wereldmuseum in Rotterdam geweest en heb toen bewust mijn ouders gevraagd om mee te gaan. Ik heb het geluk dat mijn ouders erg begripvol zijn, maar toch hielp het nog eens extra om te laten zien dat manga niet alleen strips zijn, maar ook gewoon een kunstvorm is.

Het prachtige boek dat ik daar gekocht heb is nu mijn ultieme wapen om te laten zien als visite zich afvraagt wat manga en anime nu inhoud.

Tip 2: vermijd de onbekende termen

‘Shounen’, ‘shoujo’, ‘cosplay’, of zelfs ‘anime’ kun je de eerste keer beter niet gebruiken als je aan een geĆÆnteresseerde klasgenoot of collega uitlegt wat je hobby’s zijn. Het klinkt misschien niet zo sexy om te zeggen dat je ‘Japanse strips en animatie’ mooi vind, maar je merkt vanzelf als ze het kennen wanneer je “oh, je bedoelt anime en manga” als reactie krijgt. Scheelt je weer een extra uitleg.

Oh, je kijkt dus manga?

Tegelijkertijd kun je beter niet als een spellingnazi mensen gaan corrigeren als ze per ongeluk de woorden door elkaar halen en “kijk je manga?” vragen. Zeg dan gewoon “ja”, en leg dan uit dat het anders heet, zonder ze een vervelend gevoel te geven.

Ook als het niet werkt, gewoon laten gaan.

Tip 3: ontken de vooroordelen niet

Ongetwijfeld zul je weleens een negatieve reactie krijgen. Ieder mens is anders, dus niet iedereen zal leuk vinden wat jij leuk vind, daarnaast zijn er de vooroordelen die er rondom anime en manga hangen die helaas wat hardnekkig zijn.

Ontken ze niet, want ergens zijn die vooroordelen terecht. De enige anime die zo nu en dan op de Nederlandse tv te zien is, vind je op de zenders voor kinderen en jongeren. Als PokƩmon, Inazuma Eleven en het nieuwe Yokai Watch de enige animeseries en -films zijn die de meeste mensen kennen, is het logisch dat mensen er het beeld is dat anime kinderachtig is.

Het oordeel dat anime heel gewelddadig en seksistisch is, is ook niet helemaal onterecht. Als je bekend bent met anime en manga, weet je dat als geen ander.

Het is dan juist aan jou om te vertellen dat er nog heel veel tussen die uitersten zit en dan kom ik automatisch weer bij tip 1!

Tip 4: geef Animeazing door šŸ˜‰

Tenslotte; als je het moeilijk vind om anime of manga uit te leggen, geef ze dan de link van Animeazing.

Wij kunnen heel goed uitleggen wat anime en manga is!

51qld3oqkxl
Wolf Children is een mooie familiefilm.
Yasumi
Ik ben Bozenka, anime fan in hart en nieren. Schrijven zit bij mij in het bloed. Het starten van dit blog bleek een uitstekend idee. Zo kan ik onder de naam 'Yasumi' naar hartenlust vertellen over anime en manga!
http://www.animeazing.nl

2 thoughts on “Hoe leg je anime uit aan je ouders?

    1. Zo kan je het inderdaad ook opvatten :D. Ik zelf trok me daar ook nooit wat van aan, maar het is ook een stereotype beeld die mensen hebben bij mensen die strips (niet alleen manga) lezen of anime kijken šŸ˜›

Wil je iets kwijt?

Top
%d bloggers liken dit:

Koekje erbij? Als je gebruik maakt van deze site, ga je akkoord met het gebruik van cookies. Yum! meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te maken. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten