You are here
Home > Muziek > Yoko Kanno, de vrouwelijke Hans Zimmer van anime

Yoko Kanno, de vrouwelijke Hans Zimmer van anime

Yoko Kanno

De soundtrack bepaalt de sfeer van scènes: een romantische scène krijgt langzame ‘slijpmuziek’, een grappige scène een vrolijk deuntje en bij een spannend moment in de film slaat de track dramatische tonen aan. Dit is niet anders in anime films en series, wellicht is het hier nog belangrijker dat de muziek én de tekenstijl matchen bij wat voor gevoel een bepaalde scène moet overbrengen.

Dat is absoluut niet makkelijk en de ene soundtrack valt meer op dan de andere, maar wanneer de muziek goed is zal je deze wel meteen herkennen. In de filmwereld heb je bekende namen zoals Hans Zimmer wiens filmmuziek je vast wel bekend in de oren klinkt. Ook in de anime wereld zijn er een aantal grote namen, al moet ik bekennen dat ik ze echt niet allemaal uit mijn hoofd weet. Wel weet ik hun muziek altijd te herkennen en ik vond dat het tijd werd om één van mijn favorieten te noemen. Ik hou van filmmuziek, dus ook van de muziek in anime!

Yoko Kanno is een Japanse componiste die voor een hele reeks beroemde anime de muziek heeft verzorgd. Haar naamkaartje hangt aan de muziek van Darker Than Black, Ghost in the Shell, Cowboy Bebop en Wolf’s Rain, om er maar een paar te noemen…. Behalve voor anime schrijft ze ook muziek voor speelfilms, live-action series en een aantal popartiesten. Ze is zeer bekwaam op het keyboard en staat aan het hoofd van de concertgroep Seatbelts die veel van Yoko Kanno’s composities opvoert. Als voorbeeld is hier het nummer ‘Tank’ van Cowboy Bebop live.

Wat ik zo geweldig vind aan de muziek van Yoko Kanno is dat het altijd klopt. Het past perfect bij het thema van de anime en bij de specifice scènes, waardoor je ze ook niet snel zal vergeten. Een van mijn favoriete soundtracks van haar is die van Wolf’s Rain, een actie-drama waarin wolven zoeken naar het paradijs. De anime is een emotioneel meesterwerk met toffe gevechtscènes, maar vooral een aantal trieste scènes waar de muziek zeker bij heeft geholpen om de tranen rijkelijk te laten vloeien. Yoko Kanno goed te herkennen aan de snerpende gitaarriffs, melancholische klanken en ontroerende pianomuziek.

Het meest recente werk van Yoko Kanno is de soundtrack van Zankyou no Terror (2014), een thriller over twee terroristen die met een bepaald doel angst zaaien in de stad. De serie zat van begin tot eind op je heupen en ik herinner me de scène nog goed waarin één van de hoofdrolspelers droomt over zijn verleden. De duistere beelden en vooral de ‘gillende’ gitaren lieten een diepe indruk achter, en dat was dan nog maar het begin. Tot slot nog een leuk feitje over deze soundtrack: de IJslandse zanger Arnór Dan van de band Agent Fresco een aantal nummers heeft ingezongen.


Yasumi
Ik ben Bozenka, anime fan in hart en nieren. Schrijven zit bij mij in het bloed. Het starten van dit blog bleek een uitstekend idee. Zo kan ik onder de naam 'Yasumi' naar hartenlust vertellen over anime en manga!
http://www.animeazing.nl

2 thoughts on “Yoko Kanno, de vrouwelijke Hans Zimmer van anime

Wil je iets kwijt?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top
RSS
Facebook
Twitter
%d bloggers liken dit: