You are here
Home > Blog > 5 redenen om naar de Cool Japan tentoonstelling te gaan.

5 redenen om naar de Cool Japan tentoonstelling te gaan.

redenen om naar Cool Japan te gaan

Weet je wat ik me ineens realiseer? Dat ik het op Animeazing nog niet eens gehad heb over de COOL JAPAN tentoonstelling in het Volkenkunde museum in Leiden. Wel gek eigenlijk, want inmiddels ben ik er al drie keer geweest. Dat zegt genoeg, toch? Gelukkig is de tentoonstelling verlengd tot 29 oktober, want dan kan ik jullie toch nog vertellen waarom je er heen moet. Nu met fotogalerij!

Waarom heb ik niet eerder over Cool Japan geschreven? Hmm… misschien had ik geen tijd. Er is gewoon zo veel om over te schrijven als je je bezig houdt met anime en manga, en alle andere coole dingen die uit Japan komen. Toen ik tien jaar geleden me meer hierin ging verdiepen, dacht ik dat ik de enige was.

Nu zijn er bijna wekelijks conventies, regelmatig Japanse markten en je kunt Japans snoep in de Jamin vinden. En dan heb ik het nog niet eens over sushi restaurants en bubble tea bars die ik in de stad tegenkom. De populariteit van Pokémon is net zo groot – misschien wel groter dan toen ik op de basisschool (ik ben nu 26!) begon met Pokémon kaarten verzamelen. De hele wereld, inclusief Nederland, is nog steeds dol op Japanse games.

Het verbaasde me eigenlijk ook niet dat er nu een hele tentoonstelling aan Cool Japan is geweid. Ik vind het wel fascinerend dat de Japanse popcultuur zoveel aandacht krijgt. De Japanse overheid helpt er zelfs aan mee – ze gebruiken niet voor niets ‘Cool Japan’ ook als term om hun land te promoten voor toerisme.

In de tentoonstelling is er veel over te zien, te veel om in één blog te vertellen. Ik geef je hier dus mijn … favoriete objecten en redenen om de Cool Japan tentoonstelling te bezoeken.

#1: Je leert veel over de Japanse popcultuur.

Van manga tot anime en van actiefiguren tot de muziek: alles uit de Japanse popcultuur komt voorbij. Ook mode en een selectie (moderne) kunst wordt getoond. Ik denk dat dit vooral leuk is voor mensen die er nog niet zó veel over weten. Veel van wat ik zag kende ik namelijk al.

#2: Link met de geschiedenis.

Wat ik in deze tentoonstelling erg goed vind, is de link die men legt met geschiedenis. In één van de hallen staat een geweldig samoerai harnas. Daaromheen kun je lezen over krijgers in anime en kun je een cel van Sailor Moon bekijken.

Daarnaast is er een zaal gericht op de geschiedenis van manga, en anime vanzelf ook. Je ziet originele tekeningen van Osamu Tezuka, een documentaire over Hayao Miyazaki en een replica van de kostbare Chōjū-jinbutsu-giga (“Animal-Person Caricatures”) scroll uit de 12e/13e eeuw. Of wat dacht je van ukiyo-e. Dat heeft absoluut een verband met de hedendaagse manga!

#3: Van alles over kawaii!

Behalve anime en manga, verspreid ook de Japanse mode zich over de hele wereld. Met name de vrolijke ‘kawaii’ mode komt in allerlei vormen en kleuren naar voren in een speciaal ingerichte zaal. Lolita, Hello Kitty… ik met mijn doorgaans donkere kleding of saaie spijkerbroek heb daar niet zo veel mee. Wat ik wel tof vond, waren de Hello Kitty schoenen die Lady Gaga heeft gedragen.

Daarnaast is er een standbeeld gemaakt van versmolten actiefiguurtjes van bekende karakters. Je blijft automatisch even staan om te kijken welke je herkent.

#4: Ontmoet Pepper, lees manga of ga een potje gamen!

De hele tentoonstelling is interactief. Je komt Pepper tegen, de intelligente robot die met je kan praten en dansen. In een zaal heb je de mogelijkheid om manga te lezen of een potje te gamen.

#5: Leer manga tekenen.

De tentoonstelling duurt nog tot en met 29 oktober. Tot die tijd zijn er allerlei activiteiten in het museum, waaronder rondleidingen en workshops manga tekenen. Leer de basistechnieken van manga tekenen of verbeter jouw technieken.

Het is voor jong en oud! Hier vind je meer informatie over de activiteiten die te maken hebben met deze tentoonstelling.

Wil je naar de tentoonstelling? Wees snel, want je hebt nog maar een paar dagen!

Yasumi
Ik ben Bozenka, a.k.a. Yasumi, 25 jaar. Een liefhebber van de Japanse popcultuur. Vooral van anime en manga kan ik geen genoeg krijgen. Schrijven zit bij mij in het bloed, dus het is geen wonder dat ik blogs schrijf over deze onderwerpen.
http://www.animeazing.nl

Geef een reactie

Top
%d bloggers liken dit:

Koekje erbij? Als je gebruik maakt van deze site, ga je akkoord met het gebruik van cookies. Yum! meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te maken. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten