3-Gatsu: beelden zeggen meer dan woorden

Dat beelden meer zeggen dan woorden, bewijst de nieuwste anime serie March Comes in Like a Lion of ‘3-Gatsu’, zoals ik het afgekort noem. Niet de populaire kunstschaats anime, maar dit ingetogen doch intrigerende coming-of-age drama is het nieuwste pareltje op mijn favorietenlijst. De serie is nog bezig, maar ik kan je nu al vertellen waarom!

March Comes in Like a Lion, ofwel 3-Gatsu no Lion in het Japans, is een intrigerende coming-of-age anime serie over een jongen die al op zeer jonge leeftijd wordt aangewezen als toptalent in shogi. Hij behoort tot de top van de shogi wereld. Dat betekend dat hij een groot deel van zijn school moet missen vanwege belangrijke wedstrijden. Hij is al een getergde, geïsoleerde jongeman, dus laat staan dat hij dan makkelijk ‘mee kan’ met de rest van zijn klasgenoten.

Dat komt allemaal nog boven op het feit dat hij zijn familie verloren is bij een auto-ongeluk. Nu hij op zichzelf woont, weg bij zijn adoptieve gezin, hoopt hij op een rustiger leven als ‘volwassene’. De serie volgt deze Rei Kiriyama, die worstelt met zijn verleden en zijn status als toptalent, op zoek naar…naar wat eigenlijk?

Verderop in dit blog bespreek ik één scène uit de 14e aflevering van March Comes in Like a Lion. Het is geen grote spoiler, maar je bent hierbij gewaarschuwd.

In 3-gatsu weerspiegelt animatie de psyche

Niet iedereen is een fan van Studio Shaft, vanwege haar zeer uiteenlopende, experimentele animatiestijlen. Dát maakt mij juist wél een groot fan van deze studio.

Dit verhaal is op zichzelf niet bijzonder. Cliché eigenlijk, want vrijwel elke anime die gaat over scholieren zoals Rei, behandelt zulke onderwerpen. De onervarenheid van de jeugd. Wat ik bijzonder vind aan 3-Gatsu, is de animatie en de wijze waarop zijn psyche daarmee uitgebeeld wordt. Een voorbeeld dat ik kan geven, is het moment hieronder.

Het gevoel alsof je wegzinkt, en je kan er niks aan doen

Until just a minute ago, what did I think he was?

“Matches against people like that are usually drawn-out battles. It’s not my favorite.”

What the hell? People like that?

“I can’t get irritated. That’s where he’ll eat me alive.”

How can I be so arrogant?

How can I misread his level so much?”

Laat ik de scène kort toelichten: Rei heeft een belangrijke shogi-match (het lijkt op schaken). Hij denkt goed voorbereid te zijn: door elke wedstrijd, die zijn tegenstander eerder heeft gespeeld, te bekijken. Dat blijken er niet veel te zijn, maar zijn tegenstander lijkt geen vaste strategie in zijn spel te hebben. Die matches zijn langdurig, en dat vind hij vervelend. Toch gaat hij er dan al van uit dat hij kan winnen.

Maar zo zwak als hij denkt dat zijn tegenstander is, is juist het tegendeel waar….

Iedereen maakt wel eens zo’n inschattingsfout. Zeker als je jong en onervaren bent. Je denkt dat jouw denkwijze de enige juiste is, en er dus zelf in je eentje wel uit komt. Nou, reken maar dat het dan pijn doet als je dan verliest. En dan? Tja, soms wil je na zo’n falen niet eens uit bed komen…

Rei zou in ieder geval wel in de grond willen zakken. Of in het water, wat in de animatie als metafoor wordt gebruikt. Die benauwende gevoelens, waar je liever voor weg wil lopen, zijn voor iedereen herkenbaar. Er hoeft niets uitgelegd te worden over hoe Rei zich voelt.

Volg je deze prachtige serie ook?

Deze scène is niet het enige voorbeeld. Gedurende de hele serie is de animatie echt de sfeer- en smaakmaker, samen met de geweldige stemmencast. Je gaat zo over van drama momenten naar vrolijke, hartverwarmende interacties tussen Rei en de andere personages. Dat maakt het kijken geen moment saai. Inmiddels heb ik mijn recensie geschreven. Dus lees dat als je jezelf nog moet overtuigen.

Als je nieuwsgierig bent, kun je de anime het beste zelf kijken. Want, beelden zeggen meer dan woorden 😉

March Comes in Like a Lion is gratis op Daisuki.net te kijken!

Bewaren

0 0 vote
Article Rating
Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?


0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers liken dit: