5 soundtracks om van te genieten

We denken er niet altijd aan, maar achtergrondmuziek is heel bepalend voor hoe we een anime ervaren. Scènes kunnen makkelijk sterker of zwakker worden door de achtergrondmuziek te veranderen, of zelfs een totaal ander gevoel overbrengen. Een bekend voorbeeld is een shot waarin de camera naar een wieg toe beweegt. Zet er normale babymuziek onder, en er lijkt niets aan de hand te zijn. Maar gebruik lage, onheilspellende muziek en het komt over als een scène uit een horrorfilm. Een goede soundtrack is dus heel erg belangrijk, voor alles wat je op tv kunt zien.

Soms zijn soundtracks ook gewoon fijn om naar te luisteren. Het merendeel van soundtracks is instrumentaal, en is daarom perfect om te luisteren bij het studeren of ander bureauwerk. Popliedjes hebben de neiging om af te leiden; instrumentale muziek verdwijnt makkelijker op de achtergrond. Hier wil ik een aantal van mijn favoriete soundtracks bespreken, vooral diegene die goed werken ín de serie waar ze vandaan komen én fijn zijn om los te luisteren.

Mawaru Penguindrum

Mawaru Penguindrum is een serie die niet alleen visueel heel kleurrijk is, maar ook op muzikaal vlak heel uitbundig is. Het heeft een eigenzinnige soundtrack die perfect aansluit bij de vreemde toon van Kunihiko Ikuhara’s regiewerk. Maar het is niet alleen maar vreemd: het heeft ook momenten van schoonheid, komedie en spanning. Knap gedaan door componiste Yukari Hashimoto!

De mooiste track in deze soundtrack is de meeslepende ‘Unmei van Ko-tachi’ (‘Kinderen van het Lot’). Het combineert piano met woordloze zang op precies de juiste wijze om de tranen uit je ogen te trekken. Ook ‘Kizuna’ (‘Banden’) en alle variaties erop is waard om naar te luisteren. Dat lied heeft een sfeerrijke fluitmelodie die heel catchy is.

Baccano!

Wat mij betreft is Baccano! het beste werk van schrijver Ryohgo Narita. Deze serie is wild, vol enthousiasme en op momenten erg wreed. Die sfeer wordt perfect vertegenwoordigd door de jazzmuziek gecomponeerd door Makoto Yoshimoto. Het is echter geen standaard jazzmuziek! De arrangementen zijn namelijk heel funky en zitten vol met stoere baslijnen.

De beste sfeermaker voor deze serie is ‘Nagai Nagai Yume no Naka no Utage’ (‘Een feestmaal tijdens een lange, lange droom’). Deze track is stoer, eist alle aandacht op en mondt uiteindelijk uit in een totale maar prachtige chaos. Buiten de serie om is ‘Rojiura no Housoku’ (‘Wetten van de Zijsteeg’) het fijnst om naar te luisteren. Dit is een swingend, blues achtig lied met een meesterlijke gitaarsolo.

Ping Pong

Voor de liefhebbers van EDM is deze soundtrack door Kensuke Ushio aan te raden. Veel EDM smelt voor mij samen doordat de percussie veelal hetzelfde blijft. Desondanks kan ik de compositie van veel van deze tracks wel waarderen. Bovendien doet deze soundtrack iets heel bijzonders in één van de tracks.

‘Ping Pong Phase 2’ begint met het geluid van pingpongballetjes. Terwijl deze track vordert, wordt duidelijk dat dit geluid verwerkt is om te functioneren als de percussie. Omdat pingpong zo’n grote rol speelt in deze serie merk je daarom niet eens wanneer de muziek begint. Het is opeens aanwezig en kwam opduiken op totaal natuurlijke wijze. Dat maakt ‘Ping Pong Phase 2’ tot het meest indrukwekkende lied van de soundtrack. Verder zijn ‘Hero Appears’, ‘China’ en het rustige ‘Tenderness’ ook zeker de moeite waard.

Ultimate Gambler Kaiji seizoen 1

Toen ik pas anime fan was, leek componist Hideki Taniuchi echt overal te zijn. Hij maakte de soundtracks voor meerdere coole series van studio Madhouse. Tussen deze series zitten onder andere Death Note en Akagi, maar mijn favoriete Taniuchi soundtrack is die van seizoen 1 van Ultimate Gambler Kaiji.

Dit komt met name dankzij ‘Wish’. Dit lied heeft coole gitaarriffs en een fantastische opbouw. Het inspireerde me om het lied op gehoor te leren spelen (met redelijk succes). Buiten dat lied zijn er nog een paar andere tracks met coole, hoekige gitaarpartijen die het luisteren waard zijn. Voorbeelden daarvan zijn ‘Green’ en ‘Line of Light’. Desondanks zijn er ook een aantal tracks die vooral spanning opbouwen met vreemde geluidseffecten. Deze zijn dus los niet echt fijn om naar te luisteren. Zoek de gitaartracks dus, en laat de rest links leggen.

Paprika

Een andere naam die je misschien wel eens hebt horen vallen is Susumu Hirasawa. Voordat hij soundtracks begon te componeren was hij al een succesvolle electronica artiest met een uniek geluid. Hij maakte naam met zijn soundtracks voor Berserk (1997) en Paranoia Agent, maar zijn meest gepolijste werk is de soundtrack van de film Paprika.

Het beste lied van die soundtrack, ‘Nigeru Mono’ (‘De Rennende’) is niet omheen te komen. Het speelt namelijk in de titelsequentie van de film. Dit lied is heel sfeerrijk, up-tempo en gewoonweg een plezier om naar te luisteren. Ook ‘Kioku Ippai no Shizuku’ (‘Druppels vol Herinneringen’) is een aanrader, als een ietwat gekke opvulling op ‘Nigeru Mono’.

Dit zijn mijn persoonlijke favorieten, maar er zijn een heleboel andere goede soundtracks. Ik heb het bijvoorbeeld niet eens gehad over Yoko Kanno en Yuki Kajiura, terwijl zij breed geaccepteerd worden als de besten in hun vak.

Wat zijn jullie favoriete soundtracks? Ik hoor het graag, dus laat het weten in de reacties hieronder!

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.