Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

6x anime gemaakt door Kyoto Animation

A Silent Voice is één van de anime gemaakt door Kyoto Animation

De brandstichting bij Kyoto Animation is de grootste massamoord in Japan sinds de Tweede Wereld oorlog. Het is de grootste tragedie in de geschiedenis van Japanse animatie. Het effect van dit incident is ongekend. Films en series worden vaak heel persoonlijk ervaren en de studio heeft veel fans over de hele wereld. Het beste wat je nu kunt doen om Kyoto Animation te steunen, is het kijken van hun werk. In dit blog heb ik de 6 titels op een rij gezet die ik het beste vind.

Kyoto Animation is een relatief kleine studio en hun werk krijgt lang niet evenveel aandacht als studio’s die shounen anime maken. De anime van KyoAni vallen meestal onder het slice of life genre. Series over het gewone dagelijkse leven zijn minder interessant dan fantasie en actie.

Na het incident komt er steun van alle kanten. In de vorm van geld, papieren kraanvogels, fanart of simpelweg verhalen over wat Kyoto Animation betekend voor mensen. Het zal je misschien verbazen, maar deze kleine studio heeft wel een grote reputatie. Een goede reputatie, dat veel respect verdient. Binnenkort wil ik stilstaan bij waarom deze studio zo belangrijk is voor fans en voor de anime industrie als geheel. Dat de emotionele reactie van veel anime fans niet zo op zichzelf staat.

Nu wil ik een aantal van mijn favoriete Kyoto Animation anime met je delen. Elke is de moeite waard om te zien. Al is het maar om de hoge kwaliteit animatie van de studio zelf te bekijken. Om stil te staan bij het grote talent dat verloren is, maar ook voortleeft in de anime.

Free! – Iwatobi Swim Club

Sinds K-On is dit de meest succesvolle anime van Kyoto Animation. Merchandise vliegt over de toonbank. Ik weet nog dat het eerste seizoen revolutionair was. In de zin dat er daarvoor niet zo veel anime waren over ‘knappe jongens doen leuke dingen’ in plaats van ‘schattige meisjes doen leuke dingen’. Het doelgroep van Free! lijkt me duidelijk, maar ook voor mensen die houden van sport, kunnen hier hun hart ophalen. Inmiddels zijn er drie seizoenen en verschillende films uitgekomen.

De serie volgt de scholieren Haruka Nanase, Makoto Tachibana, Rin Matsuoka, Rei Ryugazaki en Nagisa Hazuki. Ze vormen een club die zich bezighoudt met wedstrijdzwemmen.

Free! is een lust voor het oog – en die opmerking kun je op allerlei manieren interpreteren. Ik ben altijd onder de indruk van hoe mooi en realistisch het water is geanimeerd in deze serie. Ik ben van plan om de serie opnieuw te kijken en mijn mening daarover op te schrijven op de website.

Wil je mij voor zijn? Alle drie seizoenen van Free! zijn te zien op Crunchyroll!


Miss Kobayashi’s Dragon Maid

Deze vrolijke anime gaat over een werkende vrouw, mevrouw Kobayashi, die op een dag oog in oog staat met een draak. Eerst lijkt het op de gevolgen van een kater – ze drinkt namelijk graag. Dat blijkt het niet zo te zijn. Die draak, Tohru genaamd, komt bij haar te wonen in ruil voor huishoudelijke klusjes. De gewoonten van een draak verschillen echter nogal met die van een mens!

Miss Kobayahsi’s Dragon Maid is een feel-good komedie serie uit 2017, waarin familie centraal staat. Met een vleugje fantasie wordt er gezorgd voor de beste humor. Ik heb de hele serie met een grote glimlach gekeken. Carlogandro heeft ook een recensie over deze serie geschreven, mocht je nog niet overtuigd zijn.

Anders moet je snel op deze link klikken. Gratis op Crunchyroll!


Tsurune

Net na het incident besloot ik om een serie van Kyoto Animation te kijken. Mijn keuze viel op Tsurune, de meest recente productie. De anime gaat over een jongen die in een boogschietclub heeft gezeten op zijn vorige school. Nadat hij tijdens een belangrijke wedstrijd mis schoot, durft hij niet meer te boogschieten.

De serie volgt de jongen in zijn weg terug naar het boogschieten. Wat hem inspireert en hoe zijn vrienden hem helpen die weg te vinden. Een mooi gemaakte serie.

Ook Tsurune is te zien op Crunchyroll.


Violet Evergarden

Dit is de enige Kyoto Animation anime die in Nederland beschikbaar is op Netflix. Maar hiermee heb je ook wat! Violet Evergarden is een prachtige serie over een meisje, dat na de oorlog moet terug integreren in de samenleving. Aangezien ze als kind alleen maar heeft geleerd hoe ze een wapen moet vasthouden en mensen moest doden, weet ze weinig over menselijke emoties. Dat is lastig wanneer ze een Auto Memory Doll is – iemand die brieven voor andere mensen schrijft.

Deze serie over rouwen, liefde en oorlog is een echte emotionele rollercoaster. Je houdt het gegarandeerd niet droog.

Lees ook onze recensie.

https://www.youtube.com/watch?v=mtuwpsc8KKI

Clannad & Clannad After Story

Voor Nederlanders is er helaas geen enkele manier om Clannad te streamen, maar ik moet hem noemen. In mijn ogen de beste serie die ik ken, die door Kyoto Animation gemaakt is. De serie volgt de scholier Tomoya Okazaki, die niet bepaald het braafste kind van de klas is. Hij leert het meisje Nagisa Furukawa kennen waarmee hij op een gegeven moment bevriend mee raakt. Nagisa is ziek geweest, waardoor ze een jaar over moet doen. Ze wil heel graag de drama club nieuw leven in brengen en hij besluit haar te helpen. Terwijl ze hun vrienden helpen met allerlei problemen, krijgt hun vriendschap steeds meer betekenis.

Clannad is één van de eerste anime die ik zag en heeft een blijvende indruk achtergelaten. Het is een serie boordevol hilarische momenten, maar ook romantiek en drama. Regelmatig moest ik tranen laten van het lachen én van het huilen. Tomoya is nog steeds één van mijn favoriete mannelijke hoofdpersonages in anime. De serie betekent nog steeds heel veel voor mij, een echte klassieker. Je begrijpt helemaal waarom, wanneer je het tweede seizoen ziet; Clannad After Story. Het is een bijzondere serie die een belangrijke boodschap verteld over liefde en familie. Als je dit nog niet gezien hebt; snel doen!


A Silent Voice

Last but not least. De film die Kyoto Animation maakte en in 2016 uitbracht. Een verhaal over Shoya Ishida, een scholier die op het punt staat om zelfmoord te plegen. Hij voelt zich schuldig over het feit dat hij het slechthorende meisje Shoko Nishimiya heeft gepest. Ook is hij te angstig om mensen in de ogen te kijken. De film volgt hoe Shoya de confrontatie aangaat met zijn verleden en bevriend raakt met Shoko. Het is een hartverscheurende drama over communiceren, menselijke emoties en vriendschap. Ik schreef mijn uitgebreide mening al op in een recensie.

De film won niet voor niets de Japan Academy Prize (belangrijkste film awards in Japan). Absoluut de moeite waard als je de film nog niet gezien hebt.


Met geheven hoofd door met het leven.

Wanneer ik bedenk dat er personen omgekomen zijn bij deze aanslag, die gewerkt hebben aan één of misschien wel al deze anime, dan krijg ik weer een brok in mijn keel. Het verlies is zo ontzettend groot, maar we mogen niet bij de pakken neerzitten. Zeker niet wanneer Kyoto Animation zelf zo veel veerkracht uitstraalt. De nieuwe film van Violet Evergarden gaat gewoon komen in september. Deze week nog werd er nog een nieuwe trailer geplaatst op hun YouTube kanaal.

Hopelijk heb je iets gehad aan deze lijst met anime van Kyoto Animation. Ze hebben nog meer mooie series en films gemaakt. Heb jij een favoriet die niet in deze lijst staat? Laat het ons weten!

Meer lezen?

Sinds kort hebben wij een Facebook Groep. Wil je praten over anime? Zorg dan dat je zo snel mogelijk lid wordt. Iedere weeb is welkom. Kom hier!

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: