Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Alita: succesvolle manga verfilming?

Alita: Battle Angel

Hoe bijzonder is het dat een anime/manga verfilming goed is? Heel bijzonder! Ik werd positief verrast door Alita: Battle Angel. Een film gebaseerd op manga klassieker Gunnm. James Cameron schreef het script, dus misschien komt het daardoor! Benieuwd naar mijn mening? Lees mijn blog!

Half februari was ik voor een lang weekend in Nederland (het is nog steeds vreemd om dit te zeggen). Daarbij bezocht ik de film Alita: Battle Angel in de bioscoop met mijn ouders. Ik had weinig verwachtingen, behalve een fijn avondje uit.

De film is gebaseerd op een klassieke manga serie van Yukito Kishiro, die uit kwam tussen 1990 en 1995. De manga is wereldwijd ook wel bekend onder de Engelse titel Battle Angel Alita. De manga kreeg in 1993 een OVA getiteld Battle Angel. Sindsdien is de serie een beetje op de achtergrond geraakt. Ik leerde de titel bijvoorbeeld pas kennen, toen ik voor het eerst een aankondiging las over een Hollywood verfilming.

Alita: Battle Angel is een liefdeskindje van James Cameron, die al sinds 2003 aan het script werkte. Hij zou ook de film regisseren. Door zijn werk aan Avatar en het vervolg daarvan, werd Alita steeds uitgesteld. Uiteindelijk werd de regie overgenomen door Robert Rodriguez (o.a. Spy Kids, 2003 en Desperado, 1995).

Special effects spatten van het scherm

Het verhaal van de film begint met Dr. Dyson Ido die op het vuilnisbelt een afgedankte cyborg vindt. Hij repareert de cyborg en brengt haar opnieuw tot leven. Hij geeft haar de naam Alita. Al snel wordt duidelijk dat Alita heel goed kan vechten. Ze besluit om een premiejager te worden om het op te nemen tegen gevaarlijke criminelen.

Er gebeurt heel veel in de film, waardoor er geen seconde is die verveelt. Visueel is de film zeer aantrekkelijk om naar te kijken en in de bioscoop is het geluid altijd gaaf om te horen. De special effects spatten van het scherm, en in 3D is dat erg goed. De film komt over als iedere andere sciencefiction film, maar wist mijn aandacht goed vast te houden.

Alita’s manga ogen

De meningen over Alita’s grote ‘manga ogen’ lopen erg uiteen, maar ik vind ze heel goed passen in de stijl van de film. Ook past het bij het idee dat ze als cyborg een pop-achtige uitstraling moet geven. Daarbij vind ik haar persoonlijkheid erg leuk. Haar soms erg directe reacties zorgen voor komische gesprekjes en maken haar een sympathiek personage. Ze heeft in ieder geval geen hulpeloos karakter.

Minder bekende manga; meer succes?

Dat ik de film zo leuk vond, heeft mogelijk ook te maken met het feit dat ik het bronmateriaal niet ken. Datzelfde weekend heb ik de Hollywood versie van Ghost in the Shell in het vliegtuig gekeken. Toen zat ik de film voortdurend te vergelijken met de anime versie. Die viel in mijn ogen dus behoorlijk tegen. Alita: Battle Angel heeft het dan helemaal niet verkeerd gedaan!

Beter dan verwacht!

Is de film de moeite waard om in de bioscoop te zien? Ik denk het wel. Dit is de eerste film die ik gezien heb, en gebaseerd is op anime of manga, die niet teleurstelt. Dat is, op zich, al een hele prestatie die je niet verwacht.

Zal Hollywood eindelijk leren hoe ze een goede verfilming maken? We gaan het wel merken in de toekomst…

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: