Ander werk van Kentaro Miura dat je niet mag overslaan
Vandaag wil ik het graag nog een keer hebben over Kentaro Miura, de mangaka achter Berserk. Hij heeft nog meer dingen getekend en geschreven dan alleen Berserk. Twee van zijn “uitstapjes” wil ik voor jullie beschrijven: GIGANTOMAKHIA en DURANKI. Misschien nodigt dit jullie uit om het ook te lezen/aan te schaffen? Ik zal met de eerstgenoemde beginnen.
Ik wist niet wat de reden was voor Kentaro Miura om GIGANTOMAKHIA (2013) te maken. Maar na Google, Reddit en jaar van uitgaven van Berserk geraadpleegd te hebben kwam ik tot een aantal conclusies:
- Ten eerste wilde Miura het maken;
- Het werd gepubliceerd ter gelegenheid van het 20-jarige bestaan van het blad Young Animal, waarin ook Berserk gepubliceerd wordt;
- Hij zat met dit idee in zijn hoofd en wilde het eruit hebben;
- Hij wilde iets met science fiction doen;
- Miura was al 24 jaar met Berserk bezig;
- Ten slotte was Berserk met Hiatus, dus had Miura alle tijd om Gigantomakhia te maken.
Waar gaat Gigantomakhia over?
Ik weet niet goed hoe ik Gigantomakhia moet beschrijven. Is het ook daadwerkelijk in het genre Mech valt of meer in Science Fiction? Wat ik wel weet is dat het zich 100 miljoen jaar in de toekomst afspeelt. Natuurlijk heeft er (voordien) een enorme ramp plaatsgevonden met globale gevolgen voor mens en dier, inclusief een ijstijd. Het verhaal bevat elementen uit de Griekse mythologie. Het is een epische oorlog tussen de volgelingen van Zeus tegen de reus Alcyoneus. Deze reuzen worden in de Griekse mythologie Gigantes genoemd, vandaar de naam van de manga. Het verhaal heeft maar 6 hoofdstukken en een 7e extra hoofdstukje.
De twee hoofdpersonen zijn een tienerjongen en een jong meisje. De jongen heet Delos en ziet eruit als een worstelaar uit de Griekse tijd van de originele Olympische Spelen. Het meisje heet Prome, en ondanks dat zij eruit ziet als een jong meisje is zij dit zeker niet. Ik kan het wel spoilen, maar misschien is het leuker om hier zelf achter te komen. Delios is de beschermer van Prome, toch een kleine spoiler.
Toch vol humor
Ondanks dat het beeld van 100 miljoen jaar in de toekomst er somber uitziet is dit toch een redelijk luchtige manga. De kwaliteit is goed, wat je van Kentaro Miura mag verwachten en het zit vol humor en fantasierijke wezens. Zelfs de mensen behoren tot de Myuu clan en zijn zogenaamde “demi-humans”. Het lijkt erop alsof deze mensen evolueren naar insecten. Deze mensen rijden op kevers en wonen samen met deze kevers in een soort van termietenheuvel, gemaakt door de kevers. (Dus eigenlijk een keverheuvel, maar ik ben er niet zeker van of dit daadwerkelijk bestaat.)
Ze wonen in perfecte harmonie samen met deze insecten en beiden organismes hebben er baat bij om zo te leven. Symbiosis heet dit in de biologie, maar ik heb het uit de manga. Delos daarentegen is een mens van de Hyuu clan, deze mensen lijken op de moderne mens (homo sapiens). Deze twee clans mogen elkaar absoluut niet en Delios moet uiteindelijk vechten tegen de kampioen van de Myuu clan en wint uiteraard zijn gevecht. Maar hij doet dit op zo’n eervolle wijze dat de Myuu hun vooroordelen over de Hyuu willen bijstellen. Ze zijn in ieder geval zo enorm onder de indruk van Delos dat het doden van Prome en Delos uitgesteld wordt.
Deze korte beschrijving beslaat alleen het eerste hoofdstuk en een klein gedeelte van het tweede. Ik heb ook het een en ander weggelaten, omdat het niet leuk is om bijvoorbeeld alleen de grapjes te vertellen. Als je meer wilt weten over Gigantomakhia, zou je het kunnen googelen, maar als er animo voor is wil ik best alle hoofdstukken afzonderlijk beschrijven.
Nu naar het tweede uitstapje van Kentaro Miura, Duranki (2019).
Mythologie uit Mesopotamië
Op dit moment zijn er 6 hoofdstukken van uitgekomen en het verhaal is (losjes) gebaseerd op de legende van Keret, uit de Mesopotamische mythologie en het heeft ook invloeden uit de Grieks mythologie. Ook is de hoofdpersoon een Futunari. De reden voor de Duranki manga is dat Miura zijn assistenten beter worden in tekenen, zodat zij uiteindelijk meer werk voor Berserk kunnen doen. Kentaro Miura schrijft het verhaal en het script voor Duranki, zijn assistenten tekenen de manga. Het was de bedoeling dat hierdoor Berserk wat vaker en sneller uit zou kunnen komen, maar helaas is Duranki sinds mei ook op Hiatus.
Mesopotamië (letterlijk Tweestromenland) is het gebied waar nu Irak ligt en het noord oosten van Syrië. Het epos van Gilgamesh stamt ook uit deze tijd en regio.
De legende van Keret gaat over een koning die veel pech heeft. Hij had 7 vrouwen, maar deze stierven tijdens de bevalling, liepen ziektes op, of verlieten hem. Hij heeft ook 7 dode broers en zijn eigen kinderen overleven hem niet. Daarna wordt het naar goed gebruik in mythologieën nog iets erger. Het verhaal is ook niet compleet, want de Sumeriërs (inwoners van Mesopotamië) schreven alles op kleitabletten en deze zijn niet allemaal bewaard gebleven. Daarom zei ik ook losjes gebaseerd op, want de persoon die Keret vertegenwoordigt, heet in de manga Kirta en hij is nog een jongen in zijn tienerjaren. Wel is hij al een prins.
Usumgallu
Het verhaal begint met de creatie van een baby, door de “Serpent God”, hij is niet de vader, maar hij creëert deze baby door genetisch materiaal te mixen van de Godin en de God van Wijsheid. Het kind is noch goddelijk, nog menselijk. Geen man en geen vrouw. Wel geeft de Slangen God de baby bescherming in de vorm van een talisman, die het kind verborgen houden voor andere goden. Ook geeft hij haar een naam, Usumgallu, Usum betekent de Enige, Gallu betekent de Grote, samen betekent deze naam Draak.
De vader brengt het kind weg naar een veilige plek, de ark boven op de berg, Mount Nisir. De vader zegt tegen de moeder dat hij de beschermheilige van dieven is, waardoor ik denk dat hij Hermes is uit de Griekse Mythologie, ik weet niet of dit als erg wijs gezien wordt.
(Mount Nisir is de plek waar de Ark na de zondvloed terechtkomt, deze Ark is gebouwd door Unapishtim en komt uit het epos van Gilgamesh.) Usumgallu wordt geadopteerd door de enige twee overlevenden van deze zondvloed. Deze berg is trouwens alleen te bereiken via inmenging van de goden, tussen zondvloed en het nu zit een hele lange tijd. De mensheid heeft zich inmiddels hersteld, maar is niet welkom op de berg.
Timejump
Usumgallu is nu 10 jaar oud ongeveer en zij is het beste te omschrijven als een soort McGyver, ze is heel inventief en handig. Ze is vriendjes met de Griekse god Pan, in deze manga een klein semi-vervelend half geit half mens, met horens op zijn hoofd. (Onderlichaam geit, bovenlichaam menselijk.) Ook heeft ze een hond genaamd Fwawa. Ook kom je in het eerste hoofdstuk erachter dat Usumgallu eruit ziet als een meisje, maar toch een mannelijk voortplantingsorgaan bezit. (Volgens mij heet dit Futunari.) Zelfs de Nymphen die ze ontmoeten op de berg weten niet of zij een meisje of jongetje is, ze twijfelen ook of ze wel een mens is.
Waarom ik Usumgallu beschreef als een soort Mcgyver, nou zij heeft een schommel, maar verwerkt deze tot een rij-harnas voor over haar hond, zodat ze er niet meer afvalt. Ook vindt zij de kruisboog uit.
Artwork en de rest van het verhaal
Deze beschrijving bevat alleen elementen uit het eerste hoofdstuk, de kruisboog is iets later. De tekeningen zijn erg goed en gedetailleerd, net zoals bij Berserk en je zou haast denken dat Miura zelf getekend heeft. Maar niet is minder waar, zijn assistenten tekenen alles op basis van het door Kentaro Miura geschreven script. Op dit moment is het verhaal nog steeds een beetje luchtig en het vermengd diverse mythologieën tot een leuk geheel. Ondanks het luchtige worden er toch ook dieren vermoord tijdens het jagen, komt er een ook klein beetje “gore” in voor en er wordt een dierenhoofd geofferd aan een god, die dit hoofd ook ontvangt. Ik vind Duranki een echte aanrader, helaas zijn er maar 6 hoofdstukken van.
Lees meer over Miura’s BERSERK
Dat was het weer!
Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken. Dankjewel o((>ω< ))o
Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.
Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!