Anime Con 2018: videoprogramma preview

Anime Con 2018 gaat vrijdag van start! Heb je er ook zo’n zin in? Ik heb het videoprogramma van de conventie bekeken. In dit blog vind je mijn belangrijkste tips voor als je tijdens het evenement ook anime wilt kijken.

Een anime conventie bezoek je niet om anime te kijken. Of wel? Vroeger… Ja vroeger, toen internet en streamen nog niet bestond, was dat zeker het geval. Je bezocht een conventie om videobanden en dvds uit te wisselen die voorzien waren met fansubs. Of de zeldzame officiële exemplaren. En je kwam er om anime te kijken die je zelf niet had. Dat moet het doel van Anime Con 20 jaar geleden ook het geval zijn geweest. Dat was toen ik nog op de basisschool zat, fan was van Pokémon, maar nog geen idee had wat anime was. De interesse voor het medium begon bij mij tien jaar geleden pas.

Zes jaar geleden maakte ik kennis met Anime Con. Toen was het nog in het Theaterhotel in Almelo. Ik kan met recht zeggen dat het een ‘culture shock’ voor mij was. Toen ontdekte ik het fenomeen cosplay en meer verschillende anime genres. Meer anime die ik moest zien. Ik werd een nog grotere otaku en begon ik mijn fandom op internet te delen. Uiteindelijk is deze website daar ook het resultaat van 🙂

Maargoed. Tot zover de anekdote. Tijd om eens te kijken naar de video line-up van Anime Con. Een iets andere soort ‘conventie preview’ zoals je misschien eerder van mij gewend was, maar wel eentje die wat beter past bij Animeazing.

Films

De interessantste anime op conventies vind ik altijd de films. Die kijk je in één zit uit. Eén van onderstaande films niet gezien of zin om nog een keer op een groot scherm met veel mensen te zien? Dit is je kans.

Tevens zijn alle films te zien in de Missisippi zaal. Valt niet te missen, denk ik zo.

When Marnie Was There

Deze Studio Ghibli film is de laatste van regisseur Hiromasa Yonebayashi (The Secret World of Arrietty), voordat hij zijn eigen weg ging. Het is een verfilming van het gelijknamige boek van Joan G. Robinson.

Het verhaal volgt Anna, een verlegen meisje dat naar de kust verhuisd om bij haar oom en tante te wonen. Ze vind een oud huis waar een mysterieus jong meisje woont. Wie is Marnie?

Te zien op vrijdag om 16:00u in de Missisippi zaal.

In This Corner of the World

De wereldwijd geprezen film In This Corner of the World is daarna te zien om 17:40u. Hou je wel je zakdoekjes bij de hand?

Lees hier mijn review.

The Red Turtle en The Tale of the Princess Kaguya

Op zaterdag zie je twee schitterende anime films na elkaar. Te beginnen om The Red Turtle om 11:40u. De Nederlandse animator Michael Dudok de Wit heeft de film geregisseerd onder toeziend oog van Studio Ghibli. De film gaat over een drenkeling die aanspoelt op een onbewoond eiland. Een grote rode schildpad voorkomt dat hij het eiland kan verlaten om de bewoonde wereld te zoeken.

Lees mijn review.

Het mooie sprookje The Tale of the Princess Kaguya volgt erna. Dit is de laatste film van de onlangs overleden regisseur Isao Takahata. Het is een verfilming van het verhaal over een bamboesnijder die tussen de bamboe een baby vind. De bamboesnijder en zijn vrouw voeden haar op als een prinses.

Lees dit blog over regisseur Isao Takahata.

Your Name

Last but not least is er de screening van Your Name. Maar liefst drie keer! Wil je deze fantastische film van Makoto Shinkai (nog een keer) bewonderen, dan kan het op vrijdag, zaterdag én zondag.

Lees mijn review.

Series

Wat betreft de line-up van anime series: het zijn er te veel om op te noemen. Vaak zijn het de eerste vijf afleveringen van een bepaalde serie. De meeste zijn van de sponsor Crunchyroll, dus je kan thuis altijd verder kijken wanneer je de smaak te pakken hebt.

Wat zijn de interessantste?

18if

Dit is misschien niet de allerbeste anime ooit, maar wel opmerkelijk vanwege de zeer uiteenlopende tekenstijlen per aflevering. Elke aflevering is ook een los verhaaltje. 18if is vrijdag te zien in de Yangtze 2 om 16:00u. Even zitten na het lange wachten in de rij 😉

In mijn review lees je meer over de serie.

Osomatsu-san

Voor menig Japanner is Osomatsu-kun een serie zoals Alfred Jodocus Kwak voor menig Nederlander is. Een dierbare herinnering uit de jeugd. Waarom dat is zie je in de nieuwe serie Osomatsu-san. Alleen de eerste aflevering is al berucht.

Zin in een potje lachen, gieren, brullen? In deze serie geen gebrek daaraan. Osomatsu-san is te zien in Yangtze 1 om 12:00u.

Lees mijn review.

10 afleveringen per uur

Ten slotte heb ik als tip het programma ’10 episodes per hour’ in Yangtze 2 op zaterdag 22:00u en zondag 13:30u. Geen idee welke series hier te zien zullen zijn, maar ze hebben allemaal afleveringen van gemiddeld 6 minuten.

Er zijn genoeg korte anime die je tijdens één zo’n zitting volledig kunt zien. Hetalia, Chi’s Sweet Home, Poyopoyo Kansatsu Nikki… of heel iets anders natuurlijk.

Website van deze tijd graag!

Oh ja, voordat ik verder ga, even een huishoudelijke mededeling aan Anime Con zelf: kom eens met een nieuwe website zeg! De website ziet er nog steeds hetzelfde uit als die van zes jaar geleden. Doe er eens wat aan, geez! Als je 20 jaar bent, mag je daar weleens een keer naar gaan kijken.

Neemt niet weg dat de website verder wel overzichtelijk is voor als je thuis wat vooruit wilt plannen. Maar op je smartphone niet echt. Een ‘responsive design’ zou best handig zijn in dit mobiele tijdperk.

Android Tip: download de app!

Mocht je hier ook zo over denken, is er wel één handige feature die ze sinds een tijdje hebben. Een app met het programma! Helaas alleen voor Android gebruikers, maar wel zo handig.

Voor andere smartphone gebruikers is dit misschien een handige pagina. Dan heb je dat onhandige papieren programma ook niet nodig. Hier kan je ook de volledige line-up van films en series zien.

Meer dan alleen anime kijken!

Anime Con 2018 heeft weer een overvol programma. Er is dus absoluut meer te doen dan alleen anime kijken. Wat dacht je van het concert van JAM Project of één van de andere muzikale acts. Lectures, merchendise kopen, games, cosplay en allerlei workshops.

Volgende week vertel ik wat ik heb gedaan 😉

Vertel je ons in de comments even wat je gaat doen? We zijn benieuwd!

Nog nooit naar een conventie geweest? Check dit!

Op de hoogte blijven?

Volg Animeazing op Facebook of Twitter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.