Anime niet beschikbaar in jouw regio

Na een lange zoektocht heb je eindelijk een anime gevonden om te kijken. Neem Katsugeki Touken Ranbu. Een toffe, nieuwe serie waar veel over gepraat wordt op internet. Je gaat naar Crunchyroll, want daar is die legaal te kijken. En dan stuit je op dat ene bericht dat je niet wil zien: anime niet beschikbaar in jouw regio.

Dit is wat exact aan de hand is met drie van de vier series die ik deze zomer wou kijken. Alleen Koi to Uso is te zien bij HIDIVE. Maar dan heb je wel een premium nodig. En ik moet nog zien of ik het ervoor over heb…

Je kunt je dus voorstellen dat ik nu enorm gefrustreerd ben.

“Maar je kan het toch downloaden?” zul je nu misschien ook denken.

In dit soort gevallen heb ik echt lak aan dat het illegaal is. Ze missen nu een klant die was bereid ervoor te betalen en dat is niet mijn schuld. Maarja… het is niet de bedoeling. Ik kan en wil dat ook niet promoten.

Jammer. Helaas. Het is niet anders. Hopelijk zijn de overige series op Crunchyroll ook leuk genoeg voor een review. Geeft niet. Dat komt wel goed 😛

Licensing limitations.

 

anime niet beschikbaar in jouw regio

Het heeft natuurlijk alles te maken met de afspraken die men heeft gemaakt met het productie comité van een anime. Zij hebben de auteursrechten en bepalen voor een groot deel wat de voorwaarden zijn die aan een licentie hangen.

Ik weet niet precies hoe het werkt, maar Justin Sevakis van Anime News Network schreef in 2012 een aantal heel interessante artikelen over hoe licenties tot stand komen.

Het komt er op neer dat je aan een bedrag van 50.000 dollar of meer moet denken voor alleen nog maar een vooruitbetaling. Verder is het een mysterieuze business en laat men niet zo snel weten hoeveel er voor een licenties wordt betaald. Weinig zal dat niet zijn. En dan moet het allemaal nog vertaald worden…

Het lijkt er op dat een regio zoals Nederland een kleine bijkomstigheid is en is het tot nu toe geluk hebben welke series hier te zien zullen zijn. Ondanks alles heeft Crunchyroll tot nu toe het beste aanbod.

Concurrentiestrijd?

Anime wordt in Amerika steeds populairder, waardoor ook grote bedrijven zoals Amazon zich in de markt gaan mengen. Sentai Filmworks is een Amerikaans licentiebedrijf voor anime, dat vaak populaire titels heeft.

En laat nou net Welcome to the Ballroom, Dive!! en de andere series die ik dit seizoen wou kijken, allemaal van Sentai of Amazon zijn! Beide hebben zelden anime buiten de Engelstalige gebieden beschikbaar. Helaas doet Crunchy het ook, maar minder vaak.

Wat concurrentie voor Crunchy is in mijn ogen prima. Maar het is ook pijnlijk om een aantal interessante titels aan je voorbij te zien gaan. Voel je met me mee?

Ze mogen best wat meer naar de tere zieltjes van Europese anime fans kijken… 🙁

Roeien met de riemen die je hebt.

Dus ik snap enerzijds wel dat er aan afspraken gehouden moet worden als Japan zegt dat Touken Ranbu alleen in Engelstalige gebieden uitgezonden mag worden. Dat maakt echter de teleurstelling niet minder.

Ik zal, weliswaar met een dubbel gevoel, waarschijnlijk voor de alternatieve route kiezen om de series van Amazon alsnog te kunnen kijken. In dit geval heb ik niet veel keuze. Als je mijn kasten vol anime en manga zou zien, dan kan je niet zeggen dat ik niet mijn best doe om de industrie te steunen… ik bedoel maar.

Voor Animeazing heb ik er echter weinig aan, dus is het een verrassing met welke anime reviews ik dit seizoen aan zal komen.

Er zal ongetwijfeld wel iets leuks bij zitten. Toch?

Meer lezen over dit onderwerp? Eerder schreef ik wat blogs over fansubs:

Bewaren

0 0 vote
Article Rating
Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Joël
Joël
2 jaren geleden

Dit is mijn nummer 1 probleem met anime. Vooral hier in Nederland is het vaak zo moeilijk om iets legaal te kijken, gelukkig groeit de markt beetje bij beetje en ik heb ook het gevoel dat anime populairder dan ooit is in Nederland. Gister was ik ook erg verrast en blij toen ik zag dat Netflix Steins;gate had toegevoegd. Ik vind het nog altijd gek om anime met Nederlandse ondertiteling te zien omdat ik gewoon gewend ben aan de Engelse subs.

Joël
Joël
2 jaren geleden
Reply to  Joël

Maar helaas moet ik vaak nog terug komen om piratensites voor bijvoorbeeld Kimi no Na Wa en Koe no Katachi want die kan ik nergens legaal zien, als ze nou gewoon hier in de bioscoop zouden komen >:(. Volgens mij is daar best een grote markt voor hier want heel veel mensen die ik ken kijken anime maar die streamen het ook bijna allemaal illegaal omdat het legaal vaak niet te krijgen is in Nederland.

Joël
Joël
2 jaren geleden
Reply to  Joël

Ik wou deze twee berichten in één reactie plaatsen alleen dan staat er teveel tekst en verdwijnt het ”Reactie plaatsen” knopje waardoor ik het niet kan versturen. (Hoe meer tekst ik typ hoe verder het knopje naar beneden gaat tot dat het uiteindelijk helemaal verdwijnt.)

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?


5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers liken dit: