Fukigen na Mononokean: poort naar de yokai wereld

Het vrolijke kleurenpalet van Fukigen na Mononokean lijkt niet te passen bij een anime serie over yokai. Bovennatuurlijke wezens die toch vooral een negatieve invloed hebben op mensen? Geen wonder dat Abeno grote moeite heeft om Ashiya te accepteren als zijn hulpje. Dat klinkt ergens een beetje simpel en voorspelbaar. Een anime zoals dit heb ik wel vaker gezien. Of heeft deze serie tussen de lijnen door meer te vertellen? En kan dit yokai verhaal op tegen Natsume’s Book of Friends, mijn favoriet?


Moja moja

Allereerst een “squeeee” moment, want OMG. ‘Fluffball’ a.k.a. Moja Moja is ont-zet-tend KAWAII <3 <3 <3. Deze serie heeft genoeg voer voor fangirls!

Ook aan aantrekkelijke jongens is geen gebrek!

Welkom in de Mononokean!

Fukigen na Mononokean is de Japanse titel voor de komische fantasy serie ‘The Monorose Mononokean’. Hanae Ashiya voelt zich tijdens zijn eerste schooldag moe en beroerd. Het ergste is nog dat hij kan zien wat de oorzaak is: een rond, wit, fluffy monster. Hij is in paniek. Want, wat is het??? Hij heeft nog nooit zoiets gezien. Hij heeft nooit in het bestaan van yokai geloofd. En nu zit er ineens een aan hem geplakt?

Het vreemde, harige schepsel wordt steeds groter. En Ashiya steeds zwakker. De eerste dagen van school moet hij daardoor op de ziekenboeg doorbrengen. Vreselijk! En hij had nog zo veel plannen. Als hij een mysterieuze poster vind over een theehuisje waar men yokai kan uitdrijven. Precies wat hij nodig heeft! Zo komt hij terecht bij de Mononokean. Het theehuisje is een portaal tussen de mensenwereld en de Onderwereld. Daar ontmoet hij Haruitsuki Abeno. Hij begeleid verdwaalde yokai terug naar die onderwereld.

De hulp van Abeno komt echter met een prijs. Een hoge prijs. Aangezien Ashiya een arme student is, kan hij dat niet betalen. De norse Abeno schopt hem er dan ook meteen uit. Na heel wat gebekvecht tussen het tweetal, stemt Abeno ermee in om Ashiya aan te nemen als zijn werknemer. Op die manier kan Ashiya zijn schuld inlossen. Makkelijk gaat dat echter niet worden.

Fukigen na Mononokean is warm en fuzzy

Het voortdurende geruzie tussen Abeno en Ashiya is lachwekkend. Ook de yokai die ze tegenkomen zijn eerder grappig dan eng. Ik hou wel van dit soort vrolijke, hartverwarmende anime. Het hart in deze series zit op de goede plek. De monsters komen in alle vormen en maten. Tuurlijk bezorgen ze ook voor wat spanning in de serie, maar hun dankbaarheid is uiteindelijk groot. En dát is een boodschap die deze serie duidelijk wil overbrengen.

Mononokean Ashiya Abeno

Links: Ashiya, rechts: Abeno.

Subtiliteit is beter dan schokkende veranderingen

The Mononokean is na een paar afleveringen redelijk voorspelbaar. Je weet dat elke yokai ontmoeting goed afloopt. Het verhaal is ook niet erg sterk, met name doordat humor een grotere focus heeft. Het is daardoor echter een makkelijke serie om te volgen.

Tussen de regels heeft The Mononokean wel degelijk meer te bieden. De karakterontwikkeling van Abeno en Ashiya is subtiel, maar uiteindelijk wel voelbaar. Het voortdurende geruzie tussen het tweetal is vooral bedoeld als onderdeel van de komedie. Toch, al wil Abeno-san het zelf niet toegeven, worden het vrienden die elkaar nodig hebben.

Sfeervolle contrasten

De animatie is van hoge kwaliteit. Geen opmerkelijke foutjes die je uit het verhaal kunnen halen. Ook vind ik het mooi dat het kleurenpalet gebruikt wordt om de sfeer in de serie te benadrukken. In het grootste deel van de serie is het vrolijk. Die scènes zijn fleurig, helder en kleurrijk. De spannende scènes zijn donker, vaak met grijstinten om ze een griezelig effect te geven. Die contrasten vind ik slim gedaan.

Niet beter dan Natsume, maar slecht is het niet!

mononokean eel

Met The Mononokean kom je de vreemdste wezens tegen. Een paling, bijvoorbeeld…

The Monorose Mononokean kan verre van tippen aan Natsume’s Book of Friends, maar ze dragen beide een vergelijkbare sfeer uit. Waar Natsume’s Book of Friends kiest voor wat meer drama en een op de persoon gericht verhaal, is deze serie duidelijk gefocust op humor.

Ik keek elke aflevering weer uit naar wat voor yokai Abeno en Ashiya dan zouden tegenkomen. Heel bijzonder vond ik het uiteindelijk niet, maar ik heb me goed kunnen vermaken.

The Monorose Mononokean kun je zien op Crunchyroll.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

0 0 vote
Article Rating
Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?


0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers liken dit: