You are here
Home > Muziek > De anime soundtrack van 2017 [7]

De anime soundtrack van 2017 [7]

De anime soundtrack van 2017 is...?

Anime valt of staat met muziek. Dat is niet anders dan bij een live-action film of serie. Intonatie van stemmen, omgevingsgeluiden en de soundtrack maken de sfeer. Hoe zou dan de anime soundtrack van 2017 klinken?

Dit is alweer dag 6 van het 12 Days of Anime project, dus we zijn al op de helft! Het einde van het jaar 2017 komt in zicht. Ik ben bezig om de laatste afleveringen van de herfst anime series te kijken.

Dit jaar heb ik regelmatig blogs geschreven over muziek die ik in anime heb gehoord, of via anime heb ontdekt. Ik schreef over;

Maar in de zomer was ik vergeten mijn favoriete intro’s en outro’s op te noemen. Ook deze herfst valt het niet mee. Oepsie!

Er blijven verder ook maar een paar soundtracks hangen, aangezien er ieder seizoen meer dan 40 series verschijnen. Gelukkig hoor je de betere muziek toch wel wanneer iedereen op social media erover praat.

Voor dit blog heb ik eens na zitten denken over mijn favoriete intro’s en outro’s van het jaar. Maar die heb ik niet. Ik luister aan de lopende band nieuwe muziek en wat nu mijn favoriet is kan morgen alweer van die plaats verstoten zijn. Ik ben een te grote muziekliefhebber om een topfavoriet te kiezen.

Wel heb ik een aantal soundtracks gehoord die nog lang nadat ik de anime gezien heb, zullen blijven hangen. Is een van deze de soundtrack van het jaar?

Een wonderlijke en angstaanjagende wereld in muziek.

(Hanezeve Caradhina is gezongen in een niet bestaande taal)

Made in Abyss is in mijn ogen de beste anime serie die ik heb gezien dit jaar. Ik heb een review geschreven, maar ik heb het gevoel dat ik nog niet genoeg duidelijk heb gemaakt hoe goed het is. Een serie als dit is de reden dat ik anime altijd zal blijven kijken. ‘Dit is waar ik het voor doe’, zo’n gevoel.

De muziek in deze serie geeft een vrolijk en licht gevoel, zoals in veel avonturen films en series, maar er heerst ook een zekere duisternis. Het is de wonderlijke en angstaanjagende wereld van Made in Abyss uitgedrukt in muziek. Het is een soundtrack die ik jaren later nog zal luisteren en denken aan deze fantastische serie.

‘Just a little longer…’

(dit is een cover van Nandemonaiya door Soraru)

De muziek van RADWIMPS in Your Name bijvoorbeeld. Het zijn bijna allemaal popliedjes, dus ze zijn makkelijk om naar te luisteren. Mijn favoriet van de hele track is ‘Nandemonaiya’, die je bijna aan het einde van de film hoort. Iedere keer als ik het nummer nu hoor, herleef ik die emotionele momenten uit de film.

Ik hou van melancholische nummers, die een bepaalde herinnering met zich mee dragen. Of, zoals in dit geval, een verlangen oproepen die je niet kunt uitdrukken in woorden. Mooie herinneringen die je emotioneren.

De vorm van geluid in A Silent Voice.

(Herken jij de melodie in deze tracks?)

De soundtrack van A Silent Voice is heel bijzonder. De film focust zich vooral op hoe mensen met elkaar communiceren. Het subtiele van een lichaamshouding, handgebaren of handelingen en gezichtsuitdrukkingen. Onze communicatie is immers 50% non-verbaal. Hoe druk je dat uit in muziek? En helemaal wanneer het hoofdpersonage doof is?

Als je goed luistert naar de pianogeluiden tijdens de introductie van Shoko in het begin van de film, hoor je ook geluiden uit de binnenkant van de piano zoals hamers die dof op de snaren tikken. Deze verstrooide geluiden brengen de kwetsbaarheid en spanning van het moment over, maar laat je ook nadenken over hoe een slechthorend persoon de wereld zou horen.

In die eerste scène hoor je losse, aarzelende noten. Alsof iemand de piano voor het eerst aanraakt. Later in de film worden de tonen steeds duidelijker en kan je op een gegeven moment een bekende melodie horen. Het is Invention van Bach.

Alleen als je goed luistert, zul je het herkennen. Is het je niet opgevallen? Geen paniek. Deze leerzame video van The Cartoon Cipher wees mij hierop.

Conclusie?

Drie spraakmakende soundtracks van dit jaar. Als ik moet kiezen vind ik de soundtrack van A Silent Voice beter omdat het zo innovatief en uniek is. Maar de popliedjes in Your Name zijn catchy en makkelijker te luisteren.

Wat de series betreft heb ik alleen Made in Abyss genoemd. Dat wil niet zeggen dat ik ergens minder goede soundtracks heb gehoord, maar dat is de enige waar ik naar blijf luisteren. Deze is voor mij de beste.

Welke van deze is de soundtrack van 2017? Wat mij betreft alle drie.

Wat is jouw favoriete anime soundtrack van 2017?

Yasumi
Ik ben Bozenka, anime fan in hart en nieren. Schrijven zit bij mij in het bloed. Het starten van dit blog bleek een uitstekend idee. Zo kan ik onder de naam 'Yasumi' naar hartenlust vertellen over anime en manga!
http://www.animeazing.nl

Wil je iets kwijt?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top
RSS
Facebook
Twitter
%d bloggers liken dit: