Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Bokura wa Minna Kawaisou en de betekenis van humor

Bokura wa Minna Kawaisou manga review

De humor waar we om lachen zegt veel over wie we zijn. De grappen die we leuk vinden beïnvloeden bijvoorbeeld met wie we vrienden willen zijn en hoe we over de wereld denken. Daarom mag je best wel eens serieus zijn over alles dat grappig is! Met die kennis ben ik een kijkje gaan nemen naar de comedy manga Bokura wa Minna Kawaisou. Die serie is ook bewerkt naar een anime, onder de naam The Kawai Complex Guide to Manors and Hostel Behavior. Wat probeert de humor van deze specifieke serie ons te vertellen?

De tienerjongen Usa Kazunari krijgt eindelijk de vrijheid om op zichzelf te wonen. Zo komt hij terecht in een pension genaamd Kawai-sou. Wanneer hij daar aankomt is het niet wat hij ervan verwacht, bij lange na niet. Alle andere bewoners van het pension hebben namelijk ieder hun eigen rare trekjes. Usa’s kamergenoot Shirosaki (kortweg Shiro) houdt ervan vastgebonden te worden, Mayumi vervloekt iedereen vanwege haar onvermogen om een man te strikken en Sayaka ziet schattig uit, maar verbergt een vlijmscherp karakter. Ondanks dat is er voor Usa één pluspunt aan wonen in het Kawai-sou pension: de extreme boekenwurm Ritsu is het meisje van Usa’s dromen. Maar zal ze ooit opkijken uit haar boeken?

Kunnen stereotypes verrassen?

Voor een sitcom setup is dit geen gek idee. Terwijl het hoofdpersonage probeert in het oog te springen van het meisje waar hij gek op is moet hij met een heleboel weirdo’s om zien te gaan. Vooral omdat het meisje zelf ook niet echt normaal is is dit een goed concept. Maar belangrijker dan het concept zelf is de uitvoering er van.

Daar schiet de serie wel eens in tekort. De karakters blijven namelijk erg lang stereotypes. Ze vertonen alleen het gedrag dat je van hen verwacht, zonder pogingen om de menselijkheid achter dat gedrag te zoeken. Zo krijg je steeds hetzelfde soort grappen: Mayumi haat iedereen tijdens haar wanhopige zoektocht naar een man en Shiro wordt steeds opgepakt door de politie omdat hij zich verdacht gedraagt. Het duurt erg lang voordat we verrassende kanten van de personages te zien krijgen.

Uiteindelijk komen we wel op dat punt terecht. De verrassende kanten zijn er wel degelijk! Zo gedraagt Sayaka zich bijvoorbeeld alsof ze nergens angst voor heeft, maar blijkt doodsbang voor konijnen te zijn. Shiro lijkt een grote luilak te zijn, maar is een succesvol schrijver. Dat soort verrassingen krijgen we vooral als nieuwe personages worden voorgesteld. Rondom die personen gedragen de bewoners van Kawai-sou zich vaak anders, wat de wereld van de serie een stuk rijker maakt. Niet elk personage lukt het om de wereld van de serie te verrijken, maar al met al loont de moeite zich wel.

Is de mangaka goed in komedie?

Ondanks wat stroeve momenten dus toch een overwinning voor mangaka Ruri Miyahara. Miyahara ken je misschien al van haar eerdere serie Love Lab. Met Bokura wa Minna Kawaisou laat ze wat meer bereik zien dan in die voorgaande serie. Er zijn bijvoorbeeld personages van alle leeftijden die allemaal makkelijk te herkennen zijn, zowel in ontwerp als in gedrag. Bovendien weet ze goed wanneer ze de personages overdreven kan tekenen om de grappen een grotere impact te geven. Daarmee past komedie goed bij haar talent als illustrator, ook al zijn de grappen zelf soms middelmatig.

Maar ook als tekenaar heeft Miyahara ook nog genoeg om aan te werken. Ze weet goed hoe ze haar personages grappig en schattig uit kan laten zien, maar de wijdere wereld voelt erg leeg aan en daarom niet ‘echt’. Het valt op dat achtergronden alleen de detail bevatten die nodig zijn voor de grappen. Het komt daarom vaak niet over alsof er echt geleefd wordt in de wereld van Bokura wa Minna Kawaisou.

Ruri Miyahara schreef een komedie over weirdo’s maar leek, vooral in het begin, weinig sympathie te hebben voor die mensen. Dat leidde ertoe dat heel voorspelbare grappen herhaald worden in Bokura wa Minna Kawaisou. Pas wanneer Miyahara zelf verveeld leek te raken, werd de serie beter. Maar dat is pas in de tweede helft van een serie die 11 volumes telt. Ben je dus bereid om 5 volumes van voorspelbare grappen te lezen voordat je bij het goede deel komt?

Bokura wa Minna Kawaisou is te lezen op crunchyroll.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: