Camera Japan 2017 had anime, film en gezelligheid!

Camera Japan 2017 was de 12e editie van het grootste festival van de Benelux met alleen maar Japanse films. Dit jaar ook vijf anime films plus een selectie animatie kortfilms. Het heeft even op zich laten wachten, maar hier is dan eindelijk mijn verslag!

Iedereen die naar conventies gaat zoals Abunai en Animecon kent de term ‘after-con depressie’. Het komt erop neer dat je na het bezoek aan een conventie erg rot voelt. Je bent ziek – geen wonder als je met veel mensen in één ruimte rondloopt – en vermoeid van 48 uur zonder nachtrust. Als je een zelfgemaakte cosplay hebt, zijn de slapeloze nachten soms nog langer. Het ergste is nog dat het nog een jaar zal duren voordat je weer naar die conventie kan. Dat gevoel heb ik na Camera Japan 2017 ook een beetje. Het is inmiddels twee weken later, maar wat was het weer leuk!

Camera Japan was dit jaar van 21 tot en met 24 september in Rotterdam. En afgelopen weekend werd het nog eens dunnetjes over gedaan in Amsterdam.

Eerder deze week werd de uitslag bekend van de 5 beste films op Camera Japan 2017 volgens het publiek:

  1. A Silent Voice
  2. Her Love Boils Bathwater
  3. Close-Knit
  4. In This Corner of the World
  5. At the Terrace

Zoals je ziet twee anime in de lijst! En verdiend, al zeg ik het zelf. Mijn review over A Silent Voice moet nog komen, maar ik kan nu al zeggen dat ik ook vol lof ben over deze film. Verder zag ik van deze lijst alleen Close-Knit, wat ik ook een erg goede film vond.

Daarnaast zag ik de films Ancien and the Magic Tablet, Neko Atsume House, Death Note: Light Up the New World, Satoshi: A Move for Tomorrow en Noise. Dat is een variatie van humor, actie, drama en muziek.

Camera Japan 2017 Close-Knit

Close-Knit gaat over een meisje dat tijdelijk bij haar oom moet gaan wonen. Maar haar oom woont nu samen met een transgender vrouw.

Camera Japan 2017 Neko Atsum movie

Neko Atsume House gaat over een schrijver die op het platteland gaat wonen om inspiratie op te doen voor zijn boek. Die inspiratie komt uit een schattige, harige hoek.

Camera Japan is verslavend.

Dat ik nu pas, twee weken later met een verslag kom, heeft vooral te maken met dat ik lekker verkouden werd. Dan wil het nog weleens lastig zijn om een blog te schrijven. Een after-con depressie is dus niet prettig voor een bloggende anime fan. En dan was dit niet eens een conventie. Nee, dit was de 12e editie van het grootste filmfestival van de Benelux over de Japanse film! Dit was inmiddels de 5e keer voor mij dat ik het evenement bezocht. De 2e keer als vrijwilliger, en dat vond ik weer erg leuk om te doen.

Het klinkt in het begin alsof het heel stressvol kan zijn, en sommige posities daar zijn dat ook wel. Maar je wordt ontzettend goed begeleid door het team en je bent nooit alleen. Het is altijd gezellig! Ik ben erg blij dat ik er al twee keer deel van uitmaakte en ik ga zeker weer. Het is ook best verslavend… zeker als je beloond word met gratis films kijken!

Camera Japan 2017 Noise

Noise speelt zich af 12 jaar na de Akihabara moorden in 2008. De film volgt een jonge bezorger en een aantal popidolen. Wat voor effect heeft het drama op hen?

Camera Japan 2017 Satoshi: A Move For Tomorrow

Satoshi: A Move for Tomorrow vertelt het waargebeurde verhaal over de legendarische professionele shogi-speler Satoshi Murayama (1969-1998).

Lekker eten en rustgevende muziek!

Zoals ieder jaar is er een markt met Camera Japan merchandise, Japanse thee en andere hebbedingetjes. Uiteraard was er ook genoeg om van te smullen. Van sushi tot mochi (die Japanse zoetigheid van rijst gevuld met bijvoorbeeld aardbei).

Daarnaast bezocht ik het optreden ‘Water Wave/Suiha’ van Yasuhito Arai. Het meditatieve geluid van de schalen was inderdaad heel rustgevend. In alle hectiek van films en belevenissen was dat zeer welkom.

Op naar de volgende.

Tot slot heb ik nog een aantal mooie sfeerfoto’s voor je op een rij. Nog even nagenieten en dan weer (ongeduldig) wachten tot volgend jaar!

Ook naar Camera Japan 2017 geweest? Vertel welke films je hebt gezien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.