Camera Japan 2017: Koe no Katachi première, Princess Mononoke en veel meer!

Het grootste Japanse filmfestival van de Benelux staat weer voor de deur en het programma is eindelijk bekend gemaakt. Van 21 september tot en met 1 oktober kun je in Rotterdam en Amsterdam genieten van een enorme selectie Japanse speelfilms, documentaires en anime. Camera Japan 2017 brengt onder meer de Nederlandse première van Koe no Katachi en het derde deel van de Japanse Death Note verfilming. En wat nog meer? Ik neem het programma samen met je door.

Het is weer bijna zover! Over twee weken vind het jaarlijkse Camera Japan plaats. Als je graag anime op het grote witte doek wil zien, dan moet je in Nederland elke kans pakken die je pakken kan. En dit is er zo één. Ik kijk er altijd naar uit.

Het is een uniek filmfestival met allemaal Japanse film op één plek. Van 21 t/m 24 september is het in Rotterdam en van 29 september t/m 1 oktober in Amsterdam.

Kyushu en de nauwe banden tussen Nederland en Japan

Als je goed naar deze poster kijkt, zie je dat de bovenste helft van het portret een samoerai uitbeeldt. De onderste helft echter, toont de kledij van een Nederlandse handelaar uit de 17e eeuw.

Het thema van dit jaar is dan ook Kyushu. En waar doet de layout nog meer aan denken, vind je?

Het is ontworpen door Idlebeats.

Antwoord op de vraag eerder: het is een hanafuda speelkaart.

Talloze Japanse films en anime op Camera Japan 2017

Op Camera Japan 2017 zijn er weer talloze films om uit te kiezen. Zowel live-action speelfilms als documentaires. Ook klassiekers zoals Princess Mononoke.

Ik kan ze natuurlijk niet allemaal hier opnoemen, dus beperk ik mijn aandacht tot de anime titels van dit jaar.

Ancien and the Magic Tablet

Ancien and the Magic Tablet/Hirune Hime: Shiranai Watashi no Monogatari, zoals deze film in het Japans heet, volgt het meisje Kokone. Ze wordt geplaagd door bizarre dromen. De dromen zijn op de één of andere manier verbonden zijn aan haar familie.

De film, ook wel bekend als The Napping Princess, is geregisseerd door Kenji Kamiyama en geproduceerd door studio Production I.G. De makers van Ghost In the Shell: Stand Alone Complex!

Screenings:

  • donderdag 21 september – 19:15u – LantarenVenster, Rotterdam
  • vrijdag 22 september – 19:15u – LantarenVenster, Rotterdam

In this Corner of the World

In This Corner of the World is een adembenemend mooie film over Suzu, een jong tekentalent dat wordt uitgehuwelijkt aan een marinier. Hij schijnt haar ergens van te kennen, maar Suzu heeft moeite om te wennen.

En dan breekt ook nog de Tweede Wereldoorlog uit. Suzu probeert er het beste van te maken door haar verbeelding en potloden te gebruiken. Lees hier mijn review voor meer info over deze film.

Screenings:

  • vrijdag 22 september – 14:00u – LanterenVenster, Rotterdam
  • zaterdag 23 september – 16:00u – LanterenVenster, Rotterdam
  • zondag 1 oktober – 17:15u – Kriterion, Amsterdam

Your Voice

Your Voice/Kimi no Koe wo Todoketai gaat over Nagisa Yukiai, een meisje woonachtig in een kustplaats. Op een dag gaat ze een radiostation binnen dat al jaren niet meer in gebruik is. Ze doet alsof ze een DJ is, en spreekt wat in de microfoon. Niet wetende dat de microfoon open staat en de hele stad het kan horen.

Zouden de geesten van woorden “kotodama”, waar haar grootmoeder het over heeft, dan toch echt bestaan?

De film is een original van studio Madhouse en regisseur Naoyuki Itou.

Screenings:

  • zaterdag 23 september – 14:00u – LantarenVenster, Rotterdam
  • zondag 24 september – 15:00u – LantarenVenster, Rotterdam

Princess Mononoke

Deze klassieker van Hayao Miyazaki en Studio Ghibli is één van de beste en mooiste anime films die er is. Ik heb deze al vaak gezien, maar krijg er geen genoeg van.

Nog altijd actueel, gaat deze film over de bescherming van natuur tegen de hebzuchtige mens. Princess Mononoke volgt de jongen Ashitaka die vervloekt raakt en in een bos vol geesten op zoek moet gaan naar een remedie. Daarbij ontmoet hij de mysterieuze princess van het bos.

Screenings:

  • zaterdag 24 september – 17:00u – LantarenVenster, Rotterdam

A Silent Voice

Last but not least, is hier eindelijk de Nederlandse première van Koe no Katachi/A Silent Voice! Ik wacht al heel lang op een kans om deze film te mogen zien en hier doet hij zich aan.

De film kwam uit op 6 september 2016 en is gebaseerd op een gelijknamige manga die in Japan veel positieve kritiek heeft gekregen. De film stond 2e in het openingsweekend in de Japanse box-office. Onder Your Name, die toen al voor de vierde week op nummer 1 stond.

Het is het verhaal over een doof meisje en een jongen die haar gepest heeft tot ze van school wisselde. Nadat hij door zijn klasgenoten word buitengesloten, probeert Shoya zijn leven te beteren. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Screenings:

  • zaterdag 23 september – 19:00u – LantarenVenster, Rotterdam

En er is meer!

Dit is slechts het topje van de ijsberg. Op Camera Japan 2017 komt ook Death Note: Light Up the New World, het derde deel van de Japanse live-action verfilmingen van de anime/manga Death Note.

Of wat dacht je van een film gebaseerd op het mobiele spel Neko Atsume. Voor kattenliefhebbers is Neko Atsume House een absolute must. Hetzelfde geldt voor Neko Ninja. Nya!

Niet alleen film.

Verder biedt het festival een bierproeverij, een Miso workshop en muziek. Lees hier mijn verslag van vorig jaar om een beter idee te krijgen van wat je kunt verwachten 😉

Of check de website van Camera Japan voor meer info en kaartjes.

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: