ComicsSalón: conventie in Slowakije!

Voor het eerst heb ik een internationale conventie bezocht. Uiteraard laat ik jullie niet zitten en heb ik een con report geschreven over mijn avontuur op de conventie ComicsSalón in Bratislava. Hoe ziet een conventie in Slowakije eruit? Kom er achter in dit blog!

Wie mij volgt op social media (@Animeazing op Twitter) heeft wellicht al eens de berichten voorbij komen over mijn verhuizing naar Slowakije. Ook in dit blog heb ik dat bekend gemaakt. Ik zit hier nu bijna drie maanden – tijd gaat ongelooflijk hard. Alles is een grote verandering voor mij. Spannend en soms stressvol, maar vooral leuk. Het is een nieuwe uitdaging waarvan ik geen spijt heb dat ik die genomen heb.

Inmiddels heb ik wat vrije tijd om de omgeving te verkennen. De stad in om de leukste winkels en cafés te ontdekken – ik weet al een kattencafé waar ik heen wil! Maar ook evenementen, en daar horen uiteraard conventies bij. Bratislava kent één conventie die zichzelf opsplitst in twee edities. ‘AnimeShow’ in het voorjaar en ‘ComicsSalón’ in het najaar. Afgelopen zaterdag bezocht ik dus ComicsSalón. Het was grappig om de aankondiging van het evenement op grote billboards in de stad te zien. Al te meer een reden om er te gaan kijken.

ComicsSalon 2018 anime conventie in Slowakije

Tot de nok gevulde conventie!

ComicsSalón vond plaats van vrijdag 21 september tot zondag 23 september en werd gehouden in een cultureel centrum. Het gebouw was niet super groot, maar men had wel alle ruimte die ze hadden tot de laatste centimeter benut. Serieus! Overal was er wel iets te doen. Er waren twee zalen, één grote waar de belangrijkste activiteiten plaatsvonden zoals de cosplay competitie en Kpop dance show. In een kleinere zaal waren vooral filmvertoningen, de AMV competitie en kleinere voorstellingen. Ik ben naar een mooie traditionele Japanse dans act gaan kijken (even de naam kwijt).

Volgens mij waren er nog twee andere zaaltjes, maar die heb ik niet kunnen vinden. Wat dat betreft was het gebouw een kleine doolhof, want er waren verschillende kleinere gangetjes. De ene gang kwam uit bij de plek waar kaartspellen werden gespeeld en bij een andere stonden een aantal merchants. Er was geen dealerroom; de merchants stonden op verschillende plekken in het gebouw. De kraampjes stonden op slimme plekken en namen tegelijkertijd niet te veel plek in.

Groot scherm in de hal zodat iedereen kan meegenieten.

Wat ik een geweldig idee vond, was het grote scherm in de entreehal. Je kon daar chillen en ondertussen naar de activiteiten kijken die in de grote zaal plaatsvonden. Heel handig, want zo veel zitplek in de zaal was er helaas niet. Daardoor kon ik bijvoorbeeld niet meer bij de cosplay competitie. Op die piekmomenten was het wel ontzettend druk binnen. Dan kwam ik soms bijna niet langs de menigte komen. Wel een goed teken; het zou mij niets verbazen als er minimaal 2.000 bezoekers waren. De locatie is misschien iets te krap voor al die mensen…

Als je het te benauwd kreeg in die drukte binnen, was er gelukkig een ideale ontsnapping. Buiten was er nog een groot terrein afgezet waar allerlei buitenactiviteiten en eetkraampjes stonden. Zo was er boogschieten, kon je uilen aaien en waren er martial arts demonstraties. Het evenement was ook niet exclusief op anime en manga gericht, maar op popcultuur in de breedste zin van het woord. Fantasy, games, comics, manga en anime cosplay figuren liepen door elkaar heen – en natuurlijk ‘gewone’ mensen zoals ik waren er ook.

ComicsSalón: verrassend veelzijdige conventie!

Eerlijk gezegd had ik verwacht dat de community in Slowakije klein was, maar ik ben positief verrast. ComicsSalón is lang niet zo groot als AnimeCon, maar het is een volwaardige en veelzijdige conventie. Eén dag was niet eens genoeg om het evenement volledig te ervaren, dus kan ik al niet wachten om AnimeShow in het voorjaar te bezoeken!

Volgende blog niet missen?

Volg Animeazing op Facebook of Twitter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.