You are here
Home > Evenementen > Conventies > CON REPORT | Anime 2016

CON REPORT | Anime 2016

Dit jaar vier ik een klein jubileum en deze maand al helemaal, want ik ga nu precies vijf jaar naar anime conventies. Dat begon allemaal op Anime 2011, toen nog in het gezellige theaterhotel in Almelo; de 2016 editie van Anime Con heeft dan ook iets speciaals voor mij. Anime Con betekent drie dagen lang anime, manga, cosplay en vooral gezelligheid met bekenden en onbekenden!

Anime 2016 was van vrijdag 10 juni t/m zondag 12 juni in het World Forum in Den Haag. De onderstaande video van Monochromatik Games is een ‘walkthrough’ door Anime 2016:

Waarom ik dit jaar weer genoten heb van deze conventie? Dat lees je in dit verslag!

Non-stop genieten

Anime Con is een unieke conventie -ook buiten Nederland- omdat het ‘s nachts gewoon doorgaat. Als je van alle indrukken en opwinding niet kunt slapen, kun je de nacht doorhalen in één van de videoruimtes waar animefilms en -series getoond worden of je tijd verdrijven in de game room. Ik sliep dit jaar gewoon thuis, dus dat was voor mij geen optie, maar overdag was er van begin tot eind genoeg te beleven.

Voordat ik ga vertellen wat ik allemaal op de conventie gedaan heb, wil ik eerst even zeggen dat dit een samengevatte versie is. Ik heb elke dag wel de dealer room bezocht en ik benoem alleen de hoogtepunten van de betreffende dag, want wat er allemaal te doen is….het is gewoon te veel om op te noemen!

Dag 1 – vrijdag

CIMG2570

Rond een uur of 1 ‘s middags kwam ik al aan bij het World Forum, dat is vroeger dan ooit en on bedoeld stond ik ook vooraan in de rij, waardoor ik als één van de eerste binnen was. Aangezien niemand van mijn vriendenkring er al was, had ik tijd om op mijn gemak een broodje naar binnen te werken -dat was maar goed ook, want de rest van de dag had ik geen tijd om te eten!-.

Tijdens mijn eerste verkenningsrondje over de conventie, raakte ik aan de praat met een meisje van 15 dat alleen was, dus besloten we om samen te blijven. We hebben de film Legend of the Millennium Dragon gekeken in een videoruimte en daarna zijn we de dealer room in gedoken. Ondertussen hoorde ik (en ze bleef maar praten!) hoe ze in aanraking was gekomen met anime -namelijk door Tokyo Mew Mew- en dat dit haar tweede keer was op Anime Con. Eerder was ze al een paar keer op Nishicon geweest, omdat ze daar in de buurt woonde. De generatiekloof tussen mij en het meisje is groot, maar ik vond het leuk om haar enthousiasme over anime en de conventie te horen. Ze was overweldigd door wat er allemaal te zien en te doen was, net als ik vijf jaar geleden.

Inmiddels was het tijd om naar de cosplay competitie van CICAF, ECG en Anime Con Group bij te wonen. Ik was deze keer niet in cosplay, maar dat neemt niet weg dat ik opkijk naar de prachtige zelfgemaakte kostuums van deze cosplayers. De acts waren leuk en gevarieerd. De vrijdag -eindelijk herenigd met de groep waarmee ik gewoonlijk op conventies doorbreng- afgesloten in de game room.

Dag 2 – zaterdag

IMAG0284

De zaterdag is het hoogtepunt van de conventie. Zo veel mensen heb ik nog nooit op Anime Con gezien! Toch heb ik er weinig last van gehad, omdat er zo veel activiteiten zijn dat de menigte in het hele gebouw verspreid is. Competities, workshops, lezingen, filmvertoningen en optredens….in elke hoek en elke ruimte was er wel iets te doen. Laat ik dan ook vooral niet de verschillende eetgelegenheden vergeten. Kudo’s voor de Anime Con om zowel op de begane grond als op de eerste verdieping eetkraampjes te plaatsen tussen de kraampjes waar je iets kon doen. Het leek zo bijna op zo’n festival die je in anime ziet. De Japanse poffertjes, oftwel ‘takoyaki’ is een absolute aanrader als je houdt van vis en zeevruchten. Zóóó lekker <3 .

Zelf heb ik op zaterdag de AMV competitie en een deel van de CCCC en Bordercos competitie (weer cosplay) bijgewoond en heb ik een sushi workshop gedaan die werd gegeven door de sympathieke Taji the Chef. Met humor en eenvoud leert hij je hoe je op een makkelijke manier sushi kunt maken. Binnenkort wil ik de geleerde technieken zeker toepassen 😀

Dag 3 – zondag

Uitslapen is er niet bij op de zondag van Anime Con, zeker niet als je nog zo veel mogelijk van het evenement wil meemaken. Eigenlijk stond de onigiri workshop voor mij op de planning, maar omdat ik de vorige nacht om half 3 pas thuis was, besloot ik dat het mij toch niet zou lukken om vóór 10 uur op de conventie te zijn om misschien nog een plek te hebben in een workshop waar veel anime voor is. Nee, iets langer slapen was een beter idee dus was ik er pas rond half 12.

Ik heb het op zondag rustig aan gedaan, vooral met vrienden rondgehangen en meer dan eens ben ik de dealer room in geweest op koopjesjacht en de derde cosplay competitie kon ik nu eigenlijk ook niet meer overslaan. Het absolute hoogtepunt van de cosplay competities was een act waarin No Face (Spirited Away) een hilarisch dansje uitvoerde. Zijn nieuwe tactiek om de gunst van het publiek te krijgen, was hierbij geslaagd!

Wat maakt Anime 2016 zo groots?

Natuurlijk valt er altijd wel wat te klagen. Zo had ik het idee dat de communicatie tussen de gophers heel stroef verliep en liepen bepaalde activiteiten ernstig uit. Zo zou het concert om 20:00u beginnen, werd het verschoven naar 21:00u, maar begon het -zo begreep ik van anderen- pas echt om 22:00u. Ook voor de sake proeverij waar een deel van mijn vrienden (ik zelf niet, want ik moest autorijden 😛 -, moest er ruim een half uur langer gewacht worden. Dat werd dan wel goedgemaakt doordat het langer duurde -wat de reden was dat ik zaterdag zo laat pas thuis was!-.

Tijdens de sluitingsceremonie maakte de organisatie bekend dat er het afgelopen weekend 7.500 unieke bezoekers naar Anime 2016 zijn geweest. Wauw! Dat is bijna duizend bezoekers meer dan vorig jaar. Sinds Anime Con in 2013 voor het eerst in Den Haag werd gehouden, is dat bijna het dubbele (toen stond het bezoekersaantal op respectievelijk op meer dan 4.500). Deze duidelijke stijgende lijn is echter niet alleen dankzij de veel grotere en gunstigere locatie. De constante verbeteringen die de organisatie maakt, zorgt ervoor dat het dit bezoekersaantal echt wel verdiend. Er werd effectief gebruik gemaakt van de ruimtes die beschikbaar waren en voelde het, ondanks de omvang, weer net zo knus als toen het in het Theaterhotel Almelo gehouden werd. De minpunten zijn dan achteraf slechts kleine vlekjes op een anders geweldige tijd.

Alle medewerkers en vrijwilligers die dit grote evenement mogelijk hebben gemaakt, verdienen dan ook een groot applaus en veel schouderklopjes.

Gelukkig hebben we de foto’s nog

Tenslotte heb ik nog een paar foto’s voor je om je een indruk te geven van wat ik allemaal tegenkwam het afgelopen weekend.

Volgend jaar ben ik er absoluut weer bij en dan hoop ik een betere camera te hebben voor foto’s met hogere kwaliteit :).

Bewaren

Bewaren

Yasumi
Ik ben Bozenka, anime fan in hart en nieren. Schrijven zit bij mij in het bloed. Het starten van dit blog bleek een uitstekend idee. Zo kan ik onder de naam 'Yasumi' naar hartenlust vertellen over anime en manga!
http://www.animeazing.nl

3 thoughts on “CON REPORT | Anime 2016

  1. Animecon is super! Leuk dat je er ook was! En leuk dat je je ervaringen deelt. Ik zat voornamelijk in de dealerroom (als artiest en dealer) dus ik vind het erg leuk om over de andere activiteiten te lezen. In de dealerroom was de sfeer echt super gezellig! En zoveel leuke stands met spullen. Het was een super weekend.

    1. Ik vind Animecon in z’n geheel een gezellige sfeer hebben, zelfs nu het zo groot aan het worden is. Dealerroom ook, vriendelijke dealers waar je makkelijk een praatje mee kon maken of gewoon gek doen. Al was het op sommige drukke momenten wel erg warm daar.

Wil je iets kwijt?

Top
%d bloggers liken dit:

Koekje erbij? Als je gebruik maakt van deze site, ga je akkoord met het gebruik van cookies. Yum! meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te maken. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten