CON REPORT: Dutch Comic Con 2017

Het staat op mijn lijstje van evenementen die ik graag zou willen bezoeken. Helaas kon ik er ook dit jaar heen. Dus plaatste ik eerder op de site een oproep. Daar is op gereageerd! In dit con report geef ik het het woord aan een dealer én een cosplayer die op Dutch Comic Con 2017 aanwezig waren. Pak er een kop thee of koffie bij, want dit speciale (dubbele) gastblog wil je tot het einde lezen!

Een van de grootste conventies in Nederland van nu, is Dutch Comic Con. Hoewel anime en manga niet per se centraal staat, is het wel degelijk een van de evenementen waar veel anime-, manga- en cosplayfans te vinden zijn. Dit jaar werd het gehouden op 25 en 26 maart, in de Jaarbeurs in Utrecht.

Cosplayer Nadja

Hoi, mijn naam is Nadja van Ham, ik ben al 9 jaar lang cosplayer en ga jullie vertellen over mijn ervaring met Dutch Comic Con van het afgelopen weekend. Aangezien ik vorig jaar naar DCC (ook in maart) ben geweest, was ik in het begin wat terughoudend over hoe de conventie zou zijn. Mijn verwachtingen zijn echter zwaar overtroffen!

Ik heb het als bezoeker enorm naar mijn zin gehad. In tegenstelling tot vorig jaar heb ik nu veel meer meegekregen van de conventie en ook meer gedaan. Dit heeft er misschien mee te maken dat ik nu wist waar alles zat en toch wel wat meer ervaring had van vorig jaar.

Verdwalen tussen de mensen en kraampjes

Dutch Comic Con 2017 Nadja gastblog

Op zaterdag heb ik niet veel gedaan behalve heel de conventie vloer afstruinen en gezellig standjes bekijken. Een beetje rondkijken naar wat er allemaal was en onderzoeken wat er te doen was. De dealerroom was echt enorm en ik ben er zelfs een paar keer bijna verdwaald. Veel verscheidenheid aan standjes en de merchandise die ze verkochten, maar ook veel prijs verschil en concurrentie alom. Voor de beginnende cosplayer, maar ook voor de ervaren mensen heel fijn.

Nu moet ik er wel even bij vermelden dat de zaterdag het drukst was en dat was helaas wel te merken. Het was erg warm en de dealerroom was soms geen doorkomen meer aan. Desalniettemin is ’t het echt waard om eens DCC aan te doen, al is het maar voor 1 dag. Als ik dan zou moeten aanraden welke dag zou ik zeggen de zondag.

Oog in oog met Jacob en Evie uit Assassin’s Creed

Dutch Comic Con 2017 gastblog Nadja

De zondag was voor mij ook echt een topdag. Het was merkbaar rustiger in de mensenmassa en dat kwam de conventie echt ten goede. Hierdoor ook makkelijker de gasten kunnen bekijken en een kletspraatje mee kunnen maken. Ik zelf ben natuurlijk voor de cosplay jury gekomen en Paul Amos met Victoria Atkin. Die laatsten zijn de stemacteurs van Jacob en Evie Frye in Assassin’s Creed Syndicate.

Het was echt geweldig om deze mensen te mogen ontmoeten, en, natuurlijk mee op de foto te gaan! (daarbij kende ik Paul Amos al van de SyFy serie Lost Girl dus dubbel fangirl mode on!). Na de fotoshoot en handtekeningen heb ik de Q&A van Paul en Victoria bijgewoond en ik heb me echt rot gelachen. Als klap op de vuurpijl mochten alle Assassin’s Creed cosplayers op het podium voor een groepsfoto met Paul en Victoria.

Op zondag hebben we ook een geweldig grote groep gehad van de Assassin’s Creed cosplayers, er waren er zelfs bij die uit Engeland en Duitsland kwamen! Dit was echt ontzettend tof en er zijn dan ook verscheidene foto’s en filmpjes gemaakt door de fotograaf.

DCC is de moeite waard!

In tegenstelling tot vorig jaar heb ik dit keer eigenlijk niks gekocht, wat nieuw is want ik kom eigenlijk altijd wel terug met iets aan merchandise. Dit keer waren voor mij de fotoshoots met de cosplay jury en de stemacteurs + handtekeningen een cadeautje aan mezelf.

Ik zou zeggen als je twijfelt door de keuze aan gasten van DCC, laat je hier niet door tegen houden want het is het ook zonder jou favoriet echt de moeite waard. En laten we eerlijk zijn, een conventie wordt zo leuk als dat je hem zelf maakt!

Dutch Comic Con 2017 gastblog Nadja Dutch Comic Con 2017 gastblog Nadja

Geschreven door cosplayer Sylleblossom.

Dealer Chantal

Yasumi vroeg of er mensen haar wilde helpen met het schrijven van een gastblog over DCC.  Dat leek mij leuk om te doen, vooral omdat ik daar helemaal niet heen ging als bezoeker. Het was een grote conventie waar van alles te doen was… Althans, dat heb ik gehoord. Een klant vertelde mij dat ze mee had gedaan met een quiz. Een ander vertelde dat ze een boek heeft laten signeren door een bekende auteur. Maar zelf heb ik niks van dat alles gedaan.

Ik zelf was de hele weekend op voor mij de meest belangrijke en leukste plek van de conventie. De DEALERROOM! En die was ook dit jaar weer groot! Je kon er van alles kopen van Starwars en Marvel merchandise tot anime figures en kawaii items.  En tussen al die awesome stands stond ik samen met mijn vriend te doen wat alle dealers doen. Nou, ja bijna… ik zie andere dealers -op mijn collega artist na dan- geen live manga portretten van klanten maken. Ik was daar als dealer/artist en mijn vriend Pieter als mijn trouwe sidekick.

Ons DCC avontuur begon al vrijdags…

EnChantalled Dutch Comic Con 2017 gastblog

“Hebben we alles mee? De rekken? De shirts?…Hebben we de pinapparaat wel mee?” O…en het kleed. De vorige keer waren we die vergeten”.  Alles ingepakt? Ja. Mooi! Na de zoveelste conventie heb ik nog steeds een vakantie gevoel. Eenmaal aangekomen staat er zoals gebruikelijk een verrassing op ons te wachten. Dit keer is de mega grote parkeerplek VOL! Ik stap uit om alvast de polsbandjes te regelen en geld te pinnen zodat we in ieder geval de borg kunnen betalen voor het laden en lossen voor de deur van de conventie hal. Ik kwam een uur later weer buiten om Pieter op te wachten. Is die nog steeds rondjes aan het rijden? Of toch niet? “Chantal! Ik heb een parkeerplek gevonden, we kunnen gewoon vandaar uit laden en lossen”. Dat scheelt weer.

Leeg zie je pas goed hoe groot de zaal in de Jaarbeurs is.

We beginnen dus iets later dan gepland met opbouwen van onze stand. Dit keer hebben we een lekkere ruime stand zodat we alle zelf geïllustreerde shirts, tassen, portemonnees en andere items goed zichtbaar kunnen uitstallen. Ik probeer elke keer weer wat nieuws mee te nemen en dit keer heb ik art-prints en zelfgemaakte oorbellen van mijn OC (originele Character) Mama Rond Konijn mee.

De dealerroom is vrijwel nog kaal. Nog lang niet alle dealers hebben alles opgebouwd en je kan nog beter zien hoe SUPER GROOT de zaal is. Tijdens de opbouw kom ik bekende dealers en artist tegen. Ik maak altijd even een praatje met mijn collega’s. Ook met collega’s die ik helemaal niet ken, maar we moeten toevallig de zelfde kant op of we zijn buren. De sfeer is altijd gemoedelijk en dat is ook dit keer zo. Nu onze stand is opgebouwd, na 5 uur!, gaan we lekker naar huis. Thuis eten we iets makkelijks en gaan op tijd naar bed. Want de volgende dag moeten we al om 6 uur op!

EnChantalled Dutch Comic Con 2017 gastblog

Praatjes maken met Dutch Comic Con bezoekers.

Zowel zaterdag als zondag zijn we altijd lekker druk bezig. We maken een praatje met de bezoekers die langs onze stand komen. Pieter doet vooral de verkoop en ik maak live manga portretten van mensen. Tussen de klanten door eten we en maken we om de beurt een rondje door de dealer hal, want ook wij vinden het leuk om thuis te komen met een nieuw item.

In vergelijking met vorig jaar is  de dealerhal ruimer opgezet. Dat merkte je vooral aan de hoeveelheid mensen op een looppad. Je kan nu tenminste door lopen. Het is druk, maar niet zo erg dat je midden op een pad in de file staat. Wat mijn vriend en ik ook erg leuk vinden om te doen, is naar de cosplayers  kijken. De een heeft een nog mooier outfit aan dan de ander. Zo zagen wij Aloy (Horizon Zero Dawn) twee keer, wat Stormtroopers, een zesjarige Spiderman en een vrouwelijke Spiderman, we hebben zoveel gezien dat het te veel is om op te noemen.

Aan het einde van de zondag is het afbouw tijd. Dit gaat altijd sneller dan de opbouw. Gelukkig! Volgens mij heeft iedereen het leuk gehad. Wij in ieder geval wel!

EnChantalled Dutch Comic Con 2017 gastblogEnChantalled Dutch Comic Con 2017 gastblog

Geschreven door: Chantal van EnChantalled.

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.