You are here
Home > Evenementen > Conventies > CON REPORT | FormulaCOSPLAY 2016

CON REPORT | FormulaCOSPLAY 2016

formulacosplay 2016

Deze week een keer geen item in mijn ‘Music Monday’ rubriek, want afgelopen zaterdag vond de eerste editie van FormulaCOSPLAY plaats. Dus daarom deze keer een con report op maandag. Het was wel een spannende dag, want niet alleen ging ik er in mijn eentje naartoe -want geen van mijn vrienden kon of had zin om mee te gaan, maar ook omdat je nooit van te voren weet wat je kunt verwachten van zo’n conventie die voor de eerste keer gehouden wordt. Eén plus puntje; het is voor mij ongeveer een uur reizen met het OV naar Rotterdam. Maar of het de moeite waard was om naar Het Lyceum Rotterdam te gaan?

Voor het ontmoeten van al wat bekende mensen, maar ook nieuwe mensen: jazeker. Tot nu toe bracht iedere conventie voor mij een hoop gezelligheid met zich mee en dat is niet anders als je er alleen naar toe gaat. Je hebt altijd wel iemand met wie je kan kletsen en het was ook fijn om eens met niemand rekening te hoeven houden.

Eerste twee uur weinig te beleven

De conventie zelf had grote moeite om op gang te komen, zo leek het. De deuren van FormulaCOSPLAY gingen om 11:00 uur open, maar ze hadden nog lang niet alles klaar. Om kwart over elf zou ik naar de activiteit Silent Library gaan, maar er was nog helemaal niemand behalve wat organisatoren zonder de benodigde spullen. Oei. Dan maar de locatie verkennen. Al gauw waren het podium en de dealerroom gevonden. Er waren niet zo heel veel stands, maar toch wel aardig voor een eerste keer en er stonden wel wat interessante winkeltjes zoals Otaku Shoppu, dat sinds kort een winkel heeft in Rotterdam. Daar ga ik binnenkort eens heen!

Helaas was er het eerste uur echt helemaal niets te doen. De kantine was nog niet open. Wat het eten betreft kan ik het wel begrijpen, maar je kan toch alvast al drinken aanbieden? Ook weer een flinke misser. Het is wel een grote en mooie school zeg! Een mooie locatie met vele mogelijkheden mits ze in de toekomst goed benut gaan worden. De kapel vond ik een schitterende ruimte, maar daar kom ik zo nog op terug. Verder waren er lokalen ingedeeld als gameroom, DDR-room, maid café en karaoke.

Uiteindelijk ben ik maar bij het podium op één van de bankjes die aan de zijkant van de gymzaal gaan zitten en heb ik die tijd benut met het opladen van mijn telefoon en het maken van wat notities voor deze post. Ondertussen begint het coverbandje Koi Pendant aan haar optreden. Niet altijd even zuiver, maar ook niet heel slecht. Sommige liedjes pasten gewoon wat beter bij de zangeres dan andere.

Wordt het nog wat?

12:30u. De activiteiten ruimte is nog steeds leeg, want niemand komt. Na een kort gesprekje met de organisator wordt mijn indruk van de conventie bevestigd: de organisatie is chaotisch en slecht geregeld. Als je tot vier uur in de nacht wakker bent om alles voor te bereiden, die ochtend er weer om zeven uur eruit moet en als het eenmaal zover is niets loopt en niemand naar jouw evenement komt, is het logisch dat je er niet vrolijk van wordt. Ook als blogger is er dan weinig goeds om over te schrijven.
De ‘foodcourt’ is inmiddels wel open. Dit is aardig geregeld, bij de keuken kun je verschillende hapjes bestellen. Je krijgt dan een nummertje en als je bestelling klaar is wordt jouw nummer geroepen. Achterin was nog een tafel waar je Bubble Tea kon halen, maar die had ik pas te laat in de gaten. Ook wel jammer dat er het niet echt duidelijk was wat je aan drinken kon krijgen behalve wat fris. Was er geen thee of koffie? Ik verlangde de hele dag naar koffie T.T

Ha! Het gaat leven!

Halverwege de middag komt de conventie dan eindelijk op gang. Er zijn inmiddels aardig wat bezoekers, ook al is het moeilijk inschatten hoe druk het is omdat de conventie zo ruim is opgezet. Niet zo erg, want ik hou er wel van als het rustig is. De karaoke ruimte zag er goed bezocht uit en toen ik de gameroom bezocht waren alle computers bezet.
Hoogtepunt van de dag voor mij was de K-pop dansworkshop van 04nite in de kapel. Niet om zelf mee te doen, maar om toe te kijken en wat beelden te schieten.  Wat een mooie, sfeervolle ruimte was dat en ideaal voor een workshop als dit.

In de activiteitenruimte was een stoelendans bezig. Yay voor de organisator! Aan een tafel in de gymzaal kon je tekenen en je mooiste tekening kon je dan inleveren. Hier heb ik een poos gezeten, terwijl ondertussen Kikuri op het podium voorbij kwam met een optreden. Veel heb ik er niet van meegekregen, want ik was geconcentreerd bezig en uiteindelijk kwamen er twee tekeningen van mijn hand. Zou ik kans maken?

Daarna heb ik nog staan kletsen met allerlei mensen en heb ik wat cosplayers en de cosplay competitie gefotografeerd. Deze liep vreselijk uit, maar dat is gelukkig wel normaal op conventies, dus het is ze vergeven en het liet me langer blijven dan gepland.

Conclusie: leer van fouten voor een mooie toekomst!

Een goede voorbereiding is het halve werk. Mijn indruk van FormulaCOSPLAY was dat de organisatie in het begin heel erg onwennig was en slecht voorbereid was. Van verhalen die ik her en der op de conventie hoorde, begreep ik dat de organisatie alles behalve vlekkeloos verliep. Ook de informatievoorziening vond ik slecht, zowel in de aanloop als op de conventie zelf. Her en der hing er wel een plattegrond en zonder waren de ruimtes ook best wel makkelijk te vinden, maar het programma was nergens te bekennen. Het programma kwam pas vrijdag in de middag of avond, ik weet het niet eens meer, op de site te staan. Vééééél te laat. De website bood verder ook weinig informatie over de conventie. De omschrijvingen over de dingen die er te doen waren, waren veel te beperkt. Ook daaraan kon ik merken dat er maar snel wat was neergezet. Dat is zo jammer, want het kan beter als je er wat meer de tijd voor neemt om alles te regelen.

Als er volgend jaar een tweede editie komt, moet je vandaag al beginnen met een eerste plan van aanpak te maken. Schrijf alles op wat er fout is gegaan en ga werken aan de verbeteringen. Ik heb geen ervaring met het organiseren van evenementen hoor, maar alles wat je wil ondernemen heeft een goede voorbereiding nodig.

In mijn ogen was FormulaCOSPLAY dan ook niet echt een conventie, maar meer een cosplay feestje. De sfeer was goed, de ideeën waren leuk en daarom heeft het zeker ook potentie!

Foto-impressie

Helaas zijn de meeste foto’s van mij mislukt, maar hier dan toch een kleine foto-impressie.

Zie jij jezelf op één van deze foto’s en wil je ze hebben of wil je ze hier juist níét zien? Neem dan even contact op 😉

Yasumi
Ik ben Bozenka, anime fan in hart en nieren. Schrijven zit bij mij in het bloed. Het starten van dit blog bleek een uitstekend idee. Zo kan ik onder de naam 'Yasumi' naar hartenlust vertellen over anime en manga!
http://www.animeazing.nl

Wil je iets kwijt?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top
%d bloggers liken dit: