CON REPORT: Tomocon 2017

Met het wegvallen van Tsunacon (Rotterdam) dit jaar *huilt krokodillentranen*, is Tomocon misschien wel de derde grote anime conventie van Nederland na Animecon en Abunai. Tomocon werd voor het eerst gehouden in 2014 als ééndaagse evenement. Inmiddels staan ze bekend om de meerdere -betaalbare- evenementen die zij organiseren. Denk maar aan TomoFair in Nijmegen en Amsterdam. Vooral vanwege de locatie -Oss is voor mij niet bepaald om de hoek- heb ik het steeds aan me voorbij moeten laten gaan. Tot dit jaar. Uiteraard vertel ik in dit con report hoe ik Tomocon 2017 heb beleefd.

Hoe ik het heb beleefd?

Kort, maar krachtig zal ik maar zeggen.

Voor het eerst werd Tomocon een heel weekend gehouden, op 8 en 9 april wel te verstaan. Eigenlijk was ik niet eens van plan om te gaan, maar omdat ik ineens een afspraak in de buurt bleek te hebben dacht ik: ‘waarom ook niet?’. Ik had alleen tijd voor zaterdagmiddag, maar het was lang genoeg voor een goede indruk denk ik.

Het was lekker buiten!

Het unieke -ten opzichte van andere die ik heb bezocht- aan deze conventie is, dat een deel buiten was. Ja! Een groot deel van de kraampjes stond buiten opgesteld. Nu kan de beleving daarvan natuurlijk heel anders zijn wanneer het regent, maar met weer zoals vorig weekend is dat geweldig. Ik heb het grootste deel van mijn tijd buiten doorgebracht. Je zag ook de meeste bezoekers buiten zitten, gezellig socializen met vrienden. Of lekker zingen in de karaoke-tent.

Dealers staan buiten verdeeld in één grote en een aantal kleinere tenten. Er is genoeg ruimte tussen de stands, om rustig overal langs te lopen. Dat vond ik echt veel fijner dan het overvolle TomoFair.

Klein, maar levendig.

Het gebouw zelf, de Berchplaats, is niet zo heel erg groot. Er zijn enkele dealers nog in een hoekje gestopt, maar dit is wat krapper opgezet en ik ben daar eigenlijk ook maar één keer wezen kijken. Ik vond het eerlijk gezegd ook minder opvallen. Je liep er gauw langs om naar het andere buitengedeelte te gaan of je aandacht werd getrokken door het podium.

Op de bovenverdieping was een gameroom, en een aantal activiteitenruimtes. Daar ik ook hooguit 10 minuten ben geweest. Het zag er gezellig druk uit, maar ik had geen zin om met het mooie weer te gaan gamen. Dat liet ik aan de die-hards over 😛

Op het podium was er altijd wel iets te zien en omdat het centraal in het gebouw was, was het niet bepaald te missen. Zo bleef ik makkelijk even staan kijken wanneer er een cosplay competitie was of een ander optreden. De lecture van WTF Japan!? vond ik erg leuk. Allerlei verbazingwekkende feiten over Japan, gebracht met een dosis humor. Ik hoop dat ik ooit zelf mag verdwalen in Shinjuku Station…

Groepsfoto na een cosplay competitie.

Dress up Town concert

Dress up Town

Ik heb een klein stukje van het concert van Dress up Town meegekregen voordat ik weg moest. Ik vond het enigszins tegenvallen qua geluid. Hier klinkt de zangeres goed, maar op het podium werd ze naar mijn idee overstemd door de instrumenten. Kwestie van microfoon harder zetten of is haar live stem nog niet geoefend genoeg?

Aan het enthousiasme van de band heeft het niet gelegen, want ze maakten er wel een feestje van!

Lekker eten!

Als ik niet voor het podium te vinden was, dan was het buiten. Aan de andere kant van het gebouw was er nog een buitengedeelte waar je een aantal eetkraampjes. Je kon onder andere Japanse lekkernijen kopen, maar ook gewoon een patatje. Er stonden een aantal mooie tafels en banken waar je lekker even kon zitten. Kennelijk een populair chillplekje, want je moest geluk hebben als je kon zitten.

Informatie kan beter?

De informatievoorziening van Tomocon vind ik slecht. Ten eerste vind ik de website heel rommelig en onoverzichtelijk. Het duurde even voordat ik alle informatie over het programma van zaterdag een beetje op een rijtje had.

Ook de info op de conventie zelf vond ik matig. Je kreeg een klein foldertje met de plattegrond op de ene kant en het programma van de mainstage op de andere kant. En de workshops dan? Ik heb de tijden en locaties wel op de site gelezen, maar ter plekke wist ik dat natuurlijk al lang niet meer. De workshops heb ik daardoor volledig gemist.

Tomocon 2017 buiten

Lekker buiten zitten op Tomocon!

Leuk, maar niet bijzonder.

Een middagje Tomocon was erg leuk. Je verveelt je zeker niet, maar op een gegeven moment heb je alles wel gezien. Ik weet niet of een 2e dag dan veel zin heeft. Dat is alleen leuk als je met een groepje vrienden bent. Wel is het natuurlijk fijn dat mensen nu een dag kunnen kiezen. Wie niet op zaterdag kon, had op zondag nog een kans! En de prijzen zijn vriendelijk genoeg om een gevarieerd publiek te trekken. Ouders met een nieuwe generatie cosplayers wellicht 😀

Nadat ik nog wat gegeten had, ben ik om 19:00u naar huis gegaan. De dealers hadden hun zaak gesloten en Deshima Sounds is niet mijn ding.

Tomocon is een stuk kleiner dan Animecon en Abunai, maar op zich geen slechte conventie. Behalve dat het buiten is, is het verder niet heel bijzonder. Zelfs de prijs kan mij niet overhalen om 2 uur naar het oosten van het land te reizen, terwijl ik ook kan wachten op de eerstvolgende TomoFair dichter bij huis.

Zelfs als ik daarvoor deze heerlijke okonomiyaki moet laten.

Ik ben @tomocon! Uiteraard gaat mijn eerste foto om eten. #okonomiyaki #food #japans #animeconventie #tomocon

Een bericht gedeeld door Yasumi (@yasumianimeazing) op

Bewaren

0 0 vote
Article Rating
Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?


0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers liken dit: