CON REPORT: TomoFair Amsterdam 2017

De eerste Animeazing Con Report van 2017 is een feit. Zaterdag heb ik de kou en gladheid getrotseerd voor een middagje TomoFair Amsterdam. Het is de eerste editie van dit evenement, en de eerste keer dat ik er een van Stichting Tomo heb bezocht. Helaas is mijn eerste indruk niet geweldig, maar let vooral even op de positieve draai aan het einde van dit blog!

De organisatie achter TomoFair Amsterdam bestaat al een tijdje. Misschien ken je TomoCon wel, wat gehouden wordt in Oss, of de TomoFair in Nijmegen. De Stichting Tomo richt zich met deze evenementen vooral op mensen die minder thuis zijn in de anime- en cosplay conventies. De flink lagere prijzen voor de entreé verlaagt de drempel om eens te komen snuffelen.

Dat zie je ook meteen aan de bezoekers. Er liepen ouders met kinderen (van een jaar of 8) en tieners rond. Dat vind ik een geweldig initiatief, maar helaas heb ik TomoFair Amsterdam niet erg positief ervaren.

Een relaxt dagje…dacht het niet!

Vanwege de verwachte winterse weersomstandigheden besloot ik om het rustig aan te doen. Ik kwam pas rond half 1 in de middag aan op het evenement. In mijn ogen ruim voldoende voor een eerste kennismaking met Tomo.

Meteen bij aankomst was het één en al irritaties. Incheck was geen probleem, maar voor de garderobe stond een extreem lange rij. De vrijwilligers leken het allemaal maar op hun dooie gemakje te doen.

Tot overmaat van ramp bleek ik eerst in de verkeerde rij te staan. Er lag alleen op tafel een grote mededeling dat het de rij ‘voor het halen’ betrof. Door de hoeveelheid mensen die ervoor stonden was het voor mij onmogelijk om dat eerder op te merken. Ooit gehoord van aanduidingen zodanig op te hangen dat IEDEREEN het kan zien?

Dringen voor een koopje

De extreme drukte was helaas ook te merken bij de marktkraampjes. Voornamelijk bij de populaire zoals die van RedDotCommerce, stonden aan beide kanten zó veel mensen te kijken, dat je niet kon passeren zonder mensen omver te duwen. Zo heb ik die rij grotendeels gemeden. Ik kan me niet voorstellen dat dit voor de standhouders prettig is geweest. Daarnaast waren er ook een aantal kraampjes die, naar mijn idee, juist heel weinig bekijks trokken. Die rustigere rijen waren wel prettiger voor mij om langs te lopen.

Advies: kom liever niet!

Als vervolgens de organisatie zelf bezoekers adviseert, om vanwege de drukte niet meer te komen, vraag ik me af of ze hier wel rekening mee hebben gehouden. Of zouden ze zich verslikt hebben in het feit dat het zo’n makkelijk toegankelijk evenement is?

Die drukte is niet voor iedereen prettig.

Behalve de markt heb ik verder niets van het overige programma meegekregen. Ik heb ook geen programmaboekje of zo gezien. Ik zag wel een aantal blaadjes met het programma op de grond liggen, maar kennelijk had ik de tafel waar die op lagen gemist. Als er iets op het podium bezig was, stond er al een menigte mensen voor waar ik niet overheen kon kijken…

Aangezien dit mijn eerste Tomo event is, kan ik het niet ergens mee vergelijken. Ik lees her en der dat de TomoFair in Nijmegen door bezoekers wel als goed ervaren werden. Voor mij was dit evenement jammer genoeg een teleurstelling. Ik ben met mijn 1.65m niet groot van stuk, dus ik hou er echt niet van als je je door een menigte moet wringen. Daar kom ik nooit doorheen!

Op die manier hield ik het nog voor sluitingstijd al voor gezien (ook omdat ik de trein wou halen ivm het weer). Echt zonde.

Betere crowdcontrol doet wonderen.

Desondanks heeft TomoFair Amsterdam voor mij potentie. Ik reis liever af naar Amsterdam dan naar Oss of Nijmegen, omdat het dan voor mij beter te bereiken is. Voor een eerste keer in Amsterdam is het zeker indrukwekkend dat er zo veel mensen op af kwamen.

Gelukkig kun je van je fouten leren, en dingen verbeteren zodat bezoekers met een tevreden gevoel de deur uit gaan. Ik heb geen ervaring met het organiseren van evenementen, maar ik heb wel een aantal suggesties:

  • Zet de kraampjes wat verder uit elkaar zodat het doorgaand verkeer er moeiteloos langs kan lopen.
  • Verdeel de (populaire) standhouders beter. Zo verdeel je de drukte een beetje.
  • Stel een limiet in aan het aantal kaartjes dat je verkoopt/uitgeeft. Vol is vol. Je kunt beter na succesvol uitverkoop de hoeveelheid uitbreiden.

Hopelijk zal er hard gewerkt worden om een eventuele tweede editie TomoFair Amsterdam wél tot een plezieriger evenement te maken. Dat kan zeker, maar dan moeten ze wel het één en ander verbeteren.

Mijn aankopen.

Uiteraard heb ik wel wat gekocht, hoor: een waaier, The Art of War van Sun Tzu, The Book of Five Rings van Miyamoto Musashi en drie leuke figures, waaronder deze pratende Kazama Chikage uit de Hakuouki Shinsengumi Kitan anime- en gameserie ^^

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.