Anime Awards 2017: wat wordt de AOTY?

Vanaf vandaag mag je gaan stemmen op de Crunchyroll Anime Awards 2017; een goed moment om nog eens te praten over mijn favoriete series van vorig jaar. Welke gaat ‘Anime of the Year’ winnen, denk je?

Ik ben een vrij cynisch persoon als het gaat om prijsuitreikingen voor welke vorm van fictie dan ook. Of het nu gaat over de prijs voor het beste boek van dat jaar of de jaarlijkse Oscars. Zelden wint de kandidaat die jij het beste vind of je hebt van alle nominaties maar één film of serie gezien. In principe gaat het natuurlijk om de mening van de massa (ik weet niet of je dat zo kan zeggen?), en dan gelden de meeste stemmen. Dit is niet anders voor de Anime Awards 2017.

Ze hebben heel wat verbeterd sinds de eerste editie, maar daar ga ik het verder niet over hebben. Als we het gaan hebben over waar ik op ga stemmen, moet ik hier benadrukken dat ik niet alle anime heb gezien waar er nominaties van zijn. My Hero Academia en Land of the Lustrous zijn twee veelbesproken anime series van 2017 die ik graag nog wil zien. Om maar voorbeelden te geven…

Het zijn ook maar liefst 17 categorieën en over sommige nominaties heb ik gewoon te weinig te zeggen, dus ga ik daarom niet alles apart bespreken.

Wordt het Made in Abyss?

Wat betreft de Anime of the Year staat mijn keuze eigenlijk al vast – je weet het als je mijn recensie over Made in Abyss en mijn eerdere blogje over mijn favoriete anime series van 2017 hebt gelezen. Ik vermoed ook dat dit de winnaar zal worden, maar de concurrentie is groot; in mijn ogen verdient het tweede seizoen van March Comes in Like a Lion ook die award om weer heel andere redenen. Ik heb het daar nog wel over in een apart blog.

Voor mij was ook het tweede seizoen van Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu een hoogtepunt van 2017, want de losse eindjes – van een al geweldige anime – werden in dit seizoen aan elkaar geknoopt. Je ziet zelden een anime met zo’n sterk slot. Je kan het bijna niet beter wensen.

Ook het tweede seizoen van My Hero Academia krijgt veel lof van verschillende reviewers, met name vanwege de goede actie. Hopelijk kom ik één dezer dagen eraan toe deze serie eindelijk te bekijken.

Waarom is een vijand genomineerd die maar twee keer in beeld was?

Er waren ook een aantal nominaties waarbij ik mijn wenkbrauwen moest fronsen.

Ik snap niet waarom Bondrewd (Made In Abyss) genomineerd is voor ‘Best Villain’. We weten nog maar heel weinig over hem, dus hoe kan je hem dan überhaupt nomineren? Hij is hooguit twee keer goed in beeld geweest. Misschien overdrijf ik, maar je snapt mijn punt hoop ik. De manga zal wel wat verder zijn, maar we hebben het over een award voor de anime. Hmm… vreemde keuze.

Een andere vreemde keuze vind ik de nominatie van A Silent Voice in de categorie animatie. Natúúrlijk gaat die film dan winnen. De animatie in een film is al van de buitencategorie vergeleken met een anime serie voor televisie. Voor een tv serie heeft men veel minder tijd om de animatie te produceren, dus om alle ‘foutjes’ eruit te halen. Dat vind ik oneerlijk en ik snap ook niet waarom Your Name dan niet is genomineerd in die categorie.

Zelfs March Comes in Like a Lion komt niet in de buurt, terwijl het wel mijn favoriete anime serie van 2017 is als het gaat om de animatie alleen. Die oogt vrij eenvoudig en is tegelijkertijd ontzettend expressief en kleurrijk. Wat kleuren al kunnen doen om de toon van een scène te benadrukken. Bijvoorbeeld oranjerode avonden tijdens warme momenten, lichte en vrolijke kleuren tijdens komische scènes of donkere schaduwen die dramatische momenten benadrukken. Ik raak er niet op uitgekeken.

Heb ik echt zo weinig gezien?

Ik besefte ineens hoe weinig anime series ik heb gezien die een nominatie hebben. Miss Kobayashi’s Dragon Maid en Konosuba heb ik beide nog niet gezien. Ook ACCA is aan me voorbij gegaan, want stomme regio block ¬¬

Het is geen ramp hoor! Met de hoeveelheid anime films en series die tegenwoordig verschijnen moet je geen leven hebben om het allemaal te kunnen zien – of ervoor betaald krijgen.

Ik vind het wel weer leuk dat Little Witch Academia een aantal nominaties heeft, want het ís een hele leuke anime. Er was geen moment waarbij ik me heb verveeld met die serie, zoals je kunt lezen in mijn recensie.

Stemmen op de Anime Awards

Binnenkort komen er nog twee blogs over mijn keuzes in de Best Opening en Best Ending categorieën. Als je meer wil weten over de Anime Awards en zelf ook je stem wilt uitbrengen, dan kun je hier terecht. We hebben tot 11 februari tijd om te stemmen!

Oh ja, Made in Abyss heeft ook de beste soundtrack van 2017. Einde discussie.

Laat jouw mening over de Anime Awards 2017 achter in de reacties!

Op de hoogte blijven van de nieuwste posts?

Volg Animeazing op Facebook of Twitter!

2 reacties

  1. Kotatsu schreef:

    Leuke blog! We hadden gisteren een poll gedaan in onze community ‘top 10 Anime’ en we hebben 90 reacties gehad! Misschien leuk om een top 10 anime ala 2018 blog te maken 🙂 Ben ook benieuwd wat jullie community vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.