You are here
Home > Blog > De literaire figuren in Bungou Stray Dogs

De literaire figuren in Bungou Stray Dogs

Bungou Stray Dogs is een nieuwe anime die momenteel te zien is bij Crunchyroll. Je kunt de eerste aflevering nu gratis kijken. De serie gaat over een geheime organisatie die bestaat uit mensen met superkrachten. Nakajima Atsushi komt bij deze organisatie terecht nadat hij door zijn weeshuis op straat is gezet. Meer over het verloop van het verhaal is -zolang je de manga nog niet hebt gelezen- nog onbekend.

De personages in deze serie stellen allemaal een literair figuur voor, maar ik heb daar zelf nog weinig boodschap aan, want ik weet weinig over de Japanse literatuur. Het leek me daarom leuk om uit te zoeken wie de vijf hoofdpersonen zijn en vooral van welke werken zij bekend zijn. Lees verder om er samen met mij achter te komen!

  • Het hoofdpersonage Nakajima Atsushi verwijst naar een auteur die leefde van 1909 tot 1942. Nakajima schreef in zijn korte leven een aantal korte verhalen en een roman met de titel ‘Light, Wind and Dreams’ gebaseerd op het leven van Schotse schrijver Robert Louis Stevenson. The Moon over the Mountain is een collectie van Nakajima’s korte verhalen vertaald naar het Engels.
  • Dazai Osamu is één van Japan’s bekendste en populairste klassieke fictieschrijvers uit de twintigste eeuw. Hij staat bekend om zijn ironie en meerdere zelfmoordpogingen. Hij schreef onder meer ‘No Longer Human’, waaraan ook vier afleveringen geweid zijn in de anime serie Aoi Bungaku. Zijn werk is vanuit het ik-perspectief verteld en autobiografisch, en bevat veel pessimisme waarbij de personages liever zelfmoord willen plegen wat echter niet wil lukken.
  • Kunikida Doppo was een roman- en poëzie schrijver in de Meiji-periode. Hij staat bekend als één van de uitvinders van het Japanse naturalisme en was, opvallend voor die tijd, zeer Westers georiënteerd en liet zich uiteindelijk dopen als Christen.
  • Tanizaki Junichiro is één van de populairste moderne romanschrijvers, waarbij sommige van zijn werken bekend staan om een schokkende wereld van seksualiteit en destructieve erotische obsessies. Daarnaast zijn zijn verhalen vaak verteld als een zoektocht naar culturele identiteit waarbij ‘het Westen’ en ‘Japanse traditie’ naast elkaar worden gelegd. De schrijver werd genomineerd voor de Nobel prijs voor literatuur en een aantal van zijn werken zijn ook in het Nederlands verschenen, waaronder De Sleutel.
  • Miyazawa Kenji was een dichter en schrijver van kinderboeken uit de Taisho en late Showa (1896-1933). Zijn kinderverhalen zijn zeer geliefd, waarvan er veel ook een anime hebben gekregen. De bekendste daarvan is Night on the Galactic Railroad.
  • Yosano Akiko was een dichteres en vertaalster van het Klassiek Japans. Gedurende haar leven schreef ze tussen de 20.000 en 50.000 gedichten en ook enkele boeken. In haar gedichten (tanka) omschreef zij de liefde. Naast dichteres was ze actief feministe en was ze kritisch over het opkomende militaire regime in die jaren.

Two stars deep into heaven
Whispering love
Behind the nighttime curtain
While down below, now, people lie
Their hair in gentle disarray…

Made to punish men for their sins
The smoothest skin
The longest black hair…
All that
Is me!

Her hair at twenty
Flowing long and black
Through the teeth of her comb
Oh beautiful spring
Extravagant spring!

Droplets fall from a young girl’s hair
Congealing on grass
Giving birth to a butterfly
In the country
Of spring

The girl in a springtime window
Calls to awaken a young priest
Barely a man
His sutras toppled
By her dangling sleeve

— Yosano Akiko, fragment uit ‘Disheveled Hair‘, een collectie tanka uit 1901

Literair onbenul

Goed. Nu weet ik nog steeds weinig over deze schrijvers, maar ik heb ook weinig literatuur van Nederlandse schrijvers gelezen. Ik las nou eenmaal niet zo heel graag boeken, met enkele uitzonderingen daargelaten, dus een literair wonder ben ik ook niet geworden. Toch moet je onder een steen leven als je de namen Tommy Wieringa of Kluun niet kent.

Ik heb zijn werken niet gelezen, maar ik weet ook heel goed wie Shakespeare was. Zo is het goed, en vast ook leuk, om in ieder geval bewust te zijn van wie de personages uit Bungou Stray Dogs voor moeten stellen. Zo begrijp ik nu ook meteen waar de zelfmoordneigingen van Dazai Osamu vandaan komen.

Heb jij wel Japanse literatuur gelezen (ofwel Nederlands of Engels), welke schrijvers daarvan vind je goed? Ik ben benieuwd!

In de loop van volgende week zal ik een blog wijden aan mijn eerste indruk over de lente anime!
Yasumi
Ik ben Bozenka, anime fan in hart en nieren. Schrijven zit bij mij in het bloed. Het starten van dit blog bleek een uitstekend idee. Zo kan ik onder de naam 'Yasumi' naar hartenlust vertellen over anime en manga!
http://www.animeazing.nl

Wil je iets kwijt?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top
%d bloggers liken dit: