Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

De originele Durarara light novel moet je lezen!!

Op deze blog is al veel gezegd over Durarara!! Ik treed dus misschien in herhaling wanneer ik zeg dat de anime serie uitkwam in 2010. Met die serie maakten veel westerse anime fans kennis met een bizarre versie van Ikebukuro en alle maffe personen die er wonen en werken. Maar dat is niet het geval in Japan. Al in 2004 was de serie daar beschikbaar, maar in een andere vorm. In dit blog gaan we het daar over hebben: de Durarara light novel.

Je vraagt je misschien af wat light novels zijn. Light novels zijn korte, makkelijk te lezen boeken voor tieners. De tekst van de boeken wordt af en toe aangevuld met illustraties, voornamelijk in anime stijl. Veel van deze boeken zijn niet heel bijzonder, maar er is één enkele light novel schrijver die ik bewonder. Die schrijver is Ryohgo Narita.

Durarara!! is een goed voorbeeld van wat ik waardeer aan de boeken van Ryohgo Narita. Hij creëert werelden vol met vreemde figuren, die allemaal wel iets op hun kerfstok hebben. Elk personage is cool, zelfs als je dat in eerste instantie niet verwacht. En ze komen elkaar allemaal tegen in grote conflicten. In het nawoord van één van zijn boeken vertelt Narita dat hij geïnspireerd is door de films van Guy Ritchie, zoals Snatch en Lock, Stock and Two Smoking Barrels. Dat verklaart een heleboel over het soort verhalen dat hij vertelt!

Durarara light novel bestaat uit 12 delen!

Als fan van de Durarara!! anime vraag je je misschien af of de boeken het waard zijn om gelezen te worden. Het is tenslotte best een lange serie, met maar liefst 12 boeken! Ik heb alle boeken die tot nu toe door Yen Press zijn uitgegeven gelezen, en ik kan antwoorden met een volmondig ja. De gebeurtenissen die plaatsvinden zijn hetzelfde, maar ze worden op een andere manier verteld. Ik bewonder aan Narita’s schrijfstijl dat hij heel goed het gevoel van “cool” overbrengt. Dat doet hij met alleen tekst nog beter dan de anime!  Met zijn korte zinnen zorgt Narita voor grote spanning, zelfs als je al weet wat gaat gebeuren. Hij is zelfs goed in het beschrijven van actiescènes, wat niet makkelijk is.

Waar je misschien even aan moet wennen, is dat de personages zelf het verhaal niet vertellen. In de anime gebeurt dat wel, via de voice-overs die van tijd tot tijd opduiken. In de boeken wordt het verhaal echt door de schrijver zelf verteld, en dus niet door zijn personages. Dat is enigszins jammer, gezien de voice-overs heel veel karakter overbrengen. Aan de andere kant waren er ook afleveringen waar de voice-overs erg geforceerd overkwamen. Een goed voorbeeld is de aflevering in seizoen 2 die verteld wordt door Namie. Zij zelf was niet betrokken bij de gebeurtenissen,  waarom gaf uitgerekend zij commentaar? Dit verschil verteller betekent dus niet echt iets voor de kwaliteit van de serie.

Tijd voor iets anders

Misschien heb je ook wel even genoeg gehad of heb je de Durarara light novel al gelezen. Dat is oké, Ryohgo Narita heeft ook andere goede series! Mijn persoonlijke favoriet is Baccano! Die serie is nog wilder en nog stoerder dan Durarara!! Het speelt zich voor een groot gedeelte af in de VS tijdens de jaren dertig, maar door de onsterfelijke personages is het verhaal werkelijk oneindig. Het kan zich overal en op elk tijdstip afspelen. Op die manier kunnen met dezelfde personages een verrassend aantal verschillende verhalen worden verteld worden. Ook deze boeken worden door Yen Press uitgegeven. Behalve dat is er ook een anime van 16 afleveringen, die de eerste vier boeken bewerkt en nog iets extra’s toevoegt.

Veel meer novels van Narita!

En er zijn zo nog veel andere titels: Vamp, Etsusa Bridge, Hariyama-san… Jammer genoeg zijn deze (nog) niet in Nederlands of Engels beschikbaar. Wel heeft Narita een kort spin-off verhaal over Danganronpa geschreven. Dat verhaal heet Danganronpa IF, en is te vinden in Danganronpa 2: Goodbye Despair zodra je het spel zelf heb uitgespeeld. Dat verhaal is zeker de moeite waard!

Durarara!! kan alleen komen van een persoon die echte passie heeft voor de wereld die hij creëert. Ondanks alle superkrachten en hoofdloze feeën komt de wereld die Ryohgo Narita beschrijft namelijk heel natuurlijk over. Ik kan alleen maar hopen dat ik een fractie van die passie over kan brengen.


Dat was het weer!

Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken. Dankjewel o((>ω< ))o


Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.

Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!

1 reactie

  1. andrew schreef:

    Hallo, waar kan ik deze light novels lezen (Website?). Meestal lees ik manga en light novels in spaan of engels maar ik wil 1 lezen in nederlands….

Vermeldingen

  • andrew

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: