You are here
Home > Anime School > De definitie van anime: wat is het nou precies?

De definitie van anime: wat is het nou precies?

definitie van anime

Voordat ik verder ga over de geschiedenis van anime, wil ik in deze rubriek stilstaan bij de definitie van anime. Het blijft nog best lastig om aan een ‘leek’ uit te leggen wat het is. ‘Anime is animatie uit Japan’, is de meest kant-en-klare en duidelijke antwoord, maar op zich zegt het verder nog niet zo veel… Dus, wat is anime nou precies?

Animatie staat bij films en series zoals Frozen, Sing! of Pokémon nog vaak tussen de genres. In mijn ogen ietwat onterecht, want animatie is een medium op zich. Het is er in allerlei vormen, stijlen en genres.

  • Zo heb je animatieseries en feature (speelfilm-lengte)- en korte animatiefilms.
  • Je hebt animatie voor kinderen, maar vergeten wordt dat ze er ook zeker zijn voor volwassenen.
  • Je hebt actie en horror, maar ook romantiek en komedie.

Een anime serie zoals Death Note wil je echt niet aan je kinderen laten zien. Ook niet-Japanse animatieseries zoals South Park zijn goede voorbeelden die niet voor kinderen bedoeld zijn.

‘Anime’ zou je kunnen zien als een categorie van animatiefilms, net als de Amerikaanse ‘cartoons’, stop-motion animatie, computeranimatie (CG animation) en andere varianten erop.

Anime of ‘manga films’?

Eind vorig jaar was ik bij een screening van korte Japanse animatiefilms bij Stichting Shofukan in Rotterdam. Vooraf werd nadrukkelijk gezegd dat het niet om ‘anime’ ging. Ook in het boek dat ik nu aan het lezen ben, ‘Anime A History’ van J. Clements, wordt beschreven dat historici spreken van een onderscheid tussen ‘Japanse animatie’ (als in: animatie dat uit Japan komt) en ‘anime’. Dat terwijl de Japanse term anime (in kanji: アニメ) afgeleid is van het Engelse ‘animation’.

In het Japans heb je nog de termen als manga-eiga (‘cartoon films’) en douga (‘animatie’). Hier in het westen wordt met de term ‘anime’ meestal gedoeld op álle animatie uit Japan, maar soms ook over de specifieke animatiestijl waarmee ‘anime’ bekend is.

House of Small Cubes, de korte animatiefilm die je op Netflix kunt zien, is net zo goed een ‘anime’ ook al heeft het niet die definieerbare stijl.

house of small cubes
House of Small Cubes (op Netflix) is gemaakt door de Japanse animator Kunio Kato.

Volg je het nog een beetje?

Je ziet dat het niet makkelijk is om ‘anime’ een duidelijke definitie te geven. Als ik spreek over anime in dit blog, dan praat ik er over in het breedste zin van het woord:

Anime refereert naar álle animatiefilms en -series afkomstig uit Japan.

En dan blijft er nog steeds discussie bestaan, want wanneer is een animatie nou Japans? En wanneer is het anime? Kijk je dan naar wie het geproduceerd heeft, naar de stijl of naar beide?

Om een goed antwoord op die vragen te geven, heb ik nog wat meer research nodig. Voor de blogreeks ‘100 jaar anime‘ duik ik in de geschiedenis van anime.

Lees hier de eerste blog in de serie.

Wedden dat deze blogs vet interessant zullen zijn om te lezen! Tot de volgende keer 😉

Bewaren

Yasumi
Ik ben Bozenka, anime fan in hart en nieren. Schrijven zit bij mij in het bloed. Het starten van dit blog bleek een uitstekend idee. Zo kan ik onder de naam 'Yasumi' naar hartenlust vertellen over anime en manga!
http://www.animeazing.nl

Wil je iets kwijt?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top
%d bloggers liken dit: