You are here
Home > Blog > Hoeveel verdient een Japanse animator?

Hoeveel verdient een Japanse animator?

Dit verdient een Japanse animator!

Wist je dat een Japanse animator gemiddeld 900 euro per maand verdient? Dat is niet veel! Zeker wanneer je er achter komt dat hij daarvoor 600 tekeningen moet maken. Ondanks dat anime steeds populairder wordt. Dit is wat een animator in Japan verdient!


Een paar weken geleden stuitte ik op een interessante crowdfunding actie. Het Animator Dormitory Project. Al sinds 2014 wordt er geld ingezameld voor ‘studentenhuizen’ voor animators. Dit project zorgt ervoor dat start-up animators kunnen werken, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken om rond te komen. Een dak boven hun hoofd, maar bovendien is een Animator Dormitory een plek voor interactie tussen andere animators en technische ondersteuning. Sinds 2014 zijn er al vier Animator Dormitories gecreëerd waar in totaal 11 animators kunnen wonen.

Ondanks de grote hoeveelheid anime die elk seizoen geproduceerd wordt en het veel geld in het laatje brengt, heeft dat nog weinig effect op de animators. Dat komt door de manier waarom de anime industrie gestructureerd is.

€ 1,50 per tekening

Een nieuwe animator (rond 20 jaar oud) verdient gemiddeld 900 euro per maand (. Dat klinkt aardig, maar het is een heel laag salaris tegen meestal lange werkdagen. Voor dat salaris moet een animator namelijk ongeveer 600 schetsen tekenen. Hoe dat zit?

In veel gevallen wordt het salaris van een Japanse animator bepaald met het aantal tekeningen dat hij of zij produceert. Per tekening krijgt een animator ongeveer 200 yen. Dat is ongeveer 1,50 euro. PER TEKENING. Als je een beetje kunt tekenen, reken dan eens uit hoe lang je doet over één schets. Als 300 tekeningen maakt voor 1,50 euro in een maand, krijg je dus 450 euro. Voor een jonge animator is 300 tekeningen al een uitdagende taak! Het is niet ongewoon dat een jonge animator maar rond de 200 euro verdient.

Het is algemeen bekend dat creatieve banen niet meteen een vetpot hoeven zijn. Zeker als je moet zorgen voor eten, drinken en een dak boven je hoofd. Veel anime studio’s zijn in Tokyo, een dure stad om in te wonen. Een bijbaantje zit er voor een animator ook vaak niet in. Die 300 tekeningen komen er niet zomaar!

Anime studio’s worden niet rijk van succes!

Een anime produceren is kostbaar. Wanneer een anime geen hit wordt, kan het leiden tot een grote schuld. Om dat te voorkomen, bestaat wordt er in de huidige situatie eerst een productie commité samengesteld. Dat comité bestaat uit onder andere een TV station, een filmproductent en een marketing bedrijf. Doordat de productiekosten worden verdeeld, kan een grote schuld voorkomen worden. Op zich is dat hard nodig, maar er zitten wel problemen aan dit systeem. Het bedrag dat door het productiecomité betaald wordt aan de anime studio, is in veel gevallen niet voldoende. Veel anime studio’s raken in de schulden en kunnen de animators geen salaris geven. In deze situatie profiteert een anime studio ook niet wanneer een anime succesvol is.

Het doel voor de inzamelingsactie Dormitory Project 2018 is het opzetten van een beter systeem, waarbij het geld dat verdient wordt met de verkoop van anime, daadwerkelijk bij de animators terecht komt.

Steun Animator Dormitory Project in 2019!

Wil je op de valreep nog een goed doel steunen? Doneer dan een bedrag aan Animator Dormitory Project! Hiermee steun jij dat waar jij zo dol op bent: anime. Je kunt al vanaf $1 doneren, dus je mag zelf kiezen hoeveel je hiervoor over hebt. Ik heb het in ieder geval gedaan.

Fundraising with GoGetFunding

12 Days of Anime 2018

Dit blog maakt onderdeel uit van de reeks ’12 Days of Anime 2018′. Dit is een traditie onder anime bloggers waarbij ze 12 dagen voor kerst achter elkaar bloggen over anime. Meer info? Die lees je hier!

Niets missen? Volg ons op Facebook!

Yasumi
Ik ben Bozenka, anime fan in hart en nieren. Schrijven zit bij mij in het bloed. Het starten van dit blog bleek een uitstekend idee. Zo kan ik onder de naam 'Yasumi' naar hartenlust vertellen over anime en manga!
http://www.animeazing.nl

Wil je iets kwijt?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top
RSS
Facebook
Twitter
%d bloggers liken dit: