You are here
Home > Blog > Dorama: mijn eerste Japanse tv drama op Netflix (Hibana -Spark-)

Dorama: mijn eerste Japanse tv drama op Netflix (Hibana -Spark-)

Hibana Spark, Japanse tv drama op Netflix

Twee komieken raken bevriend. Ze vergelijken en bespreken elkaars carrière als manzai duo’s (Japanse stand-up comedy). Zo luidt de omschrijving van de Japanse serie Hibana, die je kunt kijken op Netflix. Tot nu toe was mijn interesse voor zo’n Japanse tv drama na een paar afleveringen al verdwenen. Meestal omdat er ook zo veel anime series zijn om te kijken. Mijn nieuwsgierigheid voor Hibana liet zich echter niet langer meer tegenhouden en ik begon het te kijken.

De Japanse ‘terebi dorama’s’ zijn minstens zo talrijk als anime en manga. Vaak zijn ze met elkaar verweven, want van veel anime/manga series is er ook een live action versie. Meestal gaat het om sport, school en slice of life genres maar ook romantiek en soms fantasie. Als een bepaalde manga een tv drama krijgt, is de anime versie vaak ook niet ver weg. In het geval van Hibana (dit betekent ‘Spark’, naar de naam van het duo waar een hoofdpersonage deel van uit maakt), is het gebaseerd een boek. Namelijk de gelijknamige roman van Naoki Matayoshi.

Ergens verwacht je dat het een komedie is. Ik kreeg inderdaad van een hoop momenten een brede glimlach op mijn gezicht. Maar dat komt vooral ook door het uitstekende acteerwerk. Want na de eerste paar afleveringen blijkt al dat het toch ook een serieuze serie is die het leven van komiek Tokunaga volgt. Na een optreden ontmoet hij de excentrieke komiek Kamiya. Ze bespreken elkaars zoektochten naar de betekenis van toneel, acteren en komedie. Ik vind het een interessante serie omdat je hierdoor een kijkje neemt in de wereld van manzai – typisch Japanse stand-up komedie duo’s.

Hibana is een boeiende kijkervaring

Ik had al vaker geprobeerd een Japanse tv drama te kijken, maar tot nu toe vond ik het lastig om me zelfs door de eerste drie afleveringen heen te worstelen. Het tamme karakter van (veel van) deze series is iets waar je aan moet wennen. Je kent het van slice of life anime series. Maar je verwacht het niet in een tv serie. Dat is toch weer heel anders. Althans, op de Nederlandse tv vind je meestal actie en spanning in crimi-series. Anderzijds zijn er soaps met (niet altijd realistische) relationele drama’s, romantiek of overdreven komedie series. Deze series weten mijn aandacht zelden vast te houden.

Hibana Japanse tv drama over manzai komieken

Hibana voelt voor mij echter een verfrissende ervaring. Het acteerwerk voelt helemaal niet aan als acteren – en dat is op zichzelf al heel knap gedaan. Zeker gezien het thema: acteren en komedie! De emoties en reacties van de personages voelen heel natuurlijk. Daardoor leef je makkelijk met ze mee, ondanks dat het verhaal redelijk ‘down to earth’ is.

Maar soms ook niet. Soms is Hibana ook wat surrealistisch. Niet door special effects, maar puur omdat zeker één van de personages een excentrieke is. Kamiya – zoals hij heet, is succesvol als komediant en Tokunaga kan veel van het vak leren via hem. Echter zijn karakter… dat is al interessant op zich. Maar ontmoet je in jouw leven ook niet van die coole personen, waar je nauwelijks hoogte van krijgt en zelfs een beetje ‘raar’ zijn?

Herkenbaar voor iedereen.

Verwissel de manzai voor een andere carrière en je voelt dezelfde pijn en moeite die de personages in deze serie doormaken. Succes is niet vanzelfsprekend. Het is het resultaat van hard werken en vele, vele missers. Het is heel herkenbaar.

Momenteel ben ik pas bij aflevering drie. Het is geen serie die heel makkelijk wegkijkt, ik kan de serie niet in één hap uitkijken. Hibana is een gemoedelijke, maar boeiende serie die je lekker per aflevering moet kijken. Heerlijk ontspannend tijdens zwoele zomerse avonden.

Interesse in een review over Hibana -Spark-? Laat een reactie achter, wie weet doe ik het dan 😉

Op de hoogte blijven?

Volg Animeazing op Facebook of Twitter!

Yasumi
Ik ben Bozenka, anime fan in hart en nieren. Schrijven zit bij mij in het bloed. Het starten van dit blog bleek een uitstekend idee. Zo kan ik onder de naam 'Yasumi' naar hartenlust vertellen over anime en manga!
http://www.animeazing.nl

Wil je iets kwijt?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top
%d bloggers liken dit: