Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

GANTZ: een gevaarlijk kat-en-muis spel met aliens

Als je houdt van psychologische thrillers, horror en gore dan is deze titel mogelijk interessant voor jou. Er is een manga van en verschillende anime versies, waaronder GANTZ: O – die je op Netflix kunt zien. Maak in dit blog kennis met de spannende GANTZ franchize.

GANTZ is een seinen manga die liep van juli 2003 tot en met juni 2013. Uitgever is Shueisha, ook bekend van bijvoorbeeld, Jojo’s Bizarre Adventure, Fist of the North Star, Elfenlied, Death Note, Claymore, maar ook Naruto, Boruto en Demon Slayer.

De manga is geschreven en getekend door Hiroya Oku, hij staat er bekend om veel te experimenteren met digitaal tekenen. Vooral de achtergronden en gebouwen zijn digitaal getekend, de karakters zijn wel met de hand en pen getekend. Deze tekenstijl werd tijdens de looptijd omschreven als baanbrekend en vernieuwend.

Waar gaat GANTZ over?

Deze manga is een psychologische sci-fi thriller/horror vol actie, gore, aliens, bloed gecombineerd met een goed verhaal (en fanservice). De hoofdpersoon, Kei Kurono, gaat dood in hoofdstuk 1, maar hij komt terecht in een kamer ergens in Tokyo. In deze kamer bevinden zich naast andere mensen ook een zwarte bol van ongeveer 1 meter in doorsnee.

Masaru Kato is een oude vriend van Kei, maar ze hebben elkaar jaren niet gezien en Kei doet net of hij Kato niet herkent. Dit komt Kei goed uit, want Kato probeert het leven van een dronken man te redden wanneer deze van het metroperron is gevallen. Kato herkent Kei en vraagt hem om hulp. Kei twijfelt in eerste instantie, maar besluit zijn oude vriend toch te helpen. Ze redden de dronken man en als dank hiervoor worden zij aangereden door een aanstormende trein. Je ziet dat ze dood gaan, ze worden namelijk onthoofd en enkele ledematen vliegen het perron op. De mensen schrikken en schreeuwen, maar dan zijn ineens de lichamen verdwenen, evenals het bloed.

Ze moeten aliens vermoorden

Kei en Kato zijn getransporteerd naar een kamer vol andere mensen en een zwarte bol. Deze bol geeft de mensen opdrachten. De mensen bestaan uit twee groepen, mensen die net zijn overleden en mensen die de vorige opdracht hebben overleefd. De bol vertelt de mensen via groene letters dat hun leven voorbij is en dat hij nu bepaalt hoe ze verder leven. Ze krijgen de opdracht om Aliens op aarde te vermoorden.

Dan springt de bol open en iedereen krijgt een futuristisch pak en futuristische wapens. Daarna worden ze getransporteerd naar de plek waar de Alien zich bevindt. Nadat de Alien gedood wordt door onze groep, verschijnt er een soort van Alien-Boss op het toneel. Deze is zeer pissig en vermoordt een aantal teamleden voordat hijzelf vermoord wordt.

En wat is het doel hiervan?

Door deze aliens te vermoorden kun je punten verzamelen. Voor elke gedode Alien krijgt men punten, hoe sterker de Alien hoe meer punten je krijgt. Bij 100 punten verschijnt het 100-punten menu, en heb je 3 opties:

  • Optie 1: je mag terug naar je oude leven, maar je geheugen wordt gewist;
  • Optie 2: je kan een uniek en krachtiger wapen krijgen;
  • En optie 3: je mag iemand tot leven wekken, als deze persoon in het geheugen staat.

Wie is GANTZ?

In de zwarte bol zit een “Clone” verborgen, deze Clone is verbonden met allerlei slangetjes aan de bol. En als je hem een vraag stelt die hij niet gelijk beantwoordt dan duw je hem een vinger in zijn oor en dan beantwoordt hij de vraag wel.

De mensen worden door deze GANTZ uitgekozen, omdat ze net gestorven zijn en als ze de opdracht overwinnen mogen ze terug naar hun leven. Maar ze kunnen ook op elk moment terug opgeroepen worden door GANTZ. Dit zorgt voor een leuk, maar raar probleem. Een van de teamleden heeft zelfmoord gepleegd en komt zo in de kamer terecht. Maar nadat zij terug naar huis gaat blijkt dat ze haar eigen zelfmoordpoging overleefd heeft. Daardoor bestaan er nu twee versies van haar.

De Aliens die ze moeten vermoorden worden steeds sterker en het team dat hiervoor moet zorgen wisselt steeds van samenstelling. Niet iedereen overleeft de opdracht. Daarom is het goed om niet al te veel te binden met de karakters. Sommigen blijven dood, anderen worden tot leven gewekt nadat teamleden 100 punten hebben verzameld.

Er zit meer achter dit spelletje “aliens vermoorden”

Later komt men erachter dat er verspreid over Japan (en de rest van de wereld) meerdere kamers met zwarte bollen zijn. De opbouw van zwakkere Aliens naar veel sterkere Aliens gebeurt heel natuurlijk en de hoofdpersonen winnen vaak door een hoge prijs voor die winst te betalen.

Uiteindelijk wordt de aarde aangevallen door nog meer Aliens en deze wonen in een enorm grote robot. Ze hebben ruimte nodig om te leven. Hun eigen planeet is verwoest en omdat ze ook moeten eten, hebben ze voor de aarde gekozen. De aarde is namelijk is gevuld met voedsel; mensen.

Artwork en Fanservice

Het artwork in deze manga is heel goed en gedetailleerd, vooral de achtergronden met gebouwen zien er zeer mooi uit. Dit combineert goed met de tekeningen van de karakters. Overdreven gezegd krijg je een soort van 3D gevoel als je de comic leest.

Nu een klein beetje over fanservice. Seinen is vooral bedoeld voor (jonge) volwassen mannen en deze schrijver vindt het leuk om vrouwen met grote borsten te tekenen. Je merkt het vooral bij de titelpagina’s van (bijna) elk hoofdstuk. Wanneer je je afvraagt of dit karakter wel in de manga voorkomt, kan je bedrogen uitkomen.

De titelpagina is vooral afhankelijk van hoe de schrijver zich op het moment van tekenen voelde. Soms krijg je een bestaand karakter soms een verzonnen karakter. Het is wel zeer gedetailleerd getekend en dan vooral de speciale pakken. Deze pakken zijn van een soort futuristisch rubber en sluiten dus goed aan. De mannelijke karakters zijn ook regelmatig naakt te zien.

Het naakt dat gebruikt wordt sluit mooi aan bij het verhaal en het is ook weer niet zo aanwezig. Er komt veel meer bloed in voor, afgehakte ledematen/hoofden, mensen die handmatig doodgedrukt worden door veel grotere Aliens en af en toe is het geweld zelfs een beetje sadistisch. Dit alles maakt voor mij dat GANTZ een van mijn favoriete manga is. Karakters die goed bedacht en goed getekend zijn, twijfelachtige motieven om te overleven, samenwerken om de overlevingskans te verhogen en de sterken nemen het op voor de zwakkeren.

Anime, Films en spin-offs

GANTZ heeft ook een anime met 26 afleveringen, verdeeld over twee seizoenen. De laatste 5 afleveringen van het tweede seizoen zijn anime-only en wijkt dus af van de manga. Er zijn ook twee live-action movies gemaakt, genaamd GANTZ (Januari 2011) en GANTZ 2 Perfect Answer (Juni 2011).

Ook is er in 2016 een 3D CGI animated film gemaakt genaamd GANTZ/O. De technieken gebruikt in deze film zijn echt goed wat de kwaliteit van de film ten goede komt. Deze film is de Osaka Arc van de manga, maar de filmmakers nemen wel enkele vrijheden en het komt niet helemaal overeen met het originele verhaal, maar zeker goed te doen. Je kunt deze zien op Netflix!

GANTZ:O | Netflix

Verder zijn er nog twee spin-offs, GANTZ/G en GANTZ/E. GANTZ/G (2015-2017) gaat over een groep scholieren die overlijden en naar een kamer met zwarte bol getransporteerd worden en moeten zien te overleven.

GANTZ/E (april 2020 – heden) loopt nu nog en heeft op dit moment nog maar 12 hoofdstukken. Het begint met een jongen Hanbe die het met een vrouw O-haru een huwelijks overeenkomst heeft, maar O-haru geeft toe dat ze een andere man leuk vindt, Masakishi genaamd en woont 1 dorp verder. Als Hanbe Masakishi ontmoet blijkt Masakishi een groot zwaard te hebben en de skills om deze te gebruiken….

Wat vind jij van GANTZ? Reageer!

Dat was het over GANTZ. Volg jij deze franchise? Manga of anime. Wat is jouw favoriete versie? Laat je mening achter in de reacties hieronder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: