Ghost in the Shell: anime vs. Hollywood?

Voor het eerst sinds de Rurouni Kenshin trilogie ben ik enthousiast voor een live-action versie van een anime. De hele anime fan community kijkt er met een kritische blik naar: eindelijk zijn er trailers van Ghost in the Shell! We zijn natuurlijk enorm nieuwsgierig: wordt er weer bevestigd dat Hollywood de handen beter van anime af moet houden, of past deze sciencefiction thriller wel in hun straatje? Het is weer tijd voor DE strijd: anime vs. Hollywood.

Volgend jaar komt de speelfilm Ghost in the Film uit in de bioscoop. Deze film is gebaseerd op een sciencefiction manga uit 1989, die later in 1995 een anime film adaptatie kreeg van regisseur Mamoru Oshii.

Met het bericht dat Hollywood een geliefde klassieker uit Japan gaat verfilmen, krijg je als anime fan vaak gemengde gevoelens. Het trauma van Dragonball Evolution is nog steeds niet verwerkt. Dan is er nog dat er wordt geroepen dat Aziatische films en series sowieso nooit een westerse versie mogen krijgen.

‘Whitewashing’: het is een beschuldiging aan Hollywood die in mijn ogen deels ook wel terecht is. En anders is er de cringy stereotyping, zoals ik in 47 Ronin zag op Veronica dit weekend.

Wat is identiteit?

Het oorspronkelijke verhaal van Ghost in the Shell speelt zich af in 2029, wanneer de technologieën zo zijn ontwikkeld dat menselijke lichaamsdelen en organen kunnen worden vervangen door robot mechanismen. Zwakke mensen worden sterk, stervenden krijgen een nieuw leven. Section 9 is een organisatie van cyborgs, AI en ongemodificeerde mensen die de stad Niihama City beschermen tegen criminaliteit, corruptie en terrorisme.

‘The Major’ Mokoto Kusanagi heeft full-body protheses door een ongeluk in haar jeugd. Zij, haar onderbevelhebber Batou en informant Ishikawa moeten een zaak onderzoeken met betrekking tot een hacker bekend als ‘The Puppetmaster’. De dingen blijken echter niet zo simpel te zijn als ze lijken. Er ontpopt zich een zeer complex verhaal over de vraag: wat is identiteit?

Ghost in the Shell kán een kans zijn om het tegendeel te bewijzen.

Ik ben het niet helemaal eens met de redenering dat een animatiefilm of serie nooit een goede live-action versie kan krijgen. Dan noem ik de verfilming van de serie Rurouni Kenshin (ook wel bekend als Samurai X) als voorbeeld. Een goede casting en regie, die geen directe kopie is van het origineel, is wel degelijk mogelijk.

Scarlett Johansson is in mijn ogen één van de beste Hollywood actrices, die haar karakters uitstekend kan neerzetten. Als ik ook naar haar in de trailers kijk, zie ik daar gewoon Major. Ze is een cyborg, weet je nog? Alleen haar naam is nog Japans. De rest van de cast ken ik niet goed genoeg, om daar een verwachting aan te hangen.

De kans ligt bij de regie en of ze het lef hebben om er veranderingen in aan te brengen zodat het ook werkt met een westerse casting. Dán begrijp je ook de kern van de boodschap in Ghost in the Shell.

Met eigen ogen zien in de bioscoop.

Wat vind jij? Gaat dit wat worden? Een film kan je natuurlijk niet beoordelen op een paar minuten aan trailers.

Als Mamoru Oshii zélf zegt tevreden te zijn met deze film, dan wil ik het wel een kans geven. Ik wil het dan met eigen ogen zien.

Op 30 maart gaat de film in Nederland in première!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.