Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Hoe leg je anime uit aan je ouders? 5 tips.

Anime uitleggen aan je ouders. Hoe doe je dat?

Ja, dat is een goede vraag. Voor mij heeft het wel even geduurd voordat ik aan mijn ouders kon overtuigen dat het geen kinderachtige interesse is. Nu vind ik het zelfs leuk om aan familie, kennissen of collega’s te vertellen over anime. Hoe leg je anime uit? In dit blog geef ik 5 handige tips! (met een korreltje zout)

Dat wat ik nu ga vertellen zal menig anime- en mangafan bekend voorkomen: je zit net lekker een serie te kijken zoals Sweetness and Lightning te kijken. Op dat moment komt jouw moeder binnen met een vraag. Ze kijkt op je beeldscherm en zegt meteen:

“Ben je nou alweer tekenfilms aan het kijken? Ga iets serieus doen!”

Klinkt bekend in de oren, toch? Ik spreek uit ervaring, want toen ik achttien werd en in hun ogen ‘nog steeds tekenfilms’ zat te kijken, kreeg ik dat regelmatig te horen.

Tegenwoordig is anime onder leeftijdsgenoten niet meer zo vreemd misschien, want wie kent de comic book verfilmingen niet. Als je geïnteresseerd bent in die wereld en bijvoorbeeld naar een Comic Con of een stripwinkel toe gaat, kom je geheid manga tegen. Als je eenmaal iets als Attack on Titan gezien of gelezen hebt, zal je nooit meer roepen dat anime of manga kinderachtig is.

Maar voor iemand die nog nooit een manga of anime heeft gezien, kan het nog best vreemd zijn.

“Anime is zo seksistisch, dat kan niet goed zijn.. met hentai en zo!”

Een gesprek beginnen over anime of manga met familie of collega’s kan een hindernis op zich zijn. Misschien schaam je je om het uit te leggen want je zit gewoon te wachten op zo’n negatieve reactie als hierboven.

Het heeft een paar jaar geduurd voordat ik me zelfverzekerd genoeg voelde om met collega of familielid te praten over anime. Ook als ik zo’n wazige blik terug krijg: “Anime, wat is dat?”, deins ik niet langer terug, maar pak ik één van de informatieboeken die ik heb. Mijn ouders hebben mijn interesse in anime geaccepteerd en mijn moeder kijkt zelfs mee wanneer ik een film van Studio Ghibli op zet. Ze is zelfs fan van Mamoru Hosoda’s film Wolf Children. Yay, mam!

Ik wil je een aantal tips meegeven waarmee je anime kunt uitleggen aan je ouders. Het zijn tips waar de jongere versie van mezelf wat aan zou hebben gehad.

Tip 1: schaam je niet!

Misschien is dit totaal overbodig voor jou, maar voor mij heeft het een aantal jaar geduurd voordat ik me zelfverzekerd genoeg voelde om met een collega of familielid te praten over anime. Vaak had ik dan ook geen zin om het steeds weer te moeten uitleggen. Die vragende blik is onvermijdelijk, want de kans is aanwezig dat ze niet eens weten dat Pokémon anime is.

Als jij geen spijt hebt van je interesse in anime, waarom zou je daar dan niet over praten?

Tip 2: leg anime rustig uit

Weet je, eigenlijk is “anime, wat is dat?” de beste reactie die je kunt krijgen als je aan iemand vertelt over je unieke hobby.

Als je uitlegt wat anime is en verteld waarom je het leuk vind, is er voor de ander geen reden om negatief te reageren. Het is beter als je uitlegt wat anime is en waarom je het leuk vind. Als je erover nadenkt is anime helemaal niet zo’n rare interesse. Integendeel!

Vertel ook wat je favorieten zijn en laat een filmpje zien. YouTube staat er vol mee, dus er is ongetwijfeld een goed voorbeeld te vinden zoals One Punch Man hieronder.

Tip 3: vermijd moeilijke termen

Als je vertelt wat anime is, kun je het beste termen zoals ‘mecha’, ‘shounen’ of ‘shoujo’ vermijden. Ze zijn ook vaak overbodig, omdat je tijdens een introductie met bekende genres zoals actie en romantiek makkelijker uit de voeten kunt.

Tip 4: vermijd de rare exemplaren

Anime kan raar zijn. Héél raar. Jij als anime kenner weet dat maar al te goed. Van lichte fanservice tot hentai (tekenfilm porno dus). En humor die je alleen begrijpt wanneer je minimaal een jaar aan anime hebt gezien. Dat er zulke vooroordelen aan anime hangen is daarom juist niet zo vreemd. Dat mag je best toegeven.

Maar het wekt dus niet echt een goede indruk wanneer de eerste de beste anime die je introduceert een serie als Food Wars is. Ja, dit is een geweldige serie maar de fanservice is even schrikken. Zeker voor je moeder.

Het ligt er natuurlijk heel erg aan. Als jij weet wat de interesses van je moeder zijn, en ze is toevallig heel open, dan is het te proberen waard.

Maar je bent gewaarschuwd.

Tip 5: geef aanraders die passen bij interesses

Oké, je bent zover gekomen dat iemand nieuwsgierig is en ook een anime wil kijken. Diegene vraagt natuurlijk aan jou om wat aanraders te geven. Hoera! Zorg dan wel dat je weet wat diegene leuk vind om te kijken. Houd iemand van misdaadseries? Dan is Death Note of B The Beginning een goede keuze. Als iemand Marvel films leuk vind, is One Punch Man iets om aan te denken.

Heeft jouw gesprekspartner geen zin in een serie? Met Your Name, A Silent Voice of een Ghibli film zit je altijd wel goed denk ik.

Anime… misschien kun je het beter niet uitleggen

En zo zijn er veel, heel veel anime om uit te kiezen. Het valt niet mee om dat allemaal uit te leggen. Ik heb een hele website om dat te doen en nog steeds kost het moeite om anime samen te vatten in één blog. Misschien moet je anime helemaal niet uitleggen, maar laten zien. Er is wel één heel groot risico voor degene aan wie je anime introduceert.

Als je eenmaal begint, kun je niet meer stoppen.


Dat was het weer!

Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken. Dankjewel o((>ω< ))o


Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.

Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!

Bozenka (Yasumi)

Oprichter en hoofdredacteur van deze website. Raakt niet uitgepraat over anime. Deelt graag haar mening en kennis met grenzeloos enthousiasme.

2 reacties

  1. helena VDD schreef:

    als iemand tegen mij nerd zegt dan denk ik enerzijds “nee, ik ben geen nerd, ik ben een geek” en anderzijds neem ik het simpelweg op als compliment 😀

    • Yasumi schreef:

      Zo kan je het inderdaad ook opvatten :D. Ik zelf trok me daar ook nooit wat van aan, maar het is ook een stereotype beeld die mensen hebben bij mensen die strips (niet alleen manga) lezen of anime kijken 😛

Wil je iets kwijt?

%d bloggers liken dit: