Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Is This Girl For Real!?: romcoms zijn ook voor mannen

Is this Girl for Real manga review
Één van mijn meest favoriete aspecten van manga en anime is de grote variatie. Alle soorten verhalen die je maar kunt bedenken, lijk je te kunnen vinden in manga. Zo zijn hier romantische komedies uitsluitend voor vrouwen gemaakt, maar  in Japan zijn ook veel romantische komedies voor mannen. Is This Girl For Real!? is zo’n romantische komedie voor mannen, en het is één van de meest populaire manga series op Crunchyroll. Ik was daarom wel benieuwd wat deze serie heeft te bieden.

Is This Girl For Real!? gaat over Jun Yoshikawa, een tiener die samenwoont met zijn moeder, een mangaka. Op één avond komt hij een dronken vrouw tegen en hij besluit haar te helpen. Daarom laat hij haar bij hem thuis slapen. De volgende ochtend blijkt deze vrouw, Narumi Kawase, de nieuwe assistente van zijn moeder te zijn! En omdat ze pas in Tokyo is, komt ze bij Jun in huis wonen! Jun’s leven staat op zijn kop, maar misschien heeft het leven met Narumi toch nog voordelen…

Drama of komedie?

Narumi is een heel stuk ouder dan Jun, maar toch lijkt Narumi behoorlijk wat interesse in hem te hebben. Dat wordt vooral duidelijk als ze dronken is, dan wordt ze erg handtastelijk. De spanning van deze serie komt dus van de will-they-or-won’t-they tussen Jun en Narumi. Daarbij is het grote leeftijdsverschil een groot obstakel in hun weg.

Maar humor is voor deze serie veel belangrijker dan drama. Verwacht niet dat het verhaal zich snel ontwikkelt, de meeste hoofdstukken gaan namelijk over nieuwe grappige situaties. Wat dat betreft biedt het concept van de serie wel wat mogelijkheden. De grappen kunnen gaan over Narumi’s nieuwe werk, over Jun’s schoolleven én over de vele manieren waarop die verschillende werelden bij elkaar komen. Toch leidt het niet snel tot iets uniek. Daarvoor blijven de situaties te vertrouwd. Dit is vooral het soort manga waarbij je rondhangt met aardige en grappige personages.

Typisch tot vervelend

Op zich zijn de personages best wel oké voor dat doeleinde. Maar ook de personages zijn wel heel erg vertrouwd. Jun is de typische slimme gast, die overal wel een oplossing voor heeft. Zijn moeder is een stereotypische weergave van een mangaka; ze lijkt vooral in haar eigen wereld te leven. Later in de serie wordt nog een andere mangaka assistente geïntroduceerd die dat nog sterker heeft. Bij Jun op school vindt je de verlegen Onuki en de lange, zelfverzekerde Komiyama. Dat biedt een leuke verscheidenheid, maar de personages wijken nooit ver van hun voorgeschreven rol af.

De personages zijn weinig verrassend, maar op zijn minst zijn ze voor het grootste deel niet actief vervelend. Daar is één grote uitzondering op. Vrij laat in de serie is er een plot over een homoseksuele man die voor Jun valt. Hij vertoont bijna exact hetzelfde gedrag als Narumi en een paar andere van de vrouwelijke personages, maar wordt totaal anders neergezet. Schijnbaar vindt de auteur ongewenste intimiteiten alleen oké wanneer ze van het andere geslacht komen. Dat laat een nare bijsmaak achter, elke keer opnieuw als dat specifieke karakter opduikt.

Onontwikkeld talent

Maar laten we eerlijk zijn; de doelgroep van deze serie is tienerjongens. Dat betekent dat het verhaal of de komedie niet echt belangrijk is. Veel belangrijker is het om de lezers op te winden met schaars geklede vrouwen. Zelfs op dat gebied laat de manga wat steken vallen.

De belangrijkste reden daarvan zijn de tekeningen van mangaka Tsutomu Mutsuki. Zijn tekenstijl is vrij uniek en herkenbaar, maar komt nog onderontwikkeld over. Daarbij valt op dat de tekeningen totaal niet gedetailleerd zijn. Aan anatomie wordt niet veel aandacht besteed, en ook valt op dat er maar zelden achtergronden zijn getekend. Het lijkt me dat er een getalenteerde tekenaar schuilt in Mutsuki. Maar voordat we de volle omvang van dit talent kunnen zien  heeft hij nog wel wat ervaring nodig.

Zelfs met de aanwezigheid van halfnaakte dames, is er maar weinig aanstootgevend aan Is This Girl For Real!? Dat klinkt als een compliment, maar het is eigenlijk de grootste zwakte van de serie. Alles wat het doet, wordt ergens anders beter gedaan. Komedie kun je beter zoeken in een serie als Azumanga Daioh of Yotsuba&, en voor aantrekkelijk getekende vrouwen zou ik eerder Tales of Wedding Rings aanraden. Is This Girl For Real!? dus alleen aan te raden als je echt heel hard tijdverdrijf nodig hebt.

Is This Girl For Real!? is te lezen op crunchyroll.

Volgende blog niet missen?

Volg Animeazing op Facebook of Twitter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: