Japanmarkt 2016

Afgelopen zondag bezocht ik voor het tweede jaar de mooie stad Leiden voor de Japanmarkt 2016. Een bijzonder festijn dat je absoluut niet mag missen als je (een beetje) Japangek bent. Sinds 2007, dat is dus nu 9 jaar, wordt de markt gehouden op Eerste Pinksterdag ter ere van het bezoek van de Japanse keizer aan Leiden op 25 mei 2000.

Op deze Nederlandse matsuri wordt de prachtige Japanse cultuur gevierd met lezingen, tentoonstellingen in het Sieboldhuis en evenementen in het Hortus Botanicus en het Rijksmuseum van Oudheden.

De markt werd gehouden van 12:00 tot 17:00u, ik was er zelf vanaf half twee en in dit verslag vertel ik je graag wat ik allemaal heb gezien!

Je komt tijd en ogen tekort

Het is pas de tweede keer dat ik de markt bezocht en dan kom je echt ogen te kort. Alleen al aan de markt, met langs de hele Rapenburg allerlei kraampjes waar je Japanse lekkernijen, keramiek en andere spullen kunt kopen, ben je al een uur of twee kwijt.

Dat had enigszins te maken met hoe druk het was. Dit jaar brachten ruim 8.000 mensen een bezoek aan de markt. Bij de kraampjes was het dan ook ongelooflijk druk en dan was het maar goed dat ze aan één kant stonden, zodat je nog wel voldoende ruimte had om te lopen.

Vleugje culinair Japan

Als je van lekker eten houd dan mag je de smaak van de Japanse keuken niet overslaan. Sushi kennen we allemaal, maar heb je weleens gyoza of takoyaki geproefd?

Na een wat chaotische treinreis had ik bij aankomst in Leiden best wel trek, dus ik kon direct in de rij gaan staan bij de takoyaki kraam. Dat zijn ‘Japanse poffertjes’ uit Osaka met stukjes inktvis, bosuitjes en gember in visoliebeslag. Mijn favoriet!

Gyoza zijn Chinese dumplings die in Japan ook heel erg populair zijn. Deze kon je krijgen bij een ander kraampje waar ook yakitori en tempura garnalen te krijgen waren.

Manga, anime en cosplay

Een evenement als dit leent zich natuurlijk uitstekend voor het aanbieden van anime en manga:

  • Special-Edition stond er met tweedehands dvd’s, games en manga’s.
  • Ook kon je door Tokyo Doll een portret in manga-stijl laten maken.

Uiteraard waren er ook aardig wat mensen die gekleed waren in kimono of in cosplay.

Hier heb ik echter niet zo veel aandacht aan besteed dit keer, want mijn nieuwsgierigheid ging naar de culturele curiositeiten die je op de markt kon vinden.

Gelukkig zijn er andere foto’s nog

Meer dan de markt heb ik helaas niet kunnen zien, want daarvoor had ik gewoon niet genoeg tijd meer. Er waren namelijk ook nog demonstraties en tentoonstellingen in de Hortus, in het Sieboldhuis én in het Rijksmuseum van Oudheden.

Sieboldhuis

Vorig jaar bezocht ik museum het Sieboldhuis, wat ook zeker de moeite waard is als je geïnteresseerd bent in Japan.

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Phillip Franz von Siebold (1796 – 1866) overleed, waarvoor er het gehele jaar nog diverse Japans getinte evenementen zijn.

Dit is dan ook niet de laatste keer dit jaar dat ik Leiden bezoek 😉

Als je mooie foto’s van het evenement wil zien dan raad ik je aan om dit artikel van Sleutelstad te lezen.

Bron: De Sleutelstad

De aankopen

Tenslotte ben ik niet met lege handen thuis gekomen. Behalve een hele berg folders heb ik dit jaar vooral eetbare souvenirs meegenomen waaronder een doosje Japanse zoete koekjes met sesam (ik ben de Japanse naam ervan vergeten) en een frisdrankje met meloensmaak.

Een doosje met daarin een DIY kit voor het maken van een papieren ladenkast kreeg ik na het invullen van een enquete.

Binnenkort laat ik zien hoe het eruit ziet als ik het in elkaar zet 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.