Japanse animatie en films op IFFR 2017

Het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) is vandaag begonnen. Het is een hele opgave om de interessantste films uit te kiezen, maar gelukkig is er voor ieder wat wils. Uiteraard, voor de Japan film liefhebber is er ook genoeg. Er zijn zelfs een aantal animaties te zien met een Japanse connectie. Tijd voor mij om een aantal naalden uit de hooiberg te kiezen in dit eerste Animeazing IFFR Preview.

Ik begin met de animatiefilms, want daar draait Animeazing om. Het zijn er niet veel, maar daarom kan ik er wel wat meer over vertellen.

Delete Beach

De eerste is de animatiefilm ‘Delete Beach’. Het is een korte film van 7 minuten. Het speelt zich af in een samenleving waarin fossiele brandstoffen schaars zijn. In dit verhaal sluit een schoolmeisje zich aan bij een antikapitalistische groepering.

Het is een co-productie met Japan, Noorwegen en Duitsland onder de regie van Phil Collins (niet de zanger). Studio 4°C is verantwoordelijk voor de animatie. Wellicht ken je deze Japanse animatiestudio van Steamboy uit 2005.

Dit maakt deel uit van het gecombineerde programma Forces of Nature.

Reply; Repeat Repeated; Delete; Favorite Favorited

De experimentele animatiefilm van de jonge animator Rieko Ouchi, weergeeft de irritaties over bijvoorbeeld banners en spam op het internet. Irritaties over bijvoorbeeld die enorme afbeeldingen van de ontblootte borsten van een vrouw.

‘Is dat oké?’. Het ongemak wordt kunstig in beeld gebracht. Reiko Ouchi heeft een Vimeo account waarop deze en een andere animatie van haar te zien is.

Dit maakt deel uit van het gecombineerde programma Borderless.

Live-action

Tot zover de animatiefilms, maar er staan nog meer films van Japanse bodem op het programma. Ik zet de titels die mij het interessantst lijken op een rij:

  • After the Storm, Hirokazu Kore-eda; een mislukte romanschrijver zit samen met zijn zoon, ex en moeder vast vanwege een tyfoon. Zijn zoontje stelt hem de vraag “Ben je geworden wie je wilde zijn?”
  • Fake, Tatsuya Mori; documentaire over de vermeende ‘hedendaagse Beethoven’, de dove componist Mamoru Samuragochi. Wanneer zijn muzikale ghostwriter zich bekendmaakte, werd het een groot schandaal omdat de compunist niet helemaal doof zou zijn.
  • The Mole Song – Hong Kong Capriccio, Takashi Miike; een hilarische actiekomedie waarin een wc-ontstopper als wapen word gebruikt.
  • Japanese Girls Never Die, Daigo Matsui; (zie trailer hieronder)

Tot slot nog even dit:

Dit is de eerste filmfestival preview van Animeazing. Wat vind je er van? Ik ga mijn best doen om vóór of bij de aanvang van een filmfestival een blog als dit te posten. Uiteraard met de focus op Japanse live-action en animatiefilms. Geïnteresseerd? Blijf de site in de gaten houden!

Dit zijn trouwens niet de enige films op het IFFR. Het complete programma kun je hier bekijken. Ga jij er heen en weet je al naar welke films je gaat?

Reageer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.