Kan anime mainstream worden in Nederland?
Kan anime mainstream worden? Al geruime tijd werk ik aan een artikel die deze brandende vraag mogelijk kan beantwoorden. Mogelijk, want de ontwikkeling van de anime industrie is de laatste jaren ongekend. In dit blog leg ik mijn visie hierop bloot en ik ben heel benieuw wat jouw mening is.
Voordat ik begon met anime bloggen, hield ik sinds 2010 een pagina bij op Clubs.nl met bijna dezelfde naam als de huidige site. Ik verzamelde informatie over allerlei anime en discussieerde erover in het forum van die pagina. Op 19 september 2011 werd ik lid van MyAnimeList.net. Je mag gerust vrienden worden, maar ik hou mijn profiel de laatste tijd slecht bij.
In die periode keek ik heel veel anime. Soms volgde ik wel 15 verschillende series in één seizoen. Anime was nieuw voor me en alles was interessant. Ik weet nog hoe groot de hype was over Sword Art Online (2012) – ik vind de serie leuk, maar verre van een meesterwerk. Vervolgens kwam Attack on Titan in 2013 die de anime wereld helemaal op zijn kop zette. Sindsdien broeit er iets.

Maakt Netflix anime mainstream?
“We zijn zo ver van het pad af, dat ik niet eens meer weet waar het pad is. Ik kan geen andere gevestigde subcultuur bedenken, die zo stilletjes is wordt geabsorbeerd in de grote, multinationale mediabedrijven,” zegt Justin Sevakis in dit artikel.
Zelfs in de Anime News Network column Answerman komt er géén duidelijk antwoord over wat de interesse van Netflix in anime zal betekenen voor de industrie. Dit is nog niet eerder vertoond. Ook is niet duidelijk hoelang de groeiende trend zal duren. Zal anime opgenomen worden in de (Amerikaanse) mainstream media zoals comics?
In ieder geval vloeit er geld in de anime industrie en ik hoop oprecht dat animators meer gaan verdienen dan 300 euro per maand.
Het is meer dan duidelijk dat streaming de anime industrie vooruit helpt. Maar voordat ik überhaupt een antwoord kan geven op de vraag in de titel, moeten we eerst vaststellen wat mainstream is.
Wat is mainstream?
“Mainstream is een term waarmee activiteiten (bijvoorbeeld kunst- en muziekstromingen) aanduidt die voor een grote massa mensen interessant zijn en die overduidelijk aanwezig zijn in de maatschappij”, zegt Wikipedia.
Het tegenovergestelde van deze term is ‘underground’ of ‘niche’.
Wanneer een artiest veel op de radio te horen is, of een bepaalde genre films populair is op televisie dat we spreken van ‘… is mainstream’.
De anime industrie groeit in rap tempo.

Zo verwelkomde Crunchyroll begin dit jaar 1 miljoen abonnees. Grote streamingdiensten zoals Amazon pikken regelmatig een grote anime titels en er duiken nieuwe sites op zoals HIDIVE. Voor mij frustrerend, helaas.
Laten we ook het ongelooflijke succes van Your Name (2016) niet vergeten. De op één na beste Japanse export film, die dit jaar eindelijk ook in Nederland in de bioscoop te zien was. Niet eerder kreeg een niet-Studio Ghibli anime film zo’n brede release. Ik kan het me in ieder geval niet herinneren.
Op Netflix groeit het aanbod aan anime met zelfs Netflix Originals zoals Blame! en Little Witch Academia. Ook de serie Castlevania zorgt voor opschudding in de anime community. Het is een Amerikaanse productie, maar alles wijst erop dat het geïnspireerd is op anime. Neo Yokio is er ook zo één. Beide heb ik niet gezien, maar de Toblerone meme’s waren overal.
Daarnaast heeft Netflix naar eigen zeggen “…meer dan 30 originele anime projecten in verschillende staten van productie deze dagen“.
Al deze gegevens leiden tot discussie in de anime community.

Is anime mainstream in Nederland?
Laat ik die illusie meteen weer uit de weg ruimen: nee. Anime is verre van mainstream in Nederland. Ja, er zijn meerdere conventies en Anime Con had dit jaar ongeveer 14.900 bezoekers over de vloer, verspreid over drie dagen. In 2013 – toen het evenement voor het eerst in Den Haag was, waren dat er 8.800. Conventies en cosplay worden steeds vaker door de mainstream kanalen op televisie en door kranten opgepikt, maar het zal nog wel even duren voordat ze de fenomenen goed begrijpen.
Het aanbod van anime op Netflix is in Amerika ook een stuk groter. Verder hebben ze naast Crunchyroll nog de keuze uit Hulu, Amazon (tenzij je een creditcard hebt) en nog een paar anderen. Franchise films zoals die van One Piece en Naruto verschijnen in de bioscoop. Ook in Duitsland en Frankrijk is de markt voor anime veel groter – da’s nogal logisch. Dat is iets waar wij, Nederlandse fans best jaloers op mogen zijn.
Wat nodig is, is een doorbraak. Zoals de doorbraak van Attack on Titan in 2013 of die van Your Name in 2016/2017. Dat Devilman Crybaby (komt in 2018) zo populair is dat ze erover moeten praten bij De Wereld Draait Door. Zoiets. Dromen mag.
Een Nederlandstalige streamingdienst voor anime.
Een alternatief voor Netflix zou kunnen zijn: een aparte streamingdienst voor anime in Nederland. Dat klinkt als een bizar idee, maar Wakanim.tv (een oorspronkelijk Frans platform) verleent sinds kort service in Scandinavië.
Waarom zou zoiets niet mogelijk zijn voor Nederland, of voor mijn part de Benelux?
Overigens zegt de homepagina van Wakanim.tv ‘coming soon in your country’. Dus wie zal het zeggen.
Feit is dat 2018 een heel interessant jaar gaat worden.
TIP: Could anime become mainstream?
Mijn favoriete anime YouTuber Gigguk heeft een video gepost waarin hij een antwoord geeft op dezelfde vraag. Het duurt 18 minuten, maar dit is die tijd waard!
Dat was het weer!
Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken. Dankjewel o((>ω< ))o
Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.
Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!
Ik heb zo al een tijdje het idee in mijn hoofd als er ooit ai(artificial intelligence) zou bestaan dan zou het perfect mogelijk moeten zijn om een hoop anime snel en betaalbaar te vertalen (zonder fouten) naar nl ondertiteling dan zou een anime streamingdienst voor nederland en vlaanderen perfect mogelijk moeten zijn maar ik denk dat dat voorlopig nog toekomst muziek zal zijn