Kagerou Daze vol. 1: In a daze

Kagerou Daze is een bijzondere serie light novels. De novels zijn namelijk gebaseerd op een serie Vocaloid liedjes. Er bestaan ook een anime en manga serie van. Elke versie zou een ander einde hebben; daarom vind ik het ontzettend interessant. Waar kun je het beste beginnen? Volgens kenners bij de liedjes en de light novels. Ik heb hiernaar geluisterd en deel 1 gelezen: In a Daze.

Kagerou Project is de titel van de serie liedjes, die zijn geschreven en geproduceerd door Jin (Shizen no Teki-P). Anders is het project ook nog bekend als Mekakucity Days. En dan gaat er wellicht een belletje rinkelen. De anime serie draagt de titel Mekakucity Actors.

De anime uit 2014 kreeg veel kritiek, met name vanwege de vreemde animatiestijl van Studio Shaft. Onterecht, vond ik ook al destijds, maar daar heb ik het een ander keer over. Nu de novel. Dit is een beetje lastig uit te leggen. Het is namelijk in te delen in drie verhaallijnen, die in dit eerste deel nog niet duidelijk maken waar het naartoe gaat.

In a Daze kun je dus zien als een introductie. Maar wel een hele sterke, vind ik!

Drie verhalen en één datum

De rode draad van In a daze focust zich grotendeels op Shintaro Kisaragi. Om de één of andere reden is Shintaro al twee jaar lang niet buiten geweest. Hij heeft geen werk en gaat ook niet naar school. Zijn dag komt hij door met zijn computer, waar hij haast mee is getrouwd.

Alles veranderd na het openen van een mailtje. Daaruit verscheen een virus met de naam ‘Ene’. Een super intelligent computerprogramma in de vorm van een meisje. Ze sluit willekeurige programma’s waar Shintaro mee bezig is, en houdt hem op met allerlei praatjes: super irritant!

Wanneer Shintaro in een woede uitbarsting limonade omgooit, is de ramp – in zijn ogen vooral – compleet. Toetsenbord en muis verrot. Hij moet en zal zo snel mogelijk nieuwe moeten regelen, want het internet is zijn leven. Alleen…het is Obon, dus alle winkels zijn gesloten behalve dat nieuwe winkelcentrum in de stad.

Voor het eerst in jaren komt hij weer buiten de deur. Op deze bloedhete 15 augustus.

Ogen, altijd weer die ogen…

De tweede verhaallijn gaat over Momo Kisaragi. Het jongere zusje. Ze is een idool en heeft last van de nare ‘kwaal’ waardoor aller ogen op haar gericht zijn zodra ze in het openbaar loopt. Niet zo gek zou je denken. Haar gezicht is immers op enorme billboards door de hele stad te zien..

Maar toch…het is vreemd. Ze wordt door de menigtes achtervolgd, tot de donkere steegjes aan toe. Doodeng voor een meisje dat eigenlijk helemaal niet wil opvallen. Gelukkig wordt ze geholpen door een mysterieus persoon, die zijn/haar aanwezigheid juist kan verbergen.

In a daze…?

My eyes are blinded. In an instant, the world flashes to monochrome. Amid it all, the blue of a clear, cloudless sky, and a red…a red sign, and then…! Those two colors alone, bursting in stark contrast, burning themselves deep into my retinas.”

Zo begint het eerste hoofdstuk, ‘Kagerou Daze’, en vormt de derde verhaallijn waar nog verder weinig over te zeggen valt. Wat ziet de hoofdpersoon? Wat is er gebeurd?

Het enige wat ons een antwoord kan geven is door heel gauw de volgende volume te lezen. Of toch maar weer die liedjes luisteren als je niet zo lang kunt wachten.

Kagerou Daze is één van de eerste liedjes in ‘Kagerou Project’. In de kern gaat het over iemand die keer op keer een drama herbeleefd. Heftig, niet?

Jammer dat ik het verhaal al ken.

Ik ken het verhaal dankzij de liedjes en de anime die ik gezien heb, dus ik weet waar het verhaal uiteindelijk naartoe gaat. Dat vind ik bijna jammer, want de eerste volume zal een nieuwe lezer vast in verwarring achterlaten. Dat is één van de dingen waarom ik de serie cool vind.

Het maakt het daarom misschien wel makkelijker om wat meer inhoudelijk te letten op het verhaal. De opbouw en woordkeuze bijvoorbeeld.

Eerste boek van Jin.

Jin is een muziek producer en werd gevraagd om een novelle te schrijven die linkt aan ‘Mekakushi Daze’, zijn eerste album. Mocht het een flop worden – zo schrijf hij in het nawoord – dan wordt het op zijn minst een komedie slice-of-life harem met doodnormale meisjes.

Gelukkig lijkt het met In a Daze echt niet die kant op te gaan. Ik heb het met plezier zitten lezen, ondanks dat ik al een verwachting heb bij hoe het afloopt – of ik heb het mis, dan heeft hij het nog beter gedaan!

Boeiende woordkeuze.

Het meest opvallende vind ik de manier waarop het is opgebouwd. Het lijkt een beetje alsof het verhaal van de hak op de tak gaat. Het eerste korte hoofdstuk lijkt namelijk helemaal geen verband te hebben met het hoofdstuk dat daarop volgt.

Je merkt echter best snel dat alle hoofdstukken zich bewust op twee dingen focussen: de datum 15 augustus en ogen. Sommige personages lijken ook een bepaalde gave te hebben die met ogen te maken heeft.

Hoe dat precies zit, legt het verhaal – nog – niet uit. Dat maakt het meeslepend en raadselachtig. De woordkeuze daarin zorgt nog eens voor extra spanning. Vooral de drie korte hoofdstukken die de kern van het verhaal lijken te bevatten.

De negen zielen in het verhaal – By HaKamii

Ik kan niet wachten met verder lezen.

Wat hebben alle personages met elkaar gemeen? Wat hebben ogen en 15 augustus met elkaar te maken? In a daze is een uitstekende introductie van het verhaal. Meeslepend en raadselachtig.

Ik kan niet wachten op die lange, zinderende 15 augustus die nog maar net begonnen is. En daarom heb ik deel twee ook al gelezen.

Kagerou Daze – In a Daze is o.a. te koop bij Bol.com!

Bewaren

Bewaren

0 0 vote
Article Rating
Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?


0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers liken dit: