Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Lupin III: The Castle of Cagliostro: de eerste film van Miyazaki

Lupin III The Castle of Cagliostro anime film review (Hayao Miyazaki en Isao Takahata)
Zelfs al ben je geen anime fan ben, is er een goede kans dat je hem kent: Hayao Miyazaki. Hij wordt wel eens de Japanse Walt Disney genoemd vanwege zijn hartverwarmende familiefilms. Al vanaf 1968 is Miyazaki werkzaam in de anime industrie, maar het duurde tot 1979 tot hij zijn eerste film mocht regisseren. Dat was toen nog geen film met originele karakters. In plaats daarvan kregen we een franchisefilm: Lupin III The Castle of Cagliostro.

In Lupin III: The Castle of Cagliostro beroven de meesterdief Lupin en zijn bondgenoot Jigen een casino. Maar het geld blijkt al snel nep te zijn. Lupin wilt weten waar dit nepgeld vandaan komt, en zijn zoektocht brengt hem naar het kleine landje Cagliostro. Daar raken Lupin en Jigen verwikkeld in een gevaarlijke achtervolging. Daarbij probeert een meisje weg te komen van gevaarlijk uitziende mannen. Heeft zij misschien iets te maken met het nepgeld?

Eenvoudig hoeft niet slecht te zijn

Een liefhebber van Hayao Miyazaki zal misschien moeite hebben met het zien van eerder bestaande personages. Zij zijn tenslotte gewend dat zijn films altijd originele personages bevatten. Maar om de film te begrijpen hoef je niet veel te weten over Lupin en zijn metgezellen. Lupin zelf is een meesterdief en zijn partner Jigen is een scherpschutter. Zij worden achterna gezeten door inspecteur Zenigata. Op hulp kunnen ze ook rekenen, die komt van de samoerai Goemon. Lupins rivaal, de dievegge Fujiko, is in deze film vriend, maar ze is net zo vaak vijand.

De rest legt zichzelf uit. Het verhaal is namelijk best typisch voor een avonturenfilm. Lupin probeert het kasteel van de slechterik binnen te sluipen. Daar liggen uiteraard veel valstrikken op hem te wachten. Met de hulp van zijn bondgenoten weet hij deze valstrikken te omzeilen, en hoopt op die manier Clarisse te redden en de zaak rond het nep geld op te lossen.

Zo’n eenvoudig verhaal valt of staat bij de uitvoering. Maar als Miyazaki aan het roer staat hoef je je geen zorgen te maken, ook zo vroeg in zijn carrière. De personages zijn charmant, en de setting spreekt tot de verbeelding. Het kasteel uit de titel bevat veel verborgen plekken, waarvan vooral de kerker en klokkentoren erg gedenkwaardig zijn. De kerker straalt gevaar uit en de klokkentoren wekt ontzag met vele draaiende tandwielen en smalle trapjes.

Prehistorie van Ghibli

Deze film was gemaakt vóór de oprichting van studio Ghibli. Deze film is dus nog gemaakt door Tokyo Movie Shinsha. Het mag dan niet studio Ghibli zijn, maar de animatie is nog steeds vloeiend en zit vol persoonlijkheid. Vooral Lupin laat dat zien. Al zijn stunts en geflirt zijn zowel grappig als verwonderlijk. De karakterontwerpen zijn alleen misschien net iets te simpel voor de smaak van een hedendaagse anime fan. Maar met simpele ontwerpen wordt de animatie vaak vloeiender, dus ga ik daar niet over klagen.

Ook misschien wennen voor de Miyazaki liefhebber is dat de muziek niet komt van vaste componist Joe Hisaishi, maar van Yuji Ohno. Hij was verantwoordelijk voor de muziek van een heleboel Lupin III films en series. De muziek heeft wel die Miyazaki stijl; het is mooi gecomponeerd en rustgevend. Maar niet té rustgevend; het Lupin III hoofdthema is er ook om de boel wat op te leven.

Ik heb zelf de Engels ingesproken versie van de film op Netflix gezien. Ik weet niet zeker op ik die versie ook voor anderen zou aanbevelen. Netflix beschikt namelijk alleen over de oude Streamline nasynchronisatie. Het acteerwerk is levendig, maar in die tijd was trouw blijven aan het origineel niet echt belangrijk. Daarom is duidelijk dat de personages alle stilte vullen met extra dialoog dat niets toevoegt aan de film. Ook zijn sommige zinnen helemaal veranderd, en wordt Lupin ‘Wolf’ genoemd. Deze versie wijkt dus behoorlijk af van Miyazaki’s visie.

Lupin III: The Castle of Cagliostro wordt niet gezien als de ideale introductie aan de franchise. De toon is namelijk een heel stuk kind vriendelijker dan die van andere Lupin III anime. Zoals ‘part 4’, waar Yasumi een recensie over schreef. Maar dat maakt Lupin III: The Castle of Cagliostro geen slechte film. Integendeel, het is een vermakelijke avonturenfilm die bovendien inzicht geeft in de vroege carrière van Hayao Miyazaki. Het is namelijk wel iets anders dan je van hem verwacht.

The Castle of Cagliostro is te zien op Netflix.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: