Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Makoto Shinkai is de regisseur die we nodig hebben

Makoto Shinkai anime regisseur van Your Name en Weathering With You

Wanneer je een anime kiest, let je waarschijnlijk niet op wie die anime maakt. Hooguit de studio. Die naam zien mensen vaak als een indicator van kwaliteit. Maar een studio is niet de enige factor die daar een rol in speelt. De hoofdrol in een productie heeft de regisseur. Helaas is daar bij anime (en animatie in het algemeen) weinig aandacht voor. Daar brengt onze nieuwe schrijver Yax verandering in. Hij gaat het hebben over één van de regisseurs die bijna iedereen kent: Makoto Shinkai.

Wanneer wij over stemacteurs praten of over regisseurs, dan heeft bijna niemand kennis daarvan. Dat komt niet doordat iedereen geen aandacht geeft, maar doordat de industrie van anime geen aandacht geeft aan hun. Maar dat betekent niet dat ze het niet verdienen, want ik kan je het nu alvast vertellen dat er veel regisseurs zijn in anime die een grote invloed hebben in de industrie. Satoshi Kon is daar een groot voorbeeld van. Hij is de regisseur van Perfect Blue, Paranoia Agent, en Paprika. Deze drie anime series zijn namelijk heel beroemd in de industrie en die hebben ook een groot invloed op verschillende films, manga’s en zelfs boeken. 

De regisseur waar we het vandaag over gaan hebben is Makoto Shinkai. Hij is de bedenker, schrijver en regisseur van Your Name movie, Your Name manga en Your Name light novel. Hij heeft veel anime’s en light novels gemaakt, maar wat is het maakt hem zo speciaal in onze ogen? Dat is simpel gezegd: zijn stijl. Zijn stijl in anime en light novel is heel speciaal. Wat hij namelijk doet is heel slim. Dat is het tekenen van beelden en straten van het echte leven. Je kunt een foto naast zijn werk leggen, en ze zullen bijna hetzelfde zijn.

Achtergrond van Makoto Shinkai

Shinkai werd geboren als Makoto Niitsu in Koumi, Nagano op 9 februari 1973. Hij studeerde Japanse literatuur aan de Universiteit van Chuo. Zijn interesse voor manga, anime, en romans begon op de middelbare school. Zijn favoriete animefilm is Castle in the Sky van regisseur Hayao Miyazaki. Shinkai wordt in sommige interviews genoemd als opvolger van Miyazaki, maar dat vindt hij zelf een overschatting. Zijn eerste baan was in 1994 bij computerspelontwikkelaar Nihon Falcom, waar hij vijf jaar werkte aan videoclips voor diverse spellen. Hier ontmoette hij muzikant Tenmon, die later de muziek voor zijn films ging verzorgen.

In 1999 bracht Shinkai de korte animatiefilm She and Her Cat uit, die enkele prijzen won. Na dit succes besloot hij te werken aan een tweede film, genaamd Voices of a Distant Star. Dit wekte de interesse van Manga Zoo, die met hem wilde samenwerken om de film uit te brengen. Voices werd in 2004 opgevolgd door The Place Promised in Our Early Days. In 2007 kwam zijn film 5 Centimeters per Second uit.

Na een korte tijd in Londen keerde hij in 2009 terug naar Japan, waar hij werkte aan de film Children Who Chase Lost Voices. Die film kwam uit op 7 mei 2011. Twee jaar later kwam Garden of Words uit. Shinkais volgende film was Your name. (Kimi no Na wa), die uitkwam op 26 augustus 2016. De film kreeg positieve recensies, en werd een groot commercieel succes. Op 16 januari 2017 werd Your Name. de meest succesvolle animefilm aller tijden. Hiermee haalde het Miyazaki’s Spirited Away in. Tenslotte kwam in 2019 zijn recentste film uit, Weathering With You. Ook dat was een enorme hit.

Onderscheidingen voor Makoto Shinkai

Your Name heeft 40 awards en nominaties gekregen en Weathering With You kreeg er 18. Ik kan niet alle onderscheidingen opschrijven, want dat zijn er echt heel veel. Beide wonnen onder andere verschillende Japanse Academy Awards. 

Animatie/Art

Maar dat is niet het enige ding dat hem zo speciaal maakt. Dat zijn de verbazingwekkende tekeningen. De mensen die Your Name hebben gezien, weten dan weten ze hoe goed Your Name eigenlijk is met het animatie en tekeningen. Elke seconde die je bekijkt in Your Name is hand getekend. En Shinkai Makoto is ook de ”coloring director’’ in Your Name. Dat betekent dat hij de directeur was van het kiezen van kleuren. En als je Your Name had gekeken dan weet hoe goed het is met kleuren en animatie.

Verhaal/Plot twist

En dan het laatste ding die hem speciaal maakt is zijn verhalen. Hoe ze beginnen en hoe ze beëindigen. Het einde van zijn films laat hij het gevraagde einde niet helemaal zien. Hij geeft aan jou het stuk waarbij jij het einde moet verbeelden. Toch zijn die films fantastisch en hebben ze altijd het speciale begin en einde. En het verhaal maakt het zo mooi dat je soms gaat huilen. 

Daarom denk ik dat we Shinkai Makoto echt nodig hebben bij heel veel manga’s die in de toekomst (misschien) een film krijgen. Ik denk niet dat ik ooit een anime had gekeken van Shinkai Makoto en dat ik die anime niet leuk vond. Hij heeft altijd iets speciaal in zijn werk.


Dat was het weer!

Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken. Dankjewel o((>ω< ))o


Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.

Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: