Is Makoto Shinkai de nieuwe Miyazaki?

Dankzij het succes van Your Name mag Makoto Shinkai zich definitief scharen naast andere bekende namen uit de anime industrie zoals Hayao Miyazaki en Mamoru Hosoda. Als je het mij vraagt is Makoto Shinkai al mijn favoriet sinds ik begon met anime kijken. In dit blog vertel ik wat meer over deze regisseur.

Makoto Shinkai is geboren als Makoto Niitsu, in de Nagano Prefectuur. Naast animator en regisseur, is hij schrijver, stemacteur en graphic designer. Hij begon zijn carrière met het maken van game graphics.

De regisseur brak door met de driedelige animatiefilm 5 Centimeters per Second. Het is ook met die film dat ik zijn naam voor het eerst hoorde. Inmiddels heb ik al zijn films gezien, behalve enkele shortfilms die ik niet kon traceren. Stiekem ben ik meer fan van hem, dan van Hayao Miyazaki. In tegenstelling tot Miyazaki, blijft Makoto Shinkai met de meeste films dicht bij de realiteit. Zelfs Journey to Agartha, een film die geïnspireerd is op de films van Hayao Miyazaki. Dat de grens tussen realiteit en fictie zo dun is, vind ik juist de magie van deze films. Je kunt altijd wel iets van jezelf erin herkennen. Verschillende emoties zoals eenzaamheid, verwondering of liefde.

Wat misschien nog wel magischer is, is de lucht in élke film van Shinkai. Die lucht is altijd imposant en een dient altijd als een metaforische boodschap. De personages in de films zijn nietig vergeleken met de natuur en het heelal. Daarom is die kraakheldere lucht – met soms enorme wolkenpartijen – een herkenbaar punt in zijn films. Ook de lichteffecten zijn mooi, bijvoorbeeld dat de gebouwen of water een realistische glinstering hebben.

Het animatiewerk van Makoto Shinkai blijft zich ook zichtbaar ontwikkelen. Dat kan je goed zien in de selectie filmpjes hieronder.

Is dit echt de nieuwe Hayao Miyazaki?

Makoto Shinkai wordt weleens ‘De Nieuwe Miyazaki’ genoemd, maar zelf vind hij dat overdreven. Persoonlijk vind ik die uitspraak ook raar. De regisseur heeft namelijk een heel andere stijl en werkwijze dan Hayao Miyazaki. En de thema’s zijn een wereld van verschil!

Eerlijk gezegd ben ik wél blij dat Shinkai nu de erkenning krijgt. Ik ben namelijk een enorme fan van zijn werk. Ik volg hem al jaren en zie de potentie, groei en schoonheid van elke nieuwe productie. Your Name is ongetwijfeld een doorbraak voor zijn carrière, maar dat is pas het begin. Het is nog maar de vraag of hij met Weathering With You evenveel succes zal hebben.

De eerste animatiefilms van Makoto Shinkai

Benieuwd naar de eerste werken van Makoto Shinkai? Ik heb enkele van zijn korte films verzameld en in dit blog geplaatst. Veel plezier met kijken!

# Tooi Sekai

Dit is Shinkai’s eerste animatiefilm uit 1999. Het duurt slechts anderhalve minuut. Hierin praten een man en een vrouw over elkaars relatie.

# She and Her Cat

Daarna volgde ‘She and Her Cat’, misschien wel zijn populairste korte anime die gaat over de kat Chobi en de liefde die hij voelt voor zijn baasje. Het filmpje heeft een remake gekregen in de vorm van een korte anime serie. Het is een super schattige anime waar je als katten- én anime liefhebber naar moet kijken. Ook een leuk feitje over deze film is dat Makoto Shinkai zelf de stem van de kat heeft ingesproken, en zijn vrouw de stem van de vrouw in dit filmpje.

# De Wraak der Katten

Mijn favoriet is dit filmpje ‘A Gathering of Cats’. Het filmpje spreekt voor zich; het is super grappig!


Like je dit?

Laat het ons weten! Dat kun je doen op verschillende manieren:

Laat je ook een reactie achter? Thanks!

No Responses

  1. dinsdag, 28 januari 2020

    […] klinkt als een omgekeerde versie van Your Name. Als fan van Makoto Shinkai’s werk kan ik je echter verzekeren dat het hoe dan ook een mooie film wordt. Ondanks dat de […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: