You are here
Home > Blog > Makoto Shinkai, de volgende ster aan de animatiehemel?

Makoto Shinkai, de volgende ster aan de animatiehemel?

Makoto Shinkai

Dankzij het succes van Your Name mag Makoto Shinkai zich definitief scharen naast andere bekende namen uit de anime industrie zoals Hayao Miyazaki en Mamoru Hosoda. Als je het mij vraagt is Makoto Shinkai al mijn favoriet sinds ik begon met anime kijken. In dit blog vertel ik wat meer over deze regisseur.

Makoto Shinkai is geboren als Makoto Niitsu, in de Nagano Prefectuur. Naast animator en regisseur, is hij schrijver, stemacteur en graphic designer. Hij begon zijn carrière met het maken van game graphics.

De regisseur brak door met de driedelige animatiefilm 5 Centimeters per Second. Het is ook met die film dat ik zijn naam voor het eerst hoorde. Inmiddels heb ik al zijn films gezien, behalve enkele shortfilms die ik niet kon traceren. Stiekem ben ik meer fan van hem, dan van Hayao Miyazaki. In tegenstelling tot Miyazaki, blijft Makoto Shinkai met de meeste films dicht bij de realiteit. Zelfs Journey to Agartha, een film die geïnspireerd is op de films van Hayao Miyazaki. Dat de grens tussen realiteit en fictie zo dun is, vind ik juist de magie van deze films. Je kunt altijd wel iets van jezelf erin herkennen. Verschillende emoties zoals eenzaamheid, verwondering of liefde.

Wat misschien nog wel magischer is, is de lucht in élke film van Shinkai. Die lucht is altijd imposant en een dient altijd als een metaforische boodschap. De personages in de films zijn nietig vergeleken met de natuur en het heelal. Daarom is die kraakheldere lucht – met soms enorme wolkenpartijen – een herkenbaar punt in zijn films. Ook de lichteffecten zijn mooi, bijvoorbeeld dat de gebouwen of water een realistische glinstering hebben.

Het animatiewerk van Makoto Shinkai blijft zich ook zichtbaar ontwikkelen. Dat kan je goed zien in de selectie filmpjes hieronder.

Ook Makoto Shinkai is klein begonnen

Een aantal experimentele animatiefilms van Makoto Shinkai zijn op YouTube terug te vinden.

# Tooi Sekai

Dit is Shinkai’s eerste animatiefilm uit 1999. Het duurt slechts anderhalve minuut. Hierin praten een man en een vrouw over elkaars relatie.

# She and Her Cat

Daarna volgde ‘She and Her Cat’, misschien wel zijn populairste korte anime die gaat over de kat Chobi en de liefde die hij voelt voor zijn baasje. Het filmpje heeft een remake gekregen in de vorm van een korte anime serie. Het is een super schattige anime waar je als katten- én anime liefhebber naar moet kijken. Ook een leuk feitje over deze film is dat Makoto Shinkai zelf de stem van de kat heeft ingesproken, en zijn vrouw de stem van de vrouw in dit filmpje.

# De Wraak der Katten

Mijn favoriet is dit filmpje ‘A Gathering of Cats’. Het filmpje spreekt voor zich; het is super grappig!

# 5 Centimeters per Second muziek video

Ten slotte deel ik deze muziek video van de soundtrack ‘One more time, One more chance’, van de film 5 Centimeters per Second.

De nieuwe Miyazaki?

Hij wordt weleens ‘De Nieuwe Miyazaki’ genoemd, maar zelf vind hij dat overdreven. En daar kan ik mij eigenlijk ook wel bij aansluiten. Ik ben dol op zijn werk, maar hij begint pas net! Your Name is ongetwijfeld een doorbraak voor zijn carrière. Maar reken er maar op dat er nog meer van zijn hand komt! Zal zijn volgende film nóg beter zijn?

Meer blogs over Makoto Shinkai:

Bewaren

Yasumi
Ik ben Bozenka, anime fan in hart en nieren. Schrijven zit bij mij in het bloed. Het starten van dit blog bleek een uitstekend idee. Zo kan ik onder de naam 'Yasumi' naar hartenlust vertellen over anime en manga!
http://www.animeazing.nl

Wil je iets kwijt?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top
RSS
Facebook
Twitter
%d bloggers liken dit: