Mijn eerste Vocaloid favoriet: Kagerou Project

Het is nooit verkeerd om iets te vertellen over Vocaloid op een blog over anime. De meeste muziek video’s zijn namelijk geanimeerd! Het is tijd om jullie eindelijk te vertellen over mijn eerste Vocaloid bias: Kagerou Project.


Wie mij al een tijdje volgt, (vooral op Twitter) weet dat ik naast anime ook erg graag naar Japanse muziek luister. Om precies te zijn, luister ik vooral naar utaite; zangers en zangeressen die online covers posten van onder andere Vocaloid en anime.

Op de Japanse zijde van Twitter waren vorige week twee topics trending:

Dit is lang niet de eerste keer dat ik hier een blog over heb gepost. Maar nadat ik deze tags voorbij zag komen, voelde ik de kriebels om hier weer iets over te schrijven. Dit keer vertel ik jullie hoe en waarom ik fan ben geworden van Vocaloid en Utaite!

Mekakucity Actors

Het begon 5 jaar geleden met een anime die toen werd uitgezonden. In die tijd keek ik wel 10 series tegelijk, en daar zat de titel Mekakucity Actors tussen. Niet iedereen was weg van de animatie, maar ik hou van Studio Shaft’s animatiestijl dus ik kon de serie goed waarderen. Hier de trailer:Een volledige review over deze serie komt nog wel, maar ik kan je alvast vertellen dat ik dankzij deze anime me ben gaan interesseren in Vocaloid. De anime is namelijk gebaseerd Kagerou Project, een muzikaal project van producer Jin. Ik heb hier al een klein stukje over geschreven. Behalve een anime zijn er ook een manga en light novel van!

Dankzij de anime werd ik nieuwsgierig naar de muziek waar die op gebaseerd werd, en zo ontdekte ik dus Kagerou Project. Alle liedjes vormen één verhaal, zoals in een rock opera. Zodra ik de betekenis leerde van de nummers, raakte ik gefascineerd. Hier de anime versie van Lost Time Memory met Matsuyama Kouta (van BYEE the ROUND):


Jin ft. Matsuyama Kouta – Lost Time Memory


Liever mensenstemmen dan robotstemmen

Voordat ik deze anime keek, was ik absoluut geen fan van Vocaloid. Ik vond de ‘blikkerige’ stemmen van Hatsune Miku en co vervelend om aan te horen. Zeker de eerste generaties van deze stemmen synthesizers vond ik gewoon niet mooi.

Ook na het luisteren van Jin’s originele tracks was ik niet meteen fan. De versies in de anime, gezongen door echte mensen, vond ik leuker! Zo ontdekte ik ook cover versies van Kagerou Project liedjes, en maakte ik kennis met de wereld van utaite. Geloof me als ik zeg dat er dan geen weg meer terug is!


Amatsuki – Outer Science


Ik weet dat dit blog één groot ‘fangirl moment’ is, maar een beetje overtuigen mag wel toch? Ik vind het coole muziek en dit deel ik graag met jullie.

Ik hou van muziek met mooie, diepgaande teksten. Ook kunnen ze deprimerend zijn. De liedjes gaan vaak over de dood, sociale angst, depressie en zelfmoord… Tja… Kagerou Project is geen vrolijk verhaal!

Kagerou Project gaat nog door!

Deze serie is voorlopig nog niet afgelopen. Jin publiceerde afgelopen september het nummer ‘Additional Memory’. Daarnaast is er een anime aangekondigd van Mekakucity Actors. Jammer genoeg is er weinig over de anime bekend, dus geniet voorlopig maar van de tracks.

Hieronder tref je een selectie van Kagerou Project – origineel en Engelstalige covers door JubyPhonic.

Heb ik al een nieuwe fan gemaakt? 😉 Vertel wat je van Kagerou Project vindt in de comments!


Alle Kagerou Project songs


Kagerou Project in het Engels door JubyPhonic


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.