You are here
Home > Muziek > MUSIC MONDAY | Top 5 Winter 2016 anime intro’s

MUSIC MONDAY | Top 5 Winter 2016 anime intro’s

Jezelf doodgooien met anime intro’s is één manier om te bepalen welke daarvan je het leukste vind. Je weet al gauw welke je zat bent en welke zelfs blijven hangen als je in je bed ligt. Maar voor het bepalen welke intro de beste is, luister ik niet alleen naar de muziek maar ook naar de animatie. Wat valt er te zien? Worden er gewoon beelden uit de anime  gebruikt of zijn ze uniek? Weet het de sfeer van de anime te benadrukken of past het totaal niet? Dat alles speelt mee in mijn beoordeling. Het is makkelijk om te zeggen dat wat ik van de anime vind niet van invloed is, maar ik doe mijn best om een oordeel onafhankelijk daarvan te geven. Natuurlijk is het lied het belangrijkste, maar het totaalplaatje maakt het af.

Dit seizoen volg ik tien verschillende series en ik zal ook mijn volledige lijst tonen, maar van slechts de eerste vijf daarvan zal ik uitleggen hoe ik op dat oordeel gekomen heeft. Dat is mijn ‘Top 5 Winter 2016 anime intro’s’:

#10: Norn9: Norn+Nonet (Yanagi Nagi – Kazakiri)
#9: Gintama° (DOES – Know Know Know)
#8: Akagami no Shirayuki-hime (Hayami Saori – Sono Koe ga Chizu ni Naru)
#7: Dimension W (STEREO DIVE FOUNDATION – Genesis)
#6: Prince of Stride: Alternative (O×T – Strider’s High)

#5: Haikyuu!! Second Season 2e opening (BURNOUT SYNDROMES – FLY HIGH!! )

Met FLY HIGH!! van BURNOUT SYNDROMES wordt je elke aflevering klaargestoomd voor een opwindende dosis sportiviteit en energie. Energie, dat straalt deze intro aan alle kanten uit. Wat ik verder wel mooi vind is het stuk rond 0:41 waarbij Hinata’s grootste hindernis, de ‘wall of death’ van de tegenpartij, letterlijk als een schaduw over hem heen valt. Wat muziek betreft is deze up-beat song mijn favoriet naast de intro van Boku dake, waar ik zo nog op terug kom.

#4: Koyomigatari 5e opening (Hanazawa Kana – Renai Circulation)


Eigenlijk is Renai Circulation van Hanazawa Kana één van de intro’s van Bakemonogatari, de serie waar de Monogatari franchise mee begon. Wat anderen er ook van vinden, ik vind het super leuk dat ze intro’s van de voorgaande series gebruiken voor Koyomigatari. Toepasselijk, want Koyomi gaat -tussen de gebeurtenissen van Monogatari door- langs de bekende personages om een opmerkelijk verhaal te horen. De intro’s zijn stuk voor stuk uniek en in het geval van Renai Circulation blijft het deuntje heerlijk in je hoofd hangen nadat je het gehoord hebt.

Ook erg leuk is de Izaya Orihara versie (Durarara!!), die door de stemacteur Kamiya Hiroshi ( <3 ) is ingezongen die tevens ook de stem van Araragi Koyomi heeft ingesproken.

#3: Hai to Gensou no Grimgar ((K)NoW_NAME – Knew Day)


In eerste instantie vond ik de intro niet zo opvallend. Het liedje van (K)NoW_NAME klinkt leuk en de animatie van deze anime vind ik sowieso prachtig, maar in het begin werden er voor het gemak enkel wat actiebeelden uit de serie gebruikt. De intro verandert echter gedurende de anime vordert meerdere keren. Dat alleen al vind ik positief. De animatie in de intro’s is artistiek, kleurrijk en ik hou van die zachte kleuren en het gebruik van de lichtval. En Manato zit er in, yaaaay!

#2: Boku Dake ga Inai Machi (Asian Kung-Fu Generation – Re:Re:)


Oké, oké, dit keer zijn de intro’s van mijn favoriete series dit seizoen ook mijn favoriet. Eigenlijk kan ik nog steeds niet kiezen welke van de twee ik bovenaan moet zetten. Als het gaat om de muziek, dan zou deze winnen. Als het gaat om de animatie, dan vind ik de ander net iets beter. Een goede anime blijkbaar niet compleet zonder een goede, sfeervolle intro die je meteen eraan herinnert hoe goed die serie daadwerkelijk is.

De schijnbaar vrolijke en energieke intro lijkt ironisch als je weet wat er allemaal gebeurt in de anime. Tegelijkertijd wekt het de indruk van mooie jeugdherinneringen die letterlijk overspoeld worden door een negatieve gebeurtenis uit die tijd; een allesverwoestende golf die een einde maakt aan je tot dan toe ‘gemoedelijke’ leventje, en dat is precies raak, mensen. Als je echter verder kijkt naar de vertaling van Re:Re: van Asian Kung-Fu Generation, dan vallen alle puzzelstukjes precies op hun plek. Een betere intro-song is er niet. Dat en het feit dat dit nummer al dateert uit 2004, van Asian Kung-Fu Generation album ‘Sol-fa’, is een prima heropleving van een band waar ik tot nu toe nog nooit van gehoord had *schaam*.

#1: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu (Hayashibara Megumi – Usura Koori Shinjuu)

Usura Koori Shinjuu van Hayashibara Megumi (Miyokichi’s stemactrice) is een sfeervol nummer dat een opmerkelijke is tussen de lieflijke popsongs, techno/hiphop muziek en uptempo rocknummers. Nu was ik er niet meteen weg van, maar dat het past bij de, letterlijk, theatrale sfeer van de serie. Het is melancholisch, dramatisch en een beetje beangstigend. Dat geldt ook voor de artistieke animatie in de intro.

De videoclip van het nummer heeft ook al zo’n dramatische sfeer over zich. Het zou ook perfect passen bij een horror anime, vind je niet?

Yasumi
Ik ben Bozenka, anime fan in hart en nieren. Schrijven zit bij mij in het bloed. Het starten van dit blog bleek een uitstekend idee. Zo kan ik onder de naam 'Yasumi' naar hartenlust vertellen over anime en manga!
http://www.animeazing.nl

3 thoughts on “MUSIC MONDAY | Top 5 Winter 2016 anime intro’s

  1. Ik zou dezelfde openingen bovenaan plaatsen, en deze twee zijn ook mijn favoriete series dit seizoen.

    Maar ik vind die gelijkheid nooit echt verbazingwekkend. Tenslotte, als een serie gewoonweg goed geproduceerd is zie dat je meestal in alle aspecten van de productie terug. Dus ook in de opening.

    Hoewel af en toe wel eens een opening boven de serie zelf uit stijgt, maar wanneer dat gebeurt vind ik dat persoonlijk nog het meest verbazingwekkend 😉

    1. Ja dat klopt, maar het is ook wel een kwestie van smaak. Een opening kan nog zo goed zijn, maar als het muziekgenre je niet aanspreekt ben je gauw klaar. Hai to Gensou no Grimgar is low busget, maar ze maken er toch iets moois van de opening.

Wil je iets kwijt?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top
%d bloggers liken dit: