Nyaa Torrents uit de lucht: hetzelfde liedje!

Eerst was er gerommel in Nederland/Europa rond fansubs vanwege de verloren rechtzaak tegen Stichting Brein. Vorige week stond de internationale anime community pas helemaal op zijn kop. Ik dacht dat het wel even gedaan was met de frustratie. Fout. Want: Nyaa Torrents is uit de lucht! Het was de belangrijkste leverancier voor anime fans in gebieden waar het aanbod van legale anime schaars is. Waaronder dus ook Nederland. Wat voor gevolg heeft dit voor anime liefhebbers?

Nou. Weinig.

Het sneue (of lachwekkende, het is maar hoe je het bekijkt) is, dat het ze toch niet lukt om piraterij te stoppen. Niet zolang er niks tegenover staat dat het overbodig maakt.

Er zijn nog verschillende websites zoals Nyaa Torrents (Nyaa.eu/Nyaa.se) over die nog niet gepakt zijn. De kans dat zij ook een keer aan de beurt komen is reëel, maar voorlopig hoef je alleen maar een beetje te googlen voor alternatieven.

Ik vind het geen wonder dat dit soort dingen kwaad bloed zetten onder anime fans. Kijk maar eens naar hoeveel mensen er jaarlijks naar conventies (Anime Con, Dutch Comic Con) gaan. Zij hebben veel voor hun favoriete series over.

Veel vraag. Te weinig aanbod!

Er is veel vraag naar anime. Weinig aanbod staat er tegenover. Populaire series van het moment, zoals Boku no Hero Academia, kun je niet in Nederland kijken. Terwijl er zo veel mensen die dat wel willen.

Het is ook niet zo dat men er niet voor wil betalen. Weet je wel hoeveel al die merchandise, manga’s en dvd’s verzamelen kost? He…he…he……ik hoor mijn portemonnee regelmatig huilen.

Als er echter geen mogelijkheid is om legaal anime te kijken, dan moet het maar met torrents of illegaal streamen. Het “je kan niet alles hebben” vind ik zo flauw als je wel die verleidelijke trailers voorbij ziet komen.

Altijd weer hetzelfde liedje.

Ik realiseer me dat ik hier weer in herhaling val, want ik riep precies hetzelfde twee weken geleden in mijn epic rant over de ban op fansubs.

Toen schreef ik mijn boosheid al van me af, dus ik ga mijn standpunt niet meer in detail herhalen. Het is ook een beetje tegen een muur praten voor mijn gevoel.

In mijn ogen zijn ze alleen met symptoombestrijding bezig als een website zoals Nyaa Torrents op slot moet.

Fans zijn sneller dan de profs!

Fans zijn veel sneller dan de bedrijven die de producten horen te leveren. We leven in een wereld waarin je op internet alles kunt vinden en zien. Helemaal voor entertainment betekent dat, dat er nauwelijks nog grenzen zijn.

Muziek of een video zijn niet langer alleen tastbare producten die je vast kunt houden. Het zijn bestanden die met het grootste gemak via het internet verzonden kunnen worden.

Het oude systeem van dat je eerst een licentie moet hebben om een film of serie te mogen verkopen in een ander land, vind ik achterhaald.

Fans wisselden fansubs en scanlations onder elkaar uit, wat ook weer nieuwe fans opleverde. Dit is met het internet makkelijker geworden, maar het grote grijze web heeft ook voor het dilemma gezorgd. De geest is uit de fles, en die gaat lekker niet meer terug!

Luister eens naar al die mensen die anime willen!

Dus profs, neem het advies ten harte: zorg ervoor dat alle anime legaal in Nederland te kijken is, en dan zal deze doorgewinterde anime fan niet meer klagen.

0 0 vote
Article Rating
Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?


0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers liken dit: