Rokuhoudou Yotsuiro Biyori

Series zoals Rokuhoudou Yotsuiro Biyori bezorgen mij een glimlach van oor tot oor. Een knus café, leuke obers en warmte. Wat wil je nog meer? Oh ja, neem wel een bak koffie of thee met een stuk gebak voordat je dit begint te lezen!

De interessantste gesprekken gebeuren aan tafel. Thuis of in een restaurant, waar je kunt ontspannen en ontsnappen aan de drukte van alledag. Ik vind het interessant hoe groot de rol is van eten in anime en manga. Eigenlijk in heel veel Japanse films en series zijn er altijd wel scènes waarbij de personages zitten te eten. Dat is niet zo verrassend als je de Japanse cultuur een beetje kent. Zo heb je ook veel verhalen die helemaal draaien om eten en drinken. Rokuhoudou Yotsuiro Biyori is zo’n anime waar je van gaat watertanden.

De serie is gebaseerd op een gelijknamige manga van Yuu Shimizu. Het verhaal volgt vier knappe heren die samen een theehuis runnen: Sui, Tokitaka, Tsubaki en de Japanse Italiaan Gregorio – roepnaam Gure. Rokuhoudou, zoals het zaakje heet, trekt uiteenlopende bezoekers aan. Ze worden begroet met warmte, een hapje en een drankje. Daarnaast worden ze vaak geholpen met problemen die ze hebben.

Een warm café met knappe obers

Het is een plezierige iyashikei anime vol hartverwarmende momenten en humor. Vooral de reacties en gezichtsuitdrukkingen zijn goed getimed, en daar kan ik goed van in een deuk liggen. Bovendien is het kijken naar knappe mannen in kimono nooit! In het Japans is ‘ikemen’ daar een mooi woord voor 😉

Natuurlijk is inhoud ook belangrijk en gelukkig stelt de serie daarin niet teleur. Bijna elke aflevering draait om een klant die ergens mee geholpen moet worden. Die hulp komt niet alleen van een smakelijk hapje, thee en koffie. Vaak komen ze ook voor een goed gesprek of inspiratie. In korte tijd leer je veel over de achtergrond van dat personage.

Meer aandacht voor hoofdpersonages, graag!

Wat ik wel vind tegenvallen, is dat de serie weinig ingaat op de achtergrond van die vier knappe kerels. Nu begrijp ik dat de anime hier niet om draait, maar dat we soms meer over de bezoekers weten dan van de hoofdpersonages is eigenlijk wel jammer. Het lijkt er op dat je daarvoor verder moet gaan in de manga, tenzij er ooit nog een nieuw seizoen komt.

Ik heb weinig te melden over de productie zelf. De tekenstijl en soundtrack zijn goed, maar erg gewoontjes. Er is niets dat echt in het oog springt.

Een plek om te ontspannen

Er is niet altijd een noodzaak om een café of restaurant te bezoeken, maar je doet het om te genieten van een ontspannen moment in je leven. Een warme plek met goed eten en drinken. Soms alleen, soms met familie of vrienden.

Rokuhoudou Yotsuiro Biyori geeft ook dat warme, plezierige ontspannen gevoel. Het enige wat je verder nog nodig hebt, is een lekkere bak koffie of thee.

Trailer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: