Wat is shounen anime?

Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Je ziet het woord wanneer je anime opzoekt: shounen. Het is zonder enige twijfel het bekendste genre van anime. Maar wat is ‘shounen’ precies? Hier vind je antwoord op die vraag.

Shounen is anime en manga met jongens tussen 8 en 18 jaar als doelgroep. In deze verhalen spelen jongens vaak de hoofdrol en ze bevatten veel actie en humor. Eigenlijk is shounen géén genre, maar een demografische groep. Net zoals hoe ‘kinderboeken’ of ‘young adult’ bij boeken specifieke doelgroepen aanspreken.

De ‘Big Three’ zijn shounen: One Piece, Naruto en Bleach. Daarnaast zijn andere bekende series zoals Dragon Ball Z, My Hero Academia en Chainsaw Man anime. Deze iconen hebben anime buiten Japan populair gemaakt.

少年 (shônen) betekend jongen en dit spreek je uit als “shoonen” . In het Westen zie je vaker de spelling “shonen”, of “shounen” voorbij komen. Op deze website zal je de laatste spelling tegenkomen.

Hoe herken je shounen anime?

Zoals aangegeven is ‘shounen’ een demografische groep. Hoe kun je shounen anime dan herkennen? Pro tip: vaak is de anime gebaseerd op een manga uit Japanse ‘shounen tijdschriften’. De bekendste daarvan is Weekly Shounen Jump van uitgeverij Shueisha. One Piece en Jujutsu Kaisen zijn voorbeelden van shounen manga die oorspronkelijk in dat tijdschrift zijn gepubliceerd.

Tekenstijl is ook een manier om shounen te herkennen. Scherpe lijnen, grote ogen met meestal kleine zwarte pupillen (in tegenstelling tot de kleurrijke ogen bij shoujo). Vaak is puntig haar ook een duidelijk kenmerk. Kijk maar naar Goku!

Fanart van Goku uit Dragon Ball Z. Gemaakt door: Silerna

Shounen genres

Actie, avontuur en komedie zijn de populairste genres van shounen anime. Verder zijn er veel bekende shounen series die gaan over sport. Een voorbeeld daarvan is Haikyuu!!. Of wat dacht je van horror en science-fiction. Shounen anime zijn zeer veelzijdig! Je hebt zelfs romantische en drama series.

Voorbeelden van shounen anime

%d bloggers liken dit: