Sneakpeak @ Cool Japan tentoonstelling (updated)

De tentoonstelling Cool Japan is terug! Heb je deze boeiende tentoonstelling over anime, manga en andere elementen uit de Japanse popcutuur gemist? Vanaf nu is de tentoonstelling te zien in het Tropenmuseum! In deze sneakpeak een voorproefje!

In 2017 was de tentoonstelling Cool Japan te zien in het Volkenkunde museum. Zoals een echte anime fan dat hoort te doen, ben ik natuurlijk wezen kijken. Meer dan één keer zelfs. De tentoonstelling is nu terug in het Tropenmuseum. Deze duurt tot 1 september 2019!

Dit blog schreef ik na mijn eerste bezoek aan de tentoonstelling in Leiden. Zie het als een voorproefje voor wat je in het Tropenmuseum in Amsterdam kunt zien!

Voetstuk vol bekende figuurtjes

Alleen al de entree van de tentoonstelling was indrukwekkend. Op een groot schrem kwamen een aantal clips uit bekende anime films voorbij. Vóór het scherm stond een rond voetstuk hélemaal vol met allerlei figuurtjes. Er was er niet één die ik niet herkende. Astro Boy, Pikachu, Link, Godzilla, Luffy, Mario, Goku….en vele, vele andere stonden er uitgestald.

Op het grote scherm werd je verwelkomd door de volgende anime films:

Een beest en een jongen – The Boy and the Beast

Mamoru Hosoda is één van de topregisseurs uit de anime industrie van vandaag. Zijn meest recente film is The Boy and the Beast (2015). De film gaat over een jongen die terecht komt in een beestenwereld, en daar een krijger ontmoet die hem vechtkunst zal leren. Op de tentoonstellingen zie je de twee hoofdpersonages met elkaar sparren!

Een levensbedreigend computer virus – Summer Wars

In Hosoda’s Summer Wars (2009) bevinden we ons in de nabije toekomst. De hele wereld inmiddels gebruik van een groot netwerk. Zelfs de overheid en belangrijke instellingen zoals het leger zijn er inmiddels van afhankelijk. Iedere gebruiker heeft een eigen unieke avatar.

Hoofdpersonage Kenji wordt onaangenaam verrast als hij tijdens zijn zomervakantie een levensgevaarlijk computervirus activeert én vervolgens zijn eigen rommel moet gaan opruimen. Het indrukwekkendst is de getoonde scène, waarin een ontelbaar aantal avatars het virus te lijf gaat.

Spectaculaire introductie – Akira

Akira (Katsuhiro Otomo, 1988) had ik tot voor kort nog niet eens gezien. Maar dankzij Netflix weet ik nu dat het niet zomaar één van de grootste anime films ooit is. De spectaculaire sciencefiction cultfilm zorgt ervoor dat het Westen kennis maakt met anime. En hoe! Motors, geheimzinnige laboratoria en waanzinnige animatiebeelden zorgen voor een onvergetelijke ervaring als je deze film ziet. Dat op zijn minst.

Laatste meesterwerk van Kon – Paprika

Eén van mijn favoriete anime films is Tokyo Godfathers (2003) van Satoshi Kon, wie in 2010 overleed. Jammer genoeg heb ik zijn andere films nog niet kunnen bekijken. Zo is ook zijn laatste film Paprika (2006) de enige op deze lijst die ik zelf nog niet gezien heb. Dat wil ik heel gauw gaan doen, want de scène en de bijbehorende muziek die je op de tentoonstelling te zien krijgt vond ik al geweldig.

De parade – Ghost in the Shell: Innocence

Deze film heb ik ook pas recent voor het eerst gezien, op Netflix. Ik kan gerust zeggen dat bovenstaande scène, bekend als ‘the parade’ uit Ghost in the Shell: Innocence (2004), één van de mooiste is die ik tot nu toe heb gezien in een anime. De film is geregisseerd door Mamoru Oshii. Als je wil weten waar deze film over gaat: vorige week nog schreef ik deze recensie.

Sfeerimpressie Cool Japan 2017

Is dit alles? Het zou best kunnen dat ik nog wat vergeten ben. Dit is namelijk nog maar het topje van de ijsberg die je in het museum kunt bewonderen. Verder krijg je een prachtige uitleg over hoe beeldende kunst al eeuwen belangrijk is in Japan. De prentkunst van Hokusai, de eerste manga plaatjes, Osamu Tezuka en nog veel meer is er te zien. Ook games, mode en andere moderne kunst.

Bekijk ook onderstaande gallerij voor een sfeerimpressie van Cool Japan 2017. Dit kan je ook allemaal gaan zien in de vernieuwde versie in het Tropenmuseum! Ga het zien!

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.