You are here
Home > Blog > Sneakpeak @ Cool Japan tentoonstelling

Sneakpeak @ Cool Japan tentoonstelling

cool japan tentoonstelling

Wauw. Dat was cool. Echt. Cool Japan! Op het moment dat je de eerste zaal van de tentoonstelling binnenstapt, wordt je begroet met een aantal indrukwekkende scènes uit iconische anime films. Op een mega groot scherm. Je wordt er bijna letterlijk mee omringd. Een zeer krachtige introductie van de tentoonstelling, zeg ik zelf. Ben je benieuwd naar welke films het zijn? Lees verder!

De tentoonstelling in het Volkenkunde museum in Leiden is op 14 april van start gegaan en dan wil ik er natuurlijk als de kippen bij zijn. Gisteren heb ik dan ook het museum bezocht. Eigenlijk zou ik samen met Silerna gaan, maar de griep moest roet in het eten gooien T.T

Dat betekende wel dat ik er dubbel van moest genieten, maar dat bleek niet echt een probleem te zijn. Ik was overdonderd…… Het is veel groter dan ik had verwacht. Per abuis heb ik zelfs een stukje overgeslagen. Oeps!

Wel een goede reden om snel terug te komen 😉

Goed. Dit blog moet je zien als een soort sneakpeak van de tentoonstelling, want het gaat alleen nog maar over de films die je ziet op het grote scherm aan het begin van de tentoonstelling.

Voetstuk vol bekende figuurtjes

Oh. Voor ik begin…. Vóór het scherm stond een rond voetstuk hélemaal vol met allerlei figuurtjes. Er was er niet één die ik niet herkende. Astro Boy, Pikachu, Link, Godzilla, Luffy, Mario, Goku….en vele, vele andere stonden er uitgestald.

Mijn innerlijke otaku schreeuwde het meteen uit: “AWESOME!”. Uiteraard in stilte, want Yasumi stond in een museum, hè 😉

Een beest en een jongen – The Boy and the Beast

Mamoru Hosoda is één van de topregisseurs uit de anime industrie van vandaag. Zijn meest recente film is The Boy and the Beast (2015). De film gaat over een jongen die terecht komt in een beestenwereld, en daar een krijger ontmoet die hem vechtkunst zal leren. Op de tentoonstellingen zie je de twee hoofdpersonages met elkaar sparren!

Een levensbedreigend computer virus – Summer Wars

In Hosoda’s Summer Wars (2009) bevinden we ons in de nabije toekomst. De hele wereld inmiddels gebruik van een groot netwerk. Zelfs de overheid en belangrijke instellingen zoals het leger zijn er inmiddels van afhankelijk. Iedere gebruiker heeft een eigen unieke avatar.

Hoofdpersonage Kenji wordt onaangenaam verrast als hij tijdens zijn zomervakantie een levensgevaarlijk computervirus activeert én vervolgens zijn eigen rommel moet gaan opruimen. Het indrukwekkendst is de getoonde scène, waarin een ontelbaar aantal avatars het virus te lijf gaat.

Spectaculaire introductie – Akira

Akira (Katsuhiro Otomo, 1988) had ik tot voor kort nog niet eens gezien. Maar dankzij Netflix weet ik nu dat het niet zomaar één van de grootste anime films ooit is. De spectaculaire sciencefiction cultfilm zorgt ervoor dat het Westen kennis maakt met anime. En hoe! Motors, geheimzinnige laboratoria en waanzinnige animatiebeelden zorgen voor een onvergetelijke ervaring als je deze film ziet. Dat op zijn minst.

Laatste meesterwerk van Kon – Paprika

Eén van mijn favoriete anime films is Tokyo Godfathers (2003) van Satoshi Kon, wie in 2010 overleed. Jammer genoeg heb ik zijn andere films nog niet kunnen bekijken. Zo is ook zijn laatste film Paprika (2006) de enige op deze lijst die ik zelf nog niet gezien heb. Dat wil ik heel gauw gaan doen, want de scène en de bijbehorende muziek die je op de tentoonstelling te zien krijgt vond ik al geweldig.

De parade – Ghost in the Shell: Innocence

Deze film heb ik ook pas recent voor het eerst gezien, op Netflix. Ik kan gerust zeggen dat bovenstaande scène, bekend als ‘the parade’ uit Ghost in the Shell: Innocence (2004), één van de mooiste is die ik tot nu toe heb gezien in een anime. De film is geregisseerd door Mamoru Oshii. Als je wil weten waar deze film over gaat: vorige week nog schreef ik deze recensie.

Dit is nog maar het topje…

Is dit alles? Het zou best kunnen dat ik nog wat vergeten ben. Dit is namelijk nog maar het topje van de ijsberg die je in het museum kunt bewonderen. Verder krijg je een prachtige uitleg over hoe beeldende kunst al eeuwen belangrijk is in Japan.

De prentkunst van Hokusai, de eerste manga plaatjes, Osamu Tezuka en nog veel meer is er te zien. Ook games, mode en andere moderne kunst.

Eén keer bezoeken is niet eens genoeg om het allemaal te bevatten. Ga het zien!

  • Het Cool Japan weekend is op 29 en 30 april 2017.
  • De hele tentoonstelling is bij Volkenkunde tot 17 september 29 oktober 2017.

Bewaren

Yasumi
Ik ben Bozenka, anime fan in hart en nieren. Schrijven zit bij mij in het bloed. Het starten van dit blog bleek een uitstekend idee. Zo kan ik onder de naam 'Yasumi' naar hartenlust vertellen over anime en manga!
http://www.animeazing.nl

Wil je iets kwijt?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top
%d bloggers liken dit: