You are here
Home > Blog > Top 10 best verkochte anime films in de bioscoop

Top 10 best verkochte anime films in de bioscoop

best verkochte anime film in de bioscoop

Your Name draait nu in de Nederlandse bioscopen en lijkt ook hier een groot succes te worden. Het is even geleden dat een anime film zo’n grote release kreeg. Ik heb een top 10 gemaakt van de best verkochte anime films in de Nederlandse bioscoop. Welke van deze heb jij zelf in de bios gezien?

Ik was research aan het doen voor een bepaald blog dat ik binnenkort wil publiceren, toen ik terecht kwam op dit geweldige overzicht van de Nederlandse box office. Een zeer betrouwbare bron als je wat cijfertjes wil weten over de bioscoop. Het gaf mij antwoord op een brandende vraag: hoe goed heeft anime het tot nu toe gedaan in de Nederlandse bioscoop?

Een top 10 best verkochte anime films vóór Your Name kwam.

Your Name is in 35 theaters te zien en dat is volgens mij de grootste release voor een anime film sinds…The Wind Rises (2014) misschien? De film draait pas voor de 2e week en heeft al zo’n 117.000 euro opgebracht.

Op dit moment is Your Name nummer 8 in de Nederlandse box office als de best verkopende anime film. Maar ik neem de film nu niet mee in deze top 10. Het gaat om de best verkopende anime films in Nederland vóórdat Your Name kwam.

#1 Pokémon: The First Movie

En dit is hem dan. Dit is de best verkochte anime film tot nu toe in Nederland. Het bracht ruim 2,6 miljoen euro op met ruim een half miljoen bezoekers.

Pokémon The First Movie. Weet je het nog? De film kwam uit op 20 april 2000. Videocassettes bestonden toen nog!

#2 Pokémon The Movie 2000

Verrassend of niet, Pokémon The Movie 2000 staat op nummer 2. De film kwam uit op 12 oktober 2000 en werd gezien door meer dan 360.000 bezoekers. De film bracht uiteindelijk 2,8 miljoen euro op.

#3 Pokemon 3: The Movie

Hoe noem je dat? Een één-twee-drietje? Dat is letterlijk met de eerste drie Pokémon films. Pokémon 3: The Movie kwam uit op 23 mei 2001. De film haalde 850.000 euro op.

#4 The Red Turtle

Ik hoor je al. Het is niet 100% anime. Nee, dat is het inderdaad niet. Maar het is wel een film waar Studio Ghibli aan heeft meegewerkt, dus ik vind dat The Red Turtle op deze lijst mag.

De film kwam uit op 7 juli 2016 en haalde bijna 780.000 euro op.

#5 Yu-Gi-Oh: The Movie

Yu-gi-Oh: The Movie kwam uit op 14 oktober 2004 en bracht 399.000 euro op. Deze film heb ik uiteindelijk later op televisie gezien. Ik kan me niet herinneren dat ik hiervoor naar de bioscoop ben geweest.

#6 The Wind Rises

De ‘laatste’ film van Hayao Miyazaki The Wind Rises kwam uit op 1 mei 2014 en bracht bijna 130.000 euro op. Ik ben benieuwd hoeveel de écht laatste Miyazaki film zal opbrengen…

#7 Spirited Away

Spirited Away van Hayao Miyazaki kwam uit op 24 april 2003 en bracht 127.000 euro op.

#8 Pokémon 4Ever

De vierde film van Pokémon kwam uit 3 juli 2003 en bracht 100.000 euro op. Dat is een stuk minder dan de vorige drie, helaas.

#9 Ponyo

Op 23 juli 2009 kwam Ponyo uit en bracht een bescheiden 67.000 euro op. Ik moet mij eigenlijk schamen, maar ik heb deze film nog niet eens gezien.

#10 The Tale of the Princess Kaguya

De Ghibli film The Tale of the Princess Kaguya kwam op 4 september 2014 uit in een kleine selectie bioscopen. Uiteindelijk bracht de film zo’n 35.000 euro op.

Anime is klein, maar fijn.

Anime in de Nederlandse bioscoop is een zeldzaamheid. In totaal kwam ik uit op 16 anime films die de boxoffice überhaupt hebben gehaald. De enkele films die tijdens filmfestivals getoond zijn worden hierbij niet meegeteld.

Die overige 5 anime films zijn deze:

  • Arrietty
  • When Marnie was There
  • Tales from Earthsea
  • The Cat Returns
  • Interstella 5555

Hoe denk jij over deze lijst van anime films? Welke van deze heb jij in de bios gezien toen ze net uit waren? Ik ben benieuwd!

Yasumi
Ik ben Bozenka, anime fan in hart en nieren. Schrijven zit bij mij in het bloed. Het starten van dit blog bleek een uitstekend idee. Zo kan ik onder de naam 'Yasumi' naar hartenlust vertellen over anime en manga!
http://www.animeazing.nl

Wil je iets kwijt?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top
%d bloggers liken dit: