Totes Adorbs <3 Hurricane: zoiets maak je zelden mee

Afgelopen vrijdag was de wereldpremière van de show Totes Adorbs Hurricane van Miss Revolutionary Idol Berserker. Ik ging er heen en weet nog steeds niet helemaal precies wat ik allemaal heb meegemaakt. Lees mijn blog over mijn duik in de feestelijke Japanse popcultuur!

Weet je nog dat gevoel toen je voor het eerst anime ontdekte? Nee, ik bedoel niet Pokémon of Dragon Ball Z, maar dat moment dat je er achter kwam dat er veel meer series zijn die daarop lijken of zelfs leuker zijn. De dan nog onverstaanbare Japanse taal, die klinkt alsof dat uit een heel andere wereld komt. De eerste keer dat zo’n ‘tekenfilm’ je aan het janken krijgt, of waar je van gruwelt zoals Devilman Crybaby. Of de hilarische gekte van Gintama.

Ik wist niet welke series ik eerst moest kijken, dus volgde ik er in het begin soms wel 15 tegelijk!

Verder opende anime voor mij de deuren tot de Japanse cultuur. Ik was als kind al gefascineerd door Azië, van de prachtige muurschilderingen in onze plaatselijke afhaalchinees tot de tempels en schrijnen. De fascinatie wordt alleen maar groter naarmate ik meer over te weten kom.

Wat is dit???

Als er iets is wat de Japanse popcultuur mij vanaf het begin geleerd heeft, is dat niets te gek is en dat je soms je gewoon moet laten meeslepen. Vooral als je bekend bent met Japanse variety shows of iets dergelijks. Ik vind het dan ook geen wonder dat veel mensen ervan onder de indruk zijn. Toen ik in de LantarenVenster bioscoop de zaal uit liep, hoorde ik veel reacties in de zin van “wat heb ik nu meegemaakt?”. Ondertussen stond er een vrolijke glimlach op het gezicht bij veel van die mensen.

Confetti in je trui.

“Niet heel Japan is zo, hoor!”

Dat zei een Japanse vrouw tegen mij met een even verbijsterde blik als de overige bezoekers. Daar ben ik mij heel erg van bewust, maar ik voelde mij evengoed overweldigd. Ik heb het trouwens niet over een film, maar over een performance. Totes Adorbs <3 Hurricane is een show gecreëerd door ex-underground idool Toko Nikaido. Het is zowel een uitbundige viering van de Japanse popcultuur, als een vorm van kritiek.

Tijdens de show herken ik verschillende liedjes uit Your Name, ‘Koi’ – een bekend nummer van Hoshino Gen en enkele Vocaloid nummers. Veel tijd krijg je echter niet om alle indrukken te verwerken. Er gebeurd van alles. Er is een 360° scherm waarop de songteksten vertaald in het Engels voorbij komen. De dansers komen letterlijk het publiek in om high fives, jurkjes, wc-rollen en ik-weet-niet-wat-nog-meer uit te delen. En alsof dat nog niet genoeg is krijg je meerdere douches confetti over je heen.

Ik haalde de snippers thuis nog uit mijn trui.

Publiek doet mee met de show.

Todo Nikaido vormde de groep Miss Revolutionary Idol Berserker in 2012 en zij traden al in 2013 een keer op in Nederland. Een show zoals zij die geven noem je een ‘ohagi live’, waarbij je een medley te horen krijgt van allerlei liedjes uit anime, van idolen, klassieke- en film muziek en zelfs Koreaanse muziek.

Door dit te combineren met persoonlijke verhalen, protestteksten, dans en ‘ota-gei’. Dat laatste is een bekend, typisch Japanse soort performance waarbij het publiek wordt gestimuleerd om mee te doen. Letterlijk ‘otaku audience performance’.

Lees hier een interessant interview (in het Engels) met Toko Nikaido.

Dit moet je gewoon ervaren.

Totes Adorbs Hurricane was een unieke show die alleen uit Japan kan komen. Normaal zou je hiervoor naar Japan moeten reizen, maar nu hoefde ik niet verder dan Rotterdam. Het is lastig te omschrijven, zoiets moet je gewoon ervaren om te weten wat het precies is.

Hoe je de zaal ook binnen gaat, wat je daar ook meemaakt, je komt er uit met een brede glimlach op je gezicht. En met een heleboel confetti in je haar.

Het was absoluut de moeite waard, dus als Miss Revolutionary Idol Berserker ooit weer in Nederland is, ga het beleven!

Op de hoogte blijven van de nieuwste posts?

Volg Animeazing op Facebook of Twitter!

Totes Adorbs Hurricane IFFR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: