Vinland Saga

Vinland Saga: zoektocht naar wraak en vrede

Wil je op avontuur met Vikingen in een Japanse manga of anime? Zoek niet verder dan Vinland Saga. Een fascinerend verhaal over wraak en de zoektocht naar land van vrede. In dit blog kom je meer te weten over Vinland Saga en de locaties en personages die echt bestaan hebben!

Vinland Saga is geschreven en getekend door mangaka Makoto Yukimura. Deze serie is uitgegeven door Kodansha, onder andere bekend van titels als Vagabond, Fairy Tail, The Seven Deadly Sins en natuurlijk Attack on Titan. Vinland Saga is begonnen in april 2005 en loopt nog steeds. Er is ook een anime van 24 afleveringen. Het eerste halfjaar werd het wekelijks uitgegeven als een shonen manga voor tieners (jongens) in Weekly Shonen Magazine. Nu wordt Vinland Saga uitgegeven als seinen in het maandblad Monthly Afternoon.

De reden voor deze switch was dat de schrijver de druk van een wekelijks publiceren niet aankon. Hij wilde de kwaliteit van zijn verhaal en tekeningen kunnen waarborgen. De overstap van shonen naar seinen had te maken met het geweld, bloed, gore en de meer volwassen thema’s.

Wat is Vinland?

Vinland is de oude benaming voor de Noordoost kust van Noord-Amerika (in Groenland, IJsland en Noorwegen). Er bestaat vandaag de dag enige discussie over welke plek hiermee bedoeld wordt, maar er zijn twee opties. In het Canadese Newfoundland ligt het plaatsje L’Anse aux Meadows. Daar is in de jaren 60 van de vorige eeuw inderdaad een vesting van de Vikings ontdekt. Het is ook mogelijk dat het Canadese Gulf of St. Lawrence is bedoeld.

De reden voor deze vaagheid is dat men op dit moment niet precies weet wat met het woordje Vin bedoeld is. Volgens de een betekent het wijn en slaat het op de natuurlijke wijngaarden die in de Golf van Lawrence voorkomen, maar volgens anderen betekent Vin weide of weiland. Dit vertaalt zich in het Engels tot meadow. De (eerste) Europeaan die “Amerika” ontdekt zou hebben is Leif Erikson. Ook bestaat er discussie of hij Noord-Amerika wel echt 500 jaar voor Columbus ontdekt kan hebben.

De Noorse Saga’s.

De manga is gebaseerd op Noorse saga’s en dan vooral, de saga van Erik de Rode en de sage van de Groenlanders. Deze twee teksten worden samen de Vinland Saga’s genoemd en beschrijven de zoektocht naar Vinland. Dan is er nog veel inspiratie gehaald uit de Saga van de IJslanders en de Saga van de Jomsvikingen. En uiteraard een grote dosis fantasie. Er komen nog veel meer historische figuren in voor die echt bestaan hebben. Maar het is niet duidelijk of de meeste personen ook samen geleefd hebben en/of interactie met elkaar hadden.

In de manga komen veel van deze historische figuren niet alleen met elkaar in contact, maar veroveren ze ook Engeland. Het verhaal speelt zich vooral in het begin af in Engeland rond het jaar 1000 en de plunderingen van de Vikingen aldaar (Engeland en Frankrijk). De mangaka Makoto Yukimura heeft veel onderzoek gedaan, door deze Saga’s te lezen en hij is zelfs op huwelijksreis geweest naar IJsland voor zijn research. Zijn vrouw was tijdens deze reis ook de tolk, aangezien hij geen Engels spreekt. Dit staat in een van de vele omake die gemaakt zijn voor de manga volumes.

De Hoofdpersonen van Vinland Saga

De hoofdpersoon is Thorfinn zoon van Thors, later wordt hij Thorfinn Karlsefni genoemd, maar hiervoor moet hij eerst nog iemand verslaan. Leif Erikson is een vriend van de familie en hij vertelt over zijn avonturen en dan vooral zijn trip naar Vinland. De kinderen in het dorp geloven hem echter niet. De Deense prins Canute, de jongste zoon van Koning Sweyn Forkbeard, heeft ook een rol in de manga (en anime), we zien zijn hem opgroeien van een schuchter jongetje tot koning.

De voogd van Canute heet Ragnar. Deze heeft geen achternaam, maar er wordt gesuggereerd dat dit Ragnar Lodbrok is. Deze leefde in de 9e eeuw na christus en niet tijdens de periode waarin het verhaal zich afspeelt. Wel is de historische Ragnar Lodbrok een voorouder van Thors en dus ook van Thorfinn. Dan is er een huursoldaat genaamd Askeladd, en Thorkell the Tall (een historisch figuur uit de Jomsviking Saga).

Al deze mensen hebben echt bestaan, veel veldslagen hebben ook daadwerkelijk plaatsgevonden en zijn redelijk historisch correct. Ook heeft de schrijver veel aandacht besteed aan zijn onderzoek naar hoe men toen leefde, wat men at en dronk en wat men als kleding droeg in die tijd. Dit gecombineerd met een rijke fantasie zorgt voor een mooi en aangrijpend verhaal.

Waar gaat Vinland Saga over?

Het verhaal begint als een typisch shonen verhaal voor tieners met veel geweld en veldslagen, maar er het verhaal bevat bijvoorbeeld ook politieke intrige, slimme en gewaagde aanvallen op vestigingen en de karakters maken ontwikkelingen door. Het verhaal is in het begin een wraak verhaal, maar het verhaal ontwikkelt zich meer naar een verhaal over vriendschap, ouderschap en de drang naar het vinden van een land zonder oorlog. Het probleem is nu een beetje dat ik niet te veel weg wil geven, omdat dit je lees- of kijkervaring geen goed doet. Ik zal uitleggen waarom.

Stel je leest een ‘wie-is-de-moordenaar’ verhaal, zou je dan willen dat iemand je vertelt wie het gedaan heeft voordat je het zelf gelezen hebt? Waarschijnlijk niet. Of wanneer hoofdstukken in een boek titels hebben en dat dan het laatste hoofdstuk Verraad heet? Dat is ook een enorme spoiler. Wat ik wel wil zeggen is dat het onduidelijk is wie daadwerkelijk de protagonist is en wie de antagonist. Dit is heel goed geschreven en getekend, waardoor je tijdens het lezen je jezelf vragen stelt. Dit heeft te maken met het karakterontwikkelingen die de karakters doormaken te maken. Er zijn karakters die je haat vanwege hun handelingen, maar later wanneer de motivatie duidelijk wordt kom je tot andere conclusies, of niet.

De Anime van Vinland Saga

De anime is van 2019, niet zo oud dus, maar door de corona crisis is er in 2020 geen tweede seizoen uitgebracht. Seizoen twee wordt verwacht in april van dit jaar. Seizoen 1 is gemaakt door het Japanse WIT studios, ook wel bekend van de eerste drie seizoenen van Attack on Titan. Mede hierdoor is deze adaptatie echt goed. De anime volgt de manga voor een groot deel, ondanks dat er ook een gedeelte anime only is. Dit is geen probleem vind ik. De 24 aflevering van het eerste seizoen bevatten de eerste 54 hoofdstukken van de manga. Deze 54 hoofdstukken van elk 20 pagina’s is de proloog.

Wat je hiervan moet vinden of welke conclusies je hieruit zou moeten trekken laat ik aan jullie zelf over. Een proloog is normaal een (korte) inleiding van het verhaal dat je gaat lezen en speelt zich vaak af in het recente verleden van het daadwerkelijke verhaal. Je zou tot de conclusie kunnen komen dat het verhaal erna verandert van toon. Maar dit maakt het er absoluut niet minder om.

Conclusie

Heb je iets met geschiedenis en epische veldslagen, een koningshuis en hun intriges, goed geschreven karakters die hun intelligentie gebruiken om hun doelen te bereiken of misschien heb je wel een van de genoemde saga’s gelezen, dan is Vinland Saga echt een aanrader. Het blijft fictie, dus de historische accuratie moet je een beetje voor lief nemen. Maar als je bijvoorbeeld net zoals ik af en toe gebeurtenissen googled die je net gelezen of gezien hebt, dan blijkt dat veel van deze dingen echt gebeurd zijn in een andere context. De schrijver heeft nooit gezegd dat hij een geschiedenisboek wilde schrijven, maar dat hij het verhaal op zijn manier wilde vertellen.

Op het moment van schrijven zijn er 179 hoofdstukken verschenen en deze zijn verzameld in 23 volumes. De manga is bezig aan zijn laatste arc. De anime is pas bij hoofdstuk 55. Het verhaal ontwikkelt zich zo dat er op dit moment al een tijdje niemand vermoord is. Er is weinig reden voor bloed en gore, maar door de ontwikkelingen heb je het niet eens door. Klinkt het interessant? Vinland Saga is te koop via Bol.com.

Ik heb een voorkeur voor lezen, maar de anime is echt goed gemaakt. Seizoen twee begint in april van dit jaar in Japan, zonder tegenslagen.


Dat was het weer!

Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken. Dankjewel o((>ω< ))o


Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.

Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: