Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Utaite, talentvolle cover artiesten! #1

utaite blessing art

Begin elke maandag goed aan de nieuwe school- of werkweek met goede Japanse muziek. Deze keer heb ik géén anime intro of outro voor je, maar een informatief blogje over de muziek die mij momenteel het meest bezighoudt. Gewoon omdat het kan. En omdat ik deze muziek ontdekte dankzij anime. Dit is de muziek die ik nu veel luister: utaite.

Als je goede muziek zoekt, dan vind ik dat je beslist verder moet lezen!

Zoals ik vertelde in mijn blog over Vocaloid, hou ik niet zo heel erg van die computerstemmen. Na het zien van de anime Mekakucity Actors en de bijbehorende muziekclips waar de serie op gebaseerd is, ontdekte ik per toeval dat er mensen zijn die Vocaloid liedjes coveren!

Vocaloid covers door…mensen!

Utaite (歌い手) is een Japanse term voor mensen die op de Japanse video website Nico Nico covers maken. De term is uniek voor utaite, dat precies hetzelfde betekend als kashu (歌手): ‘zanger’. Zij plaatsen hun covers in de categorie utattemita (歌ってみた) wat letterlijk ‘geprobeerd te zingen’ betekend.

Als je geen account hebt, niet getreurd: ze zijn ook op YouTube te vinden.

Beste muzikale ontdekking ever!

Ik heb in geen tijden muziek ontdekt waar ik zo verslaafd aan raakte. Het toffe van coverartiesten is natuurlijk dat ze van bestaande liedjes hele nieuwe versies creëren. Jammer genoeg vind ik van veel westerse covers dat het origineel dan toch nog het beste is.

Hoe anders is dat in mijn geval met utaite. Deze liedjes vind ik meestal béter dan de originele Vocaloid track. Dat is waar ze het bekendst om zijn. Daarnaast maken ze ook regelmatig covers op anime intro en outro’s.

Een voorbeeld is deze cover door Amatsuki van Your name. soundtrack ‘Zen zen zense’ van Radwimps:

Muziek maken als echte hobby

Wat in mijn ogen de utaite uniek maakt, is dat ze geen professionals zijn. Deze muziek zijn ze gaan maken in hun vrije tijd. Na school, na het werk…. Je weet misschien wel hoe druk de schoolgaande en werkende Japanner al is? Of het zijn hikikomori’s, die juist de hele dag thuis zitten maar wel werken aan een passie: muziek maken. Is dat niet wat iedereen zou willen?

Een ander kenmerk van utaite is, dat de meeste anoniem blijven. Ze schermen hun gezicht af en laten maar weinig doorschemeren over hun ‘real life’. Het enige wat belangrijk is, is de muziek die ze maken.

Professionele doorbraak

Dat wil echter ook niet zeggen dat dit geen uit de hand gelopen hobby is. Sommige utaite hebben daadwerkelijk een stap in de professionele muziekwereld gezet. Voorbeelden zijn de hierboven genoemde Amatsuki, en kradness.

Dat sommige utaite in één dag 1 miljoen views krijgen, zegt ook meer dan genoeg denk ik…

Amatsuki utaite art

Utaite krijgen een gezicht in de vorm van manga art, zoals deze van Amatsuki.

De fun komt over

Wat ik persoonlijk het gaafst vind aan utaite, is dat de passie en het plezier in wat ze doen oprecht is. De muziek die ze maken straalt dat uit, maar ook het feit dat ze regelmatig namahousou (生放送) ofwel livestreams houden met fans. Je kan gewoon met ze praten, of toekijken hoe ze een computerspel spelen. Jammer dat mijn Japans nog niet goed genoeg is 🙁

Music Monday blogreeks!

Welnu. Ik heb de utaite nu geïntroduceerd. Hopelijk vind je dit interessant. Als het zo is, dan zal ik je verblijden met het nieuws dat ik de komende weken nog een paar blogs over mijn favoriete utaite zal schrijven. Deze blogreeks is een herhaling van een half jaar geleden.

Als je er vanaf het begin bij was…sorry, maar ik moet nog een keer fangirlen =*_*=

Máár, de blogs zijn wel vernieuwd. Ik stel voor dat je ze toch leest, want nieuwe muziek is altijd leuk, toch?

Ken jij utaite?

Voordat ik verder ga, ben ik benieuwd of jij een utaite kent. Zo ja; wie? Vertel het in de reacties hieronder!

Niet? In deze Halloween special van Music Monday heb je alvast een voorproefje.

Het vervolg op dit blog lees je hier.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bozenka (Yasumi)

Oprichter en hoofdredacteur van deze website. Raakt niet uitgepraat over anime. Deelt graag haar mening en kennis met grenzeloos enthousiasme.

Wil je iets kwijt?

%d bloggers liken dit: