Zaregoto, mijn eerste Japanse light novel

Ii-chan bevind zich op een klein stipje in de Japanse zee, tussen vijf geniën waaronder zijn beste vriendin. Het beloofd de vakantie van zijn leven te worden. Rust zoals tijdens mijn vakantie kan hij echter wel vergeten. Met dit boeiende eerste deel van Zaregoto heb ik voor het eerst een Japanse roman, ofwel ‘light novel’ gelezen. Hoe dat leest? Dat vertel ik in dit blog.

De vorige keer schreef ik over hoe fijn het is om manga te lezen tijdens de reis. Suprise, Suprise! Ik heb dit keer niet één manga gelezen. Voor de verandering heb ik een gewoon leesboek gepakt. Het was niet zomaar een leesboek, anders had ik er hier geen woord over gerept. Het boek dat ik tijdens mijn vakantie heb gelezen was Zaregoto: The Kubikiri Cycle.

Zaregoto is een romanreeks geschreven door Nisioisin, de auteur die onder meer bekend is van de Monagatari series en Katanagatari. Daarnaast schreef hij een roman gebaseerd op de beroemde manga Death Note. Hiermee is dit de eerste Japanse ‘light novel’ die ik heb gelezen.

Zaregoto vlot geschreven, leest lekker weg.

Zaregoto deel 1 coverNisioisin is een jonge auteur. Geboren in 1981, is hij ‘slechts’ 10 jaar ouder dan ik. Zaregoto is zijn eerste light novel reeks. Dit eerste deel dat ik heb gelezen kwam uit in 2002. Het boek is vlot en in een jeugdige taal geschreven. Daardoor leest het lekker weg, ondanks dat het in het Engels is.

Het verhaal wordt verteld door Ii-chan. Hij is samen met zijn beste vriendin Tomo op ‘Wet Crow’s Feather Island’. Op dit eiland in de Japanse zee, woont Akagami Iria. Ze is de verbannen dochter uit een machtige familie. Iria heeft een aantal van de knapste koppen uit Japan uitgenodigd voor een verblijf op het eiland: een geniale chef, een geniale waarzegster, een geniale wetenschapper, een geniale kunstenaar en -zijn vriendin- een geniale mechanicus.

Tussen al die geniën, voelt Ii-chan zich intellectueel ondermijnd. Gelukkig is hij niet het enige ‘aanhangsel’ in het gezelschap. Hij probeert er het beste van te maken, als een soort vakantie. Die rust wordt echter goed verstoord wanneer er een moord plaatsvind.

Intellectueel ondermijnd, dat ben ik ook

Zaregoto Ii-chan en Tomo

“Isn’t there something really scary about people who knowingly, consciously, use others as stepping-stones?”

In de eerste helft van het boek brengt Ii-chan een bezoekje aan bijna iedereen die op het eiland aanwezig is. De gesprekken die hij voert met de bijzondere gasten zijn boeiend. Er worden nog voor er daadwerkelijk iets gebeurd, theorieën naar je hoofd geslingerd. Daar blijf je ook aan denken als je het boek dichtslaat. Ik voelde me net als de verteller intellectueel ondermijnd, omdat ik lang niet alle verwijzingen herkende.

Niets is wat het lijkt in dit boek. Van de fleurige cover, tot de mysteries rond de moord. Ben je bekend met ‘locked room mysteries’? Here you have it. Dit houdt het verhaal van begin tot eind boeiend, want mocht je op een gegeven moment je eigen theorie hebben, blijk je op het verkeerde been te zijn gezet.

Dat is een genialiteit van Nisioisin. Ik kan niet wachten om het tweede deel in handen te krijgen.

Anime van studio Shaft in de maak

Zaregoto: The Kubikiri Cycle krijgt zeer binnenkort een anime. De anime wordt verdeeld in 8 OVA’s, waarvan het eerste deel op 26 oktober verschijnt.


Kubikiri Cycle OVA Vol.#1 PV2 door pKjd

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.